Blender 3D
- Uređivano
Sinoć zgotovio u blenderu.
Torta Doboš potječe iz Mađarske koju je prvi napravio Jozsef C. Dobos i po njemu je torta dobila ime. Imam stariju knjigu sa slastičarskim receptima a poneki imaju i sliku ispod recepta. Volio sam listati i gledati slike kolača, torti i sl.
Slika te torte mi je bila najljepša kao djetetu i maštao o toj torti kako ću je jednom i sam raditi kad porastem ali nisam je još nikad napravio. Dogodilo se evo samo virtualno u digitalnom izdanju a scena + kava je izmišljena.
Edit: umalo zaboravio spomenuti da je pita mađarica zapravo potekla od doboš torte.
Sinoć se ovo renderiralo više od dva sata i to po default kvaliteti od 128 samplova. Neki fisheye efekt. Kamera je postavljena unutar akvarija ali uhvatila je zbog fisheye i presjek stakleneke akvarija pa se prikazalo kao crna boja.
Vodu sam maknuo iz akvarija jer ionako se ne vidi.
Sadašnji prikaz kvalitete grafike nije bogzna kaj ali izgleda realnije. Što više samplova, pikseli se mogu više zbiti, što na kraju sliku čine oštrijom.
Clownfish vrsta ribica poput kapetana Nemoa.
Na ovoj slici volumen vode i mjehuriće stavio sam u fotošopu a sve ostalo iz Blendera. Voda mi se nije nikako vidjela unutar akvarija a sve napravio kako treba. To mi se zna dešavati jer osjetljivo kao mimoza. Pod nekim kutevima se i vidi a pod nekim ne pa na kraju mi ispadne kao prazna staklenka, čaša ili sl.
Ovo sam sinoć napravio na brzinu poradi testa na blenderu 4.2 verziji i renderiral u cycleu. Bilo je nešto više od 1 min gotovo. Sam rad u trenutnom vremenu dok sam u cycleu modu ide ultra brže dok se scena ne izoštri, doduše ovisi o kompleknosti scene. Ova scena je ful jednostavna bez previše osvjetljenja i bez tekstura osim snijega pa je sve brže.
Do sad sam radio i započimao neki projekt u verziji 2.90.1 na laptopu sa svega 2gb rama i integriranom hd grafom pa bih nastavio na nešto jačem kompu sa 4 gb rama i boljom grafom gtx 750 ali pak starijoj verziji blendera 2.80 jer je to zadnja verzija koja podržava 32 bit winse pa sam morao prilagođavat shading.
Brisat te novije i vratit one pripadajuće koje su u starijoj verziji blendera. Funkcioniralo je sve i nisam gubio na kvaliteti krajnjeg rezultata i jedino to preseljenje iz kompa na komp ali navikao sam.
Npr. ovog snijega kao addonsa nema u mojoj starijoj verziji na kompu pa mi to bio problem stoga sam morao sam radit shadere i teksture ako sam želio snježnu scenu jer laptop mi ne bi hendlao takve scene u renderiranju ako bih imao još drugih modela koje obično imam.
Sada je dio problematičnog posla i ograničenja iza mene. Novi jači laptop će rješavat u hipu takve prepreke što se tiče renderiranja kompleksnijih scena i sl.
Stari laptop će mi i dalje radit i započimat ću na njemu pa lako šiknem na novi. Da mogu hardver bih ubacil iz novog u ovaj stari laptop jer navikao sam na njega, tipkovnica mi je sa lijepim čitkim arial slovima, nema šminkeraja i samo jednostavnost a to volim i cjenim i rabit ću ga dok totalno ne rikne.
Poludovršeni projekt.
Ovo sam zapravo radio na starijem računalu ali ova slika je uslikana mobom na novom laptopu.
Uplodal sam projekt u novu blender verziju i novi komp da vidim razliku. Jebote koja brzina i fluidnost rada i to u cycle modu, preporodil sam se. Količina RAM-a je najbitnija za trenutni rad u Blenderu.
Ovaj pizza room projekt radio sam na tri računala. Započeo na starom laptopu da kad bi zaštekalo sa radom prebacio se na jači komp i na njem nisam čekao da nekaj zašteka (jer bi sigurno u nekom trenutku pošto ima više višepoligonskih modela u sceni) pa sam se prebacio na novi laptop i tu nastavio sa radom do kraja.
Slikama su dodani filteri u PS-u da im dodam stariji izgled i smanjio piksele svakoj da može na prezentaciju.
TITANXIS mislim da ću ući u blender uskoro pa gledam razne tutoriale na YT, imaš neke preporuke za kanal za kompletnog početnika?
Imam ih više ali ovi četvero mi prvi padaju na pamet.
Ja sam prvo počeo pratit Blender gurua i njegov tutorijal izrade krafne i od krafne i njegovih tutorijala za krafnu sam počeo primjenjivati na i modelirati druge 3D modele.
Ove ja još uvijek povremeno pogledam pa možda i tebi pomognu.
Ovog prvog možda najviše jer objašnjava korak po korak i kad naučiš osnove čak ti počne smetat s vremenom kad ponavlja te osnovne stvari i objašnjava u svakom videu kao da je namjenjen početniku.
Onda mi je i ovaj bio dobar, odabrao sam ga zbog također korak po korak i ugodnog meni glasa.
Evo još jednog. Od njega naučio neke trikove. Kratko i jasno. Fora mi ga slušat i kad mi nešto zatreba kod njega pronađem rješenje kako napravit neki model
Ovaj je malo prebrz ali dade se i od njega nešto naučiti.
U jednom svom videu je omaložaval tutorijal blender gurua za krafnu jer da se može video tutorijal toga na puno brži način objasniti a Guru se samo nasmijal na to i nije se naljutil jer je pozitivac a cg geek je pomalo živac.
Ovih četvero sam se nabrzaka sjetio a pratim odnosno pogledam tih youtubera daleko više jer u hodu ako zapnem pa potražim za specifičan problem objašnjenje kako to napravit. Učiš u blenderu dok si živ.
Pokoji put ćeš i zaboravit nešto pa ajd opet traži tutorijal. Bitno je ponavljati radnje i biti u kontinuitetu.
Preporučio bih ti da počneš sa modelom krafne od blender gurua jer tako sam ja počeo a ovi nabrojani ti mogu još više usputno pomagati.
Ovaj tutorijal je najnoviji za novije verzije blendera dok sam ja počeo od prvog ali princip rada je isti.
A kada naučiš osnove onda ti mogu preporučiti malo sofisticiranije tutorijale.
"Tko na tvrdoj stini svoju povijest piše, tom ne može nitko prošlost da izbriše" by Dražen Žanko.
Jedna od slika me mam asocirala na tu pjesmu.
Dva buraza a tako različita. Stanovnici mojeg budućeg stambenog prostora ali za jedan drugi projekt. Ne ide mi baš rigging likova, nešto zeznem a u planu mi je da ih postavljam u drugačije poze pa će to pričekat dok se ne izvježbam.
(Jebote dok ovo pišem, kužibaba je ispustila onaj svoj smrad. Kako mrzim taj miris, radije bih u kanalizaciji proveo sat i pol nek 5 min kusal Martinov miomiris).
A je to ilitiga Mat i Pat. Mat je u crvenoj majci i navija za dinamo,
Građevinski su obrtnici i rade sve što poželite. Vrlo su učinkoviti i temeljiti, .
3D modeli limuna nisu moji a nije mi se dalo ih izrađivati pa sam skinul sa interneta, sve resto sam zblendal ručno i to je to, a je to!
Na ovoj slici sam im maknul iz ruku terete da se vide majce pa su im ostale ruke u tom položaju, hehe!
render viewport modea
Ništa nije moj rad od modela u blenderu jer za ovo bi mi trebalo neko vrijeme da sam napravim ali ima gotovih 3D modela pa sam ih preuzeo i uploadao u blender.
Modeli benzinske sa okućnicom te ležeći mrtvi zombić su napravljeni naravno u blenderu od dvojice autora, samo znam da je jedan od njih valjda španjolac jer na španjolskom je napisao assetse a napravio je zombija a za drugog nisam upamtio šta je a njegov rad je napuštena benzinska pumpa i sve što jest oko nje.
Ja sam postavio kut kamere i osvijetljenje u blenderu te sam dodao još jednu drvenu škrinjicu za zombijeve noge.
U fotošopu sam ubacio pozadinu planine i neba te sprijeda travnatu površinu,
Ženskog duha koji se upravo baca sa vodotornja i dva entiteta unutar objekta, jedan proviruje kroz daske na ulazu objekta a drugi je iza zamazanog desnog prozora.. Nabacio kolor filtere i naslov scene a ovo je rezultat.