Fnesi tom tvojom logikom komotno su mogli prestat izdavat kartice s prošlom generacijom, pa neka devovi optimiziraju.

Devovi još uvijek optimiziraju igre za 8 godina stare konzole. Nije naravno isti prioritet, ali...
    ID software je pokazao kako se to radi kako treba, dok se ima volje, znanja i budžeta. 🙂

S druge strane je jedan Cyberpunk, školski primjer neiskustva, prevelike ambicije i nesposobnosti. Tu igru ne može ni RTX 3090 vrtiti kako treba, a ima RAM-a na lopate.

Fenix to nema veze sa time što sam ja rekao zato što je 2000 serija bila tehnološki fail naspram 3000 serije.
    ako ne prelazis na 4k nemas potrebe imati više od 1080ti. Ja sa 1070 igram SVE igre na 1080p 60 sa visokim detaljima.
    A to da devovi trebaju optmizirati naslove, trebaju. Ne možeš mi reći da je normalno da jedan Call of Duty ne stane na konzolu, da jedan cyberpunk ne mozes vrtit na 1080p RTX sa 3090 kako spada, da jedna bethesda ne moze napravit igru sa manje bugova od atoma u univerzumu, da jedan EA ne može napravit igru bez lootboxova. To su sve apsurdi koji ljudi jednostavno prihvate i kazu jebem mater nvidiji nisu stavili dovoljno rama.

A to što nvidia i amd sad rade su debilane, samo izbacuju mrvicu izmijenjene modele grafičkih kartica samo da mogu biti "aktualni" sa novim proizvodima. Nema to veze više sa ičime drugim. 3060/ti 3070 3080 i 3090 su 4 grafe koje pokrivaju čitav jebeni aktivni sektor gaminga.
    1440p/60-144, 4k i 8k dlss. I kad gledaš zapravo pol tih kartica će biti overkill za neke stvari dok tehnologija koja bude u njima zapravo bude iskorištena.

Ono što je čisti fact je to da 3080 ne treba više rama. Jer da ima više rama bila bi skoro kao 3090. 🙂

wooddiebone bez raytracinga? :-/

gledam upravo video, sa Raytracingom na 4k igra doslovno nikad ne dođe do 10 giga rama. 9.1-9.2 top.
    kao što rekoh. Rami ne igraju ulogu. i to još na ryzenu 3000 seriji.

fensisuperstar

Sa ray-tracingom.
      Ne pada mi na pamet pričati o RTX 30 performansama bez RTXa.

Tak mogu i pacmana benchmarkat i hvalit se kak ima 5 trilijuna fpsa.

DLSS isto. On bi trebao bit ispomoć za low do mid range grafičke i konzole, a ne metoda za postizanje 4K.

Znači pričamo o native 4K sa svim popaljenim.
      Od flagshipa očekujem bar 60 u apsolutno svakoj igri dostupnoj na datumu izlaska te grafe.

wooddiebone

Ništa čudno obzirom na destrukciju, efekte, lighting i ray tracing.
        Grafički je na samom vrhu.

wooddiebone isuse pričaš kao osoba koja pali sve da piše ultra i extreme i onda klikne na blur da bude sve popaljeno.

Daj me nemoj jebati.
        i dalje pričamo o RAMu. Ne o tome dal u controlu sa svom destrukcijom i RTXom igra dippa.
        Pričamo o tome da RAM jednostavno nije potreban. Ako staviš više rama na 3080 oćeš dobit performanse? Oće ti kurac biti misteriozno veći?
        Neće.

fensisuperstar

Lol jesi ti igrao Control?

Igra ne dipa nego se ruši na jednom od bosseva jer je boss praktički jedan gigantski particle efekt i VRAM ti zakuca na 18 gigabajta.

pravednik 18 GB video RAM-a???

😃
          😃
          😃
          1 / 3
          znači tresem se kao da povlačim ručnu u golf kecu dok jedem sladoled. Trebali su pitati ljude u IDu kako optimizirati igru

wooddiebone To je na 8K.

Isuse jel ti mene fakat jebeš sad? Pričamo o 3080 a ti spominješ 18k na 8k rezi koja je 4 PUTA VEĆA OD 4K.
            daj fakat.

nemrem više. Igra radi na konzoli na medium settingsima. Nemoj plz. Jebeno trolaš sad. @Kaiserus stavit ćemo control kod tebe upalit sve na ultra ako udari do 10giga dajem ti dopuštenje da me šakom udariš u jaja svom snagom.

fensisuperstar

Lik, 8K je samo primjer bio. Igra očito u tom momentu rokne ogromni spike sa VRAM usageom i skreša ti se.
              Far Cry 5 ide do 9GB na 4K
              FF15 ide do 12GB.

Znači te dvije igre su bile vani godinama prije nego je najavljen RTX 3080.

16GB je trebao bit minimum za takvu grafičku.

Nvidia očito misli da je DLSS dobra zamjena za performanse.
              I u pravu je, al mislim ajmo stavit DLSS onda na GTX 1660 i pravit se da je RTX 3070 bez RTXa.

wooddiebone FF15 ide do 12GB.

ff15 je tehnički fail koji ima memory leak još dan danas na PCu. Ja sam mogao igrati sa 16 giga i 20+ giga virtualne memorije maksimalno 2-3 sata i onda bi se krešalo. a 3080 i 3090 imaju GDDR6X. neusporedivo. ako je 16 gigabajta minimum za 4k onda koliko je za tebe minimum za 8k? Mislim ti i dalje ne razmisljas da su teksture u 8k rezoluciji 4 puta veće. Zašto ne pričamo o tome?

wooddiebone kao vlasnik 3080 se slažem, jer za te pare bi bilo pošteno imati tu količinu rama. Po meniu, em štede, em imaju dobru odskočnu dasku da mogu tvrditi da je 40 serija 70% jača od serije 30, sa 10 na 24 GB je prevelik skok između modela. Pošteno bi bilo 16-24, pa ti na 20.

I stvarno nisi fer. Sad si ga naložio, pa će meni skakati po kući i raditi benchmark na nečemu za šta nemam blage o čemu se radi i šta mi iskreno izgleda ko neki tech demo.

Ma sama činjenica da je tolko nabrijan na to je dokaz da ni sam nije siguran.
                🤣

wooddiebone Čekaj da uzme nešto iz serije 30, pa ćeš vidjeti onda. Iako on ne voli 4k, stvarno. Meni npr paše, ne u igranju koliko u drugim stvarima, jer eto em mi je lijepo, em mi konfa dopušta 144Hz u 4k, jer refresh rate od 60 mi zna umoriti toliko oči da ne vidim k nakon što par dana radim po 10+ sati na kompu.