NeithRedhat
TL;DR (Zajebavam se.)
Neću te lagat, očekivao sam "ovaj" komentar među prva tri komentara ispod recenzije. ;P Čak sam malo i razočaran što je trebalo proći više od dvadeset komentara da dođemo do ovdje.
Znam da ne misliŠ ništa loše, i još više znam da ne misliM ništa loše, ali . . . koliko jako želiš da ti odgovorim na ovo sve? 😅
Zero No da, s obzirom da ima stila i maštovitosti, ideju o pisanju kolumni (bez obzira na koju temu, može i lifestyle) svesrdno podržavam.
lmFao
Molim te, ne daji ideje ni meni (ni nikom drugom). U mojoj glavi — sve što vidim nakon mojih potencijalnih lifestyle kolumni je: krv posvuda i . . . moj potencijalni kraj.
master_x Ovaj k je i Tadijanovića u poeziji zaebao ovom recenzijom.
Siroti Dragutin (ili ono što je ostalo od njega) se okreće u grobu, a ja mu se ovim putem ispričavam.
Kikiller Ne mogu editirat post, ali koliko bi dao Personi 5 i recimo RDR 2?
Ako pričamo konkretno o te dvije igre, također se radi o najboljem i najprofinjenijem ešalonu video igara, stoga, obje te igre, po mom mišljenju, zaslužuju ništa doli Maksimalne Ocjene (Red Dead Redemption II i jesam recenzirao i jesam ga ocjenio maksimalnom ocjenom. (Neću linkati, sorry.)). Ali . . . moraš mi vjerovati kad kažem da ne postoji veliki broj igara koje prolaze kroz ta vrata lol, au contraire, mon ami. Ali ne želim ih nabrajati ovom prilikom.
Wooddie i Fićo su već dosta toga obradili i odradili za mene (hvala 😅), pa neću (skroz) naširoko.
Maksimalna ocjena znači maksimalna ocjena. Maksimalna ocjena ne znači savršena igra. Maksimalna ocjena znači Apsolutna Preporuka. Maksimalna ocjena znači Reprezentativni Primjerak Video Igre. Maksimalna ocjena znači da je nešto važno. Ljudi se ne bi trebali ustručavati ono što smatraju važnim nazvati važnim.
Ne završiš sa gledanjem "Apokalipse Danas" kako bi zaključio: "Da, ovo uistinu je monumentalno, ali znaš što? I dalje sam živ; tko zna što sve mogu vidjeti dok ne umrem. 8.9/10"
Po mom mišljenju, imati takvo mišljenje je jedno od najčudnijih i najluđih mišljenja koje netko može imati i vaditi iz ladice s mišljenjiima.
Ne čekaš Dolazak Isusa da kažeš: "Napokon. Ovdje je. 10/10"
Nagrađuješ ono što izgleda kao Dolazak Isusa. (Disco Elysium nije Dolazak Isusa, ali shvatili ste poantu. Barem se nadam.)
Roger Ebert — na kojeg se pozivam veći dio svog života — je morao pravdati svoje često davanje maksimalnih ocjena filmovima koje je gledao i recenzirao. Ebert je imao najjednostavnije objašnjenje: "Ja samo previše volim filmove." Kasnije se "ispravio"; rekao je: "Maksimalna ocjena je Maksimalna Preporuka. Želim da svi pogledaju ovaj film." A na kraju svega, sve te maksimalne ocjene nisu završile na njegovoj "Great Films" listi. Od svih tih maksimalnih ocjena, postojale su one s maksimalnijim ocjenama. Postojali su važniji filmovi. S većim odmakom vremena, vjerojatno i među važnijim filmovima ima važnijih filmova. Ali, vjerojatno već kužite poantu.
Neću reći da ja previše volim video igre, jer to bi, u ovom trenutku, vjerojatno bila laž. Ali ono što hoću reći je: PLEASE BE EXCITED za moj Manifest Video Igara u 2027. u kojem ću recenzirati Najboljih Dvadeset i Sedam Video Igara Ikad negdje na internetu. LOL
Još jedan primjer. Sir Alex Ferguson je u svojih dvadeset i pet, šest, sedam ili koliko već godina u Manchester Unitedu trenirao brdo, i kad kažem brdo, zapravo mislim na Himalaju 10/10 igrača. S većinom njih je osvojio sve što se može osvojiti u nogometu, a ipak, na kraju, kad se umirovio, u jednom od svojih intervjua, samo četiri svoja bivša igrača je nazvao Velikima.
Ne zamarajte se ocjenama. Postoje uzbudljivije stvari od toga.
Kad kažem da je Disco Elysium — važan — mislim to. Ako je ikad postojao ekvivalent školskoj lektiri u ovoj industriji, onda je to to. Trenutno pričamo i pišemo o njemu.
Evo polu-razrađena paralela.
Camusov "Stranac" je lektira u srednjoj školi. O samoj knjizi možete misliti što god hoćete. Možete je smatrati važnom, možete je smatrati dosadnom, nepotrebnom, štaliveć. Možete je pročitati; ne morate je pročitati. Vaši životi će funkcionirati i bez Camusovog "Stranca". Ipak, Camusov "Stranac" je lektira u srednjoj školi.
Otkrit ću vam tajnu. O "Strancu" u srednjoj školi sam mislio upravo ono što većina vas trenutno misli o "Disco Elysiumu". U životnoj fazi kad se od vas očekuje da pročitate i shvatite "Stranca", vama je puno važnije da vas, ona djevojka koja vam je jednom rekla: "Blur je bolji od Oasisa.", pozove kod sebe doma, jer joj je brat nabavio gitaru, a ona mooožda zna nešto odsvirati i želi da to vidiš. I ti onda dođeš i vidiš da joj nema brata, nema gitare, nema joj staraca i drpate se šest sati na jednoj čaši vode.
Postoji početak "poglavlja" u recenziji gdje sam napisao: "Disco Elysium će biti puno važniji sutra, nego što je to danas."
Ista rečenica se, velikim dijelom, odnosila upravo na ovo o čemu pišem. Disco Elysium je napisan, dovršen je, završen je i . . . postoji. Bit će tu. Nema namjeru otići. Previše je koncepcijski, tematski i teksturalno važan da nestane samo tako. Ne trebate ga voljeti, svejedno je lektira.
Kad u jednom trenutku pređeš milijun riječi o nečemu, bilo čemu (u ovom slučaju se radi o Disco Elysiumu) — ti ne recikliraš. Ne ponavljaš se. Htio ili ne, to nešto o nečemu postane o svemu. Disco Elysium nije (izometrični) detektivski RPG (iako je to ono što doslovno piše ispod njegovog naslova (lol)), nije ni istraživanje obješenog tijela u dvorištu motela. Kad pređeš milijun riječi — Disco Elysium je o svemu.
Fićo je pisao o tome, Krpa je pisao o tome, ja sam pisao o tome, svi koji su igrali i završili igru su pisali o tome. Poanta Disco Elysiuma je da dođeš do kraja. I da znaš da si došao do kraja. I da sa svim tim prikupljenim informacijama koje si dobio — radiš što god hoćeš. Mooožda ćeš onda i ti pisati o tome.
"Ali, konkretno, zašto je Disco Elysium zaslužio maksimalnu ocjenu? Bez uvijanja i preseravanja!"
Zato što riječi u video igrama nikad nisu imale toliku težinu. Disco Elysium je samo na temelju svojih riječi prestvaran i to je nestvarno. I izgleda prekrasno. I tjera osjetila na rad. I koketira sa svim emocijama. I ispituje. I odgovara. I najmanje je reprezentativni Reprezentativni Primjerak Video Igara.
buz To su ovi elitisti koji misle da su bolji od nas jer oni čitaju Disco Elysium, a mi igramo FIFU i Fortnite.
Ne znam za druge, ali . . . u recenziji se doslovno u Više Navrata svojevoljno nazivam: kretenom, životinjom, gubitnikom, luzerom. Mislim, u jednoj rečenici doslovno kažem da ću umrijeti kao idiot. Nimalo elitistički, složit ćeš se. hahah
I igram FIFU.
Btw. čitanje je lagano. Ako možeš pročitati ovo, možeš čitati i Disco Elysium. Slova su ista.
P.S.
Osjećam se prilično glupo ispisujući sve ovo. Izgleda totalno neozbiljno. Napisao sam recenziju, rekao sam što mislim. Pročitajte recenziju (ako želite); nabavite igru (ako želite).
A sad me ispričajte; idem igrati "ABZÛ" i spavati u isto vrijeme.
LP,
k