Fico Što je sasvim ok. Ja sam rekao, neću tebi reći kako da trošiš novac niti ikome.
Svaki put kad rečeš da netko glasa svojim novčanikom, da je naivan kad neki proizvod kupi i da bi se trebao informirat bolje o drugim ponudama je indirektan način da ustvrdiš da ti znaš bolje od nekog drugog koliko nešto vrijedi i šta je isplativo toj osobi, odnosno kritiziraš njegov način trošenja novca. Zašto misliš da nitko drugi ne razmišlja svojom glavom kad kupuje nešto? Evo ti jednostavan primjer:
Fico Cijena koju sam sada platio, 220kn za godinu dana, je meni osobno prihvatljiva za ono što Sony forsira na mene, a za što svatko razuman zna da nije uopće potrebno naplaćivati. To je kompromis na koji sam spreman.
Cijena koju sam sada platio, 350kn za godinu dana, je meni osobno prihvatljiva za ono što Sony forsira na mene, a za što svatko razuman zna da nije uopće potrebno naplaćivati. To je kompromis na koji sam spreman.
U čemu je razlika od moje do tvoje izjave? Oćeš reć da sam loše procjenio moje financije i da sam bacio novac na nešto šta meni nije vrijedno toliko? Tu si u krivu i mogu ti jako jednostavno dokazat, a istovremeno pobit tvoju drugu tvrdnju:
Fico One koje se mogu igrati samo dok si pod pretplatom i čija je ponuda svakom godinom sve siromašnija, do te mjere da se igre dijele koje su toliko stare da su dobile nastavke.
Ove godine, od igra koje me zanimaju na plusu sam dobio:
Shadow of the Tomb Raider
Concrete Genie
Final Fantasy VII Remake
Remnant: From the Ashes
Days Gone
Virtua Fighter 5: Ultimate Showdown
A Plague Tale: Innocence
Svaka od tih igara je na dan izlaska na plusu bila manje od dvije godine stara, nije dobila nastavak i osim ff-a i plage talea nisam ih prije imao.
Svaku od njih bi uzeo na nekom popustu i računam da sam spreman za njih dat 100-150 kn. Da ništa više ove godine ne dobijem od usluge i da računam da bi svaku od njih platio stvarno 100 kn, već u startu sam prešparao 150 kn. Nemoj mislit da si ti jedini koji računa ispaivost nekog proizvoda i da ako netko odluči kupit nešto šta ti nećeš automatski ne razmišlja i samo pasivno prihvaća postavljenu cijenu.
Fico Ja odobravam cijenu koja odgovara primanjima potrošača. Ne, ne mislim na to da netko tko ima 10.000kn treba igru platiti više nego netko s 5.000kn, već da cijene rastu donekle u skladu s rastom plaća. Primanja rastu mizernom brzinom, kao što sam već spominjao, a cijene rastu do neba brže nego što možeš otkazati PS+ pretplatu.
Koko god da pokušam interpretirat ovu rečenicu nema mi nikakvog smisla. Ako želiš reć da bi cijena igara trebala rast sa prosjekom plaća, do sad bi u hrvatskoj igre za ps koštale ko konzole, a igre za nintendo kao high end gamin pc-evi.
Ako misliš da bi se cijena proizvoda, koji je u svojoj biti luksuz i nije potreban za normalan život, trebala skalirat prema primanjima pojedinca, to je nemoguće postić u stvarnosti. Mislim i ja bi da ako elon musk kupi privatni jet za 50 milijuna dolara da meni skaliraju cijenu tog aviona na 50000 kn. Dobro i sam si rekao da ne miliš da skaliranje mora bit direktno, ali koji postotak bi smanjili po tebi? Je ok da čak i ako prodaju proizvod sa gubitkom tebi moraju dat nešto po nižoj cijeni samo zato jer ne zarađuješ kao netko u americi ili u njemačkoj?
Fico Meni ne treba Mercedes da bih se vozio autoputom, ali mi treba PS+ kako bih igrao online.
Ovo je možda blesavo, ali ovako vidim tvoje kritiziranje plusa:
"Ti se voziš po autocesti? Ne mogu vjerovat kako možeš bit tako naivan i prihvatit da se plaća 70 kuna za ić od zagreba do rijeke. Ne samo to nego i pasivno prihvatiš da svako ljeto dignu cijenu bez ikakvog opravdanja. Pa svaki put kad registriram auto ja platim porez na ceste, zašto bi 2 puta plaćao nešto što već imam pravo koristit kako želim? Da se malo informiraš znao bi da postoji stara cesta kroz gorski kotar i kao i ja bi bojkotirao HAC kroz cijelu sezonu te putovao 3 sata dulje. Znam da to nije prava alternativa, ali bojkotiranjem plaćanja cestarine ćemo potaknut HAC da nikad više ne povisi cijenu kroz sezonu, samo glasaj svojim novčanikom sljedeći put."
Da ne pišem dalje gluposti. Gaming je luksuz. Do prije desetak godina je igranje bio iznimno skup hobi, koji je od proišle generacije konzola drastično pojeftinio i postao pristupačan skoro svakome. 10 $ više ili manje na cijenu nove igre to nije ni najmanje promijenilo i utječe samo na ljude koji sve moraju imat prvi i ne mogu se strpit ni najmanje. Za svaki hobi je ista situacija i ako želiš sve najbolje odmah, paltit ćeš daleko više nego u gamingu.