Ja sam baš nedavno završio HL1 (HL2 kakvu godinu prije) te golemi broj modova koji te natjeraju da shvatiš koliko je to jak IP. Osim što su inovirale žanr, igre imaju posebnu atmosferu, često tihu i melankoličnu, što se iskorištavalo do punog potencijala u standalone horror modovima kao što je Cry of Fear. Gameplay je isto poseban u smislu podjele aktivnosti na akciju/rješavanje puzzli/exploranja okoliša, ili je barem bio u doba izlaska tih igara. E sad, osobno mi HL1 i 2 nisu toliko ludilo da bi ih često odigravao, ali zato bih one finije napravljene modove definitivno igrao čim se pojave.
TLoU serijal je vrlo kvalitetan, ispoliran i igriv, no na malo drugačiji način. Tj. u smislu da ovdje imamo TPS s horror elementima koji iskorištava provjerenu ND formulu cinematic akcijske avanture na intimnijoj skali. Koliko god ih volim (a 2 mi je doista odličan, bolji nego prvi dio), očito je da ne inoviraju niti nude nešto posebno novo izvan okvira produkcije i guranja u još više cinematic vode.
Kako god, ova 2 serijala nisu za usporedbu makar nije upitno koji od njih je utjecajniji za gaming općenito.