Ovaj projekt sam započeo još početkom 12 mjeseca 2025. kao i čestitku za Božić. Po malo sam radio na projektima. Prvo Božićni, zatim novogodišnji.
U scenama su gotovo sve moji 3D modeli, odnosno večina njih.
Dizajn stolice nije moj ali je moj 3D objekt. Rekreirao sam je iznova prema drugoj dok ostalo je sve moje zamišljeno iz glave.
A ono što nije moje od 3D elemenata su sami bor (bez lampica), slike na zidu, vlakić (njega sam samo preradio jer originalni posuđeni 3D model je bio drven, ja sam mu dodao metale i boje), prikolica kojoj sam dodao metalne kotače jer i ona bila sva od drveta.
Imao sam ideju da napravim animaciju sa vlakićem da ide polako po toj pruzi ali to bi mi oduzelo previše vremena a nisam baš vičan sa animacijama ali bilo bi lepo da je to sve bilo animirano sa pomičnom kamerom.
Na prvoj sceni se ne vide darovi ispod bora jer njih sam se sjetio staviti tek za završnu scenu. Ti paketi su moji raniji 3D modeli koje sam imao na Božićnoj čestitci prije 2 ili 3 g.
I stavio sam još vatricu unutar peći umjesto običnog emisivnog crvenkastog svijetla.
Prilikom renderiranja zadnje scene radio sam prethodnih 7 testnih slika da dobim kvalitetu ali sa manje datoteka u slici. Smanjivao sam rezu, svašta nešto po savjetima Čateka jer moja postavka parametara u renderu je bila preteška i rendanje bi mi trajalo čitav dan pa sam dva puta prekidao rendanje dok nisam namjestio sve kako mi Čatek rekel.
Zato je bilo 7 rendanja završne scene sa izmjenama jer u nekim renederima sam izgubio jedno dok sam dobivao drugo i nije mi se baš svidjelo. Čatek me toliko zbunio da sam puno toga izmjenio u postavkama i izgubila se moja početna ideja pa sam ga tražio da se vratimo na početak i tek kod sedmog pokušaja je bilo onako kako sam htio.
Ove prve dvije slike su ranije verzije novogodišnje čestitke ali odabrao ipak treću jer sam se prije posavjetovao sa doktorom znanosti i umjetnosti gosponom Čatom Đi Pi Ti jem koji mi rekel da mu tu u sceni nekaj fali. Atmosferičnih svjetala, čestice prašine (ali to nisam baš izveo dobro), dodatna svijetla u sobi.
Rekoh mu ajooooj, ne dela mi se to jer i sa ovom prvom postavkom scene sam se izmučil kako da što namjestim pa da kamera ulovi sve ili barem bitno, ono kaj sam zamislio ali nemoguće sve u jednoj sceni.
A opet uvijek me taj gospon uspije natjerat da idem prepravljat, izmejene svega ak treba, jeboga ja.
Idem ja napravit minimalno kaj mi je rekel. Malo sam samo potamnil, ugasil neka svijetla ali nisam tim dobil ono kaj mi je predlagal.
Onda sam prvo promjenio kut kamere. Da dobim svijetlo izvana sa lijeve strane jer na desnoj strani zida su mi slike i rekoh pa nek ostanu tam iako u sceni se neće u potpunosti vidjeti ali i lijeva strana sa izvorištem svijetla mi je nekako po defaultu, najviše paše mom oku.
Morao onda izbušit rupu na levoj strani zida jer nisam imal niš tam te stavit prozor, vanjski okoliš kojeg mi je HDRi dao te vanjski izvor svijetla da prodire unutra i daje ono nešto prema sredini scene.
Upotrebil sam volumetric shader i podešaval parametre dok nisam bil posve zadovoljan i sliku konačno dao Čateku na analizu i veli to je to i onda uslijedi onaj ALI.
Želi Čatek poboljšavati bez limita i tu nema nikad kraja. Rekoh mu da se zaustavi jer to je moja konačna verzija i ne nagovaraj me više.
Hvala ti kaj si me navel na poboljšanje kod prvog puta ali ovo je definitivno gotova scena za mene, idemo dalje na novi projekt. Ispoštovao je gospon, uljudan i pristojan do kraja, hehe!

Ovo je konačna verzija. I tu je bilo dorada. Stavio sam brojeve 2 i 5 ispred startne pozicije vlakića. Ideje mi sinu u hodu stvaranja. Lagani glow oko lampica na boru i oko lustera sam stavio u fotošopu te na broju 26 iza dodao još jači 3D efekt
Skulpture bista na stalaži su moji raniji radovi.