PlayStation 5
- Uređivano
Zero Sve je bilo ok dok su trajale prednarudžbe...pričekao si par tjedana...i to je to...
Namjerno su to ukinuli...pa poceli uvaljivat bundlove...
A sad iz nekog pitaj boga kojeg razloga više ni ne stavljaju ponudu na web nego samo fizički i trgovinama?
Dakle postavljaju se samo dva pitanja:
- Zašto su ukinute prednarudže (platim i čekam)?
- Zašto vec skoro 2 mjeseca nema disk verzije za narudzbu na webu?
BONUS
- Ako sony to ne nalaže , zašto dopušta uvoznicima ovakvo lihvarenje? to je totalno nepoštivanje msrp-a. Dakle hepe mi se za preprodavače popit ekupija...govorim o generalnom iliti glavnom uvozniku za konzolu za cijelu državu?
- Uređivano
doctorfreak Samo ću reći da bundlanje nije izoliran slučaj samo za HR, što bi se između redova dalo pročitati kako smo opet država-slučaj, ovaj put s lihvarima trgovcima. Ne, imaš primjere GameStopa, Best Buya, Walmarta i sličnih koji rade isto. Samo Gamestop je sad prije Božića nagovijestio da daju 60 konzola kroz osobno preuzimanje u podružnicama za svoje pretplatnike, u bundleovima koji uključuju nešto od sljedećeg:
Marvel’s Spider-Man: Miles Morales Ultimate Edition, Ratchet & Clank: Rift Apart, Ghost of Tsushima: Director’s Cut, a third-party DualSense charging station, and an additional Sony DualSense controller.
Dakle, ovo nije izoliran fenomen samo za nas (vidi se uostalom po broju trgovina u HR koje su preuzele tu praksu, uključujući i glavnog zastupnika/uvoznika za HR). Nije nelegalno, očito dok se konzole prodaju na taj način Sony nema ništa protiv s obzirom na globalnu praksu, dapače uvijek je prešutno u interesu proizvođača imati što veći attach rate igara uz konzolu jer na svaku prodanu igru ide i određena marže za vlasnika platforme, da ne pričam kako je još bolje kad nudiš vlastite ekskluzive.
Alternativa o kojoj ti govoriš je živjeti u nekoj od podržanih zemalja gdje postoji PlayStation Direct prodaja. Ali i tamo je puno veća vjerojatnost da bi redovito viđao samo "out of stock" za PS5 bez bundlea.
Zero Dakle tvoj je odgovor prodaju bundlove jer to rade i drugi....
Prijatelju rade....ne velim niš...i u europi i u americi bez daljnjeg...ali tamo ponekad ima i gole konzole...kad si je vidio u sancti zadnji puta kod nas?
Da imamo place ko njemci, austrijanci pa i ameri...nebi ni raspravljali o ovoj temi...kad smo vec kod uspoređivanja..
doctorfreak S obzirom na plaće, možda uopće ne bi trebali pričati o videoigrama i skupim konzolama? Ja nemam informacije o učestalosti ponude console only vs bundle u određenim trgovinama i zemljama kroz protekle mjesece, ali evo, ti slobodno navedi primjere i podatke o prodaji ako ih imaš.
Ajde da nude dodatni gamepad + 2 igre od nekoliko ponuđenih,5000kn bi bio vrh za taj bundle.Al ono smeće od Destruction Allstars nitko ne želi nit badava a to imaju u svakome od svojih bundleova.
Ima više od pola godine,ako ne i više kako nema konzola na webu za naručit (tu mislim na SD a ne kvazi trgovine).Pa ebem mu nisu svi u ZG niti mogu ić svaki dan provjeravat u trgovine jel ista dostupna.
Zero Amazon.de apsolutno svakog mjeseca ima golih konzola...saturn kao fizički shop također...slovenci također u ljubljani na više foruma se pisali konzolko.si ili nekako slično se zove...da su uspjeli kupiti. Za druge neznam jer me niti ne interesira.
Tako da nije to nikakvo pravilo...i da se nešto mora...to je jednostavno način kako da zarade više...ali kako i kolega iznad kaže sve bi to bilo ok kada bi to bilo kao npr kod gamestopa da je bundle tipa konzola plus kontroler plus kamera plus 365 bon...i slično...ali uvaljivat igru koju vec svi dijele gratis po cijeni punokrvne aaa igre je žalosno i smatram da si to jedan uvoznik nebi trebao dozvoliti.
Sve to stoji ali zašto bi mijenjali praksu kada konzole tj.bundovi idu ko vruće kifle i da je 1000 eura ...
Nije da ih branim, ali ono, zakon ponude i potražnje. Očito im jako dobro ide prodaja dok to tako rade. Da ne ide, dali bi jeftinije ili bez bundleova... I vjerujem da je svatko od nas trgovac da bi to isto radio, jer zašto bi se netko zbog sažaljenja odrekao dobre zarade? Ne vrijedi puno kukati, to je jednostavno tako. Da se razumijemo, ja sam kupio peticu na njuški par mjeseci staru 2 kontrolera 4500 kn i ne bih dao ni kune više. Onaj destruction i souls vrijede 150 kn skupa a oni traže 1100-1200, to je za mene ludost. Ali neki ljudi ne vide problem u tome i jebiga...
Ne želim da ispada sada da branim trgovce jer se i meni ovakva praksa gadi, ali morate se staviti u njihovu poziciju. Ovo je vjerojatno zadnja generacija konzola na kojoj će moći ostvariti nekakvu veću zaradu. Sličnu praksu imaju i u drugim zemljama, nismo mi balkanci izuzetak. Sony polako flankira tradicionalne trgovine i uvoznike te se priprema za iduću generaciju na kojoj planira u veliki dio kolača od prodaje prebaciti na sebe. To je apsolutno jasno kada vidite strategiju širenja PlayStation Directa.
Konzole i po ovim cijenama su još ok. Probajte kupiti grafičku bilo gdje po MSRP cijeni.
Deadwalker Nemreš to uspoređivat...grafičke su poskupjele jer 90% ljudi s njima majna...a to donosi novac...
master_x Da, ali onda nas sony može ciganiti još više ako će držati monopol. I ne da može nego bude.
doctorfreak zašto ne? Isti princip ponude i potražnje. S time da dobar dio te potražnje čine i gameri, nisu samo mineri u pitanju.
master_x
Tehnički jesu mineri pridonjeli nestaku grafičih kartica, ali ne u ovom opsegu.
Deadwalker
Slažem se.
Mislim da bi bilo dobro uzeti u obzir da je za vrijeme lockdowna jako puno ljudi pokupovalo nova racunala, nove konzole, nove televizije itd.
Samim time svi smo zajedno pridonjeli "boom-u" potažnje za konzumerske elektronike.
Za vrijeme prvog lockdowna, gotovo svi prizvođači su stavili ključeve u brave do daljneg.
Nedavno sam radio istrživanje na poslu o materijalima i nestanku istih za vrijeme korone, te se moglo očito zaljkučiti kako jedan matrial je usko vezan uz drugi.
Isto tako silicone koji se koristi za samu proizvodnju čipova, jednostavno ga nema dovoljno da namiri trenutnu potražnju zbog svih ostalih faktora.
Tko je naručio konzolu preko Telemacha može je očekivati ovaj tjedan. Destruction AllStars i Spider-Man: Miles Morales imam u svojoj kolekciji pa bi te dvije igre mogao poklonit. Ako netko hoće neka se javi
- Uređivano
Nemojte misliti da su samo u državama bivše juge trgovci pohlepni. I u austriji to rade, čak i veliki trgovci poput gamestopa. Ja sam se bio naručio u gamestop i gameware za ps5. (Uspio sam u međuvremenu u mediamarkt ugrabiti ps5 disk edition po redovnoj cijeni od 500€). Par tjedana nakon što sam kupio ps5, zove me iz gamestopa, kažu došla im pošiljka, ali mogu samo uzeti u bundleu. Ps5 i 2 ispod prosječne igre za preko 700€.
Također i gameware mi pisao da imaju, ali isto samo u kombinaciji sa 2 loše ili stare igre. Za preko 700€. Čak su u mailu bez imalo srama napisali da zbog nestašice dodaju još stotinjak eura na regularnu cijenu.
Pošto sam ja već imao, a nitko od mojih prijatelja ili rodbine nije htjeo po toj cijeni kupovati, odbio sam obe ponude.
Edit: nisu dvije igre, nego igra i dodatni controller.
Ovo je screenshot iz maila.
Dakle, ovaj set vrijedi normalno 600€. A oni nabili još 130-140€
Al dobro s prosječnom austrijskom plačom 100 eura gole dole je ništa.Realno. Pogotovo za nešto što ti može služiti godinama.
Danas u 3 sata ujutro sancta imala digitalnu verziju na prodaji...ošlo u pola sata...
Disk verzija je također bila na webu ali 0 količina...ali zato je ekupi ponovo dobio disk verzije po 5500kn...njima konzole padaju iz aviona čini mi se...
Kad jedan ekupi ima više konzola od uvoznika onda znaš u kakvom stanju ti je država