Kad smo ionako u toj nostalgiji, evo jos jedan odlican video o prvoj godini izlaska u Amerki!
Playstation 1
90-te su bile vrhunac igranja na konzolama. 2000-te su bile po brojkama jače i sve je to bilo ljepše, ali karizmu sivih konzola nisu nadmašili. Kreativnost je bila dominantnija u odnosu na novije generacije, gdje su zbog jačih uređaja jednostavno developeri počeli polako gubiti onu iskru. Generacija PS3 i Xbox360 je bila krcata generičkim PC konverzijama.
Kaiserus Netko ce rec da nas pere nostalgija...međutim kreativnost i raznolikost igara ps1 ere se ne može mjeriti s današnjim naslovima...dakle toliko jednostavnih i zaraznih igara...igrao sam na desetke ps1 naslova...i stalno isprobam nešto što nisam igrao i šokiram se zaraznošću gameplaya.
Danas je sve neki copy-paste...nema nikakve inovativnosti...više manje sve viđeno
master_x jer su igre bile abnormalno skupe tada kao i danas.
Kupio sam ga prije 24 godine, kad sam prestao pušiti. 850 kn rabljeni, dva obična kontrolera. Kasnije sam kupovao svako malo po 900-1000 kn nove čipirane a svoje prodavao nakon par mjeseci za istu lovu, jebiga, novo je novo. Prva igra Dead or Alive, onda Deathtrap Dungeon, Tommy Makkinen Rally, Resident Evil... kad sam krenuo po piratima, bila je svaki tjedan nova igra za 40 kn.
doctorfreak Jer je nostalgija. Odeš fino na Steam i pogledaš indie sekciju pa vidiš inovativnosti i originalnosti. Za one koji žale za danima prve Plejke, indie naslovi su savršenstvo.
Realno, ako maknemo nostalgiju sa strane, dosta PS1 igara je ostarjela dosta loše. Kada retrogradno igram neke igre koje su mi bile za tolerirati ili čak solidne, danas su mi kompletno smeće. Dok sve one koje su mi bile super, manje više će mi i dalje biti super. One koje prvi put igram jer sam ih tada promašio, vjerojatnost je velika da će biti sranje. Tu i tamo ima iznimaka.
Ali..
Zašto je meni PS1 doba bilo najdraže? Prvo zato što je to bio iskorak u 3D igre što mi je bilo wow napram SNES-a. A onda cijelokupni dojam i aura koja se vežu uz konzolu. Raznovrsni žanrovi su postojali i još je bilo mjesta za smišljanje hrpe novih. Konačno konzola koja je bila "za odrasle" i nije se smatrala dječjom ili za teže geekove. Nezaobilazni kul element za imati pored hi fi sterea i 72cm TV-a (ako se imalo para). Warping grafika koja je odvratna a meni tako kul. Soundtrackovi raznih igara i cijeli taj stajling 90-ih (Wipeout, Gran Turismo, Nightmare Creatures, Apocalypse, Quake 2 etc). FMV animacije. Časopisi s tutlavim recenzijama i over the top reklamama. Algoritam. Memory card. Multitap coop. Squaresoft kao powerhouse. Piratluk i čipiranje. Hrpa kultnih serijala koja je startala s PS1. Demo diskovi s časopisima. Podjebavanje Hackerovaca koji su zadrti PC-aši. Općeniti japanski štih kojim je odisao sivonja dok mi je svaka iduća konzola bila amerikanizirana / europeizirana. Trebalo je baš proživjeti to doba.
Indie igre to nemaju, a mislim da je ovo gore napisano ono o čemu mi metuzalemi tupimo kad se pozivamo na nostalgiju. Barem mislim.
- Uređivano
Nije vezano direktno za PS, ali je za cijenu videoigri nekada. Htio sam postat neke slike iz novina ali bolje je pogledat ovaj video. Znaci igre za Snes i Megadrive su kostale po 70dolara tada, uracunajuci inflaciju to je i vise nego danas sto kostaju. Znaci, igre su danas kompleksnije i skuplje za izradu nego ikad ,a kostaju manje nego prije i ljudi se opet zale na cijene...pogotovo na ovo poskupljenje od 10eura,ono, mislim, ajde vise.
darkfenix To je pojednostavljivanje puno kompleksnije teme. Igre su više generacija koštale 60€, dok im je dovršenost s vremenom padala, do te mjere da se sadržaj eksplicitno rezao kako bi se prodavao kao precijenjeni DLC. S vremenom su se pojavile mikrotransakcije koje su još više osakatile igre i umjesto gotovih proizvoda, dobivali smo beta verzije koje koštaju 60€ u nadi da će igre biti dovoljno popularne da bi na njima nastavili razvoj. Jesi li usput u 90-ima morao plaćati pretplatu da bi prismrdio online igrama? Cijena samog razvoja i marketinga igre jednostavno nije opravdanje za poskupljenjem kada tržište nikada nije bilo popularnije. Ništa se nije napravilo po pitanju štetnih mikrotransakcija, niti po pitanju mnogobrojnih DLC-a ili pak povrata novca na platformama van PC-a, već se samo na svakom koraku dižu cijene.
Potrošači su očito mazohisti kada vole da im se samo grabi, grabi i grabi.
Fico Ima i u tome istine, ali gledaj koliko je nekad ljudi radilo na jednoj igri..10-20, a sad timovi od 150 i vise, a isto su se znale u milijunima prodavat. Mislim, mora se nekako to sve naplatit. Ne zagovaram cijene od 60eura, ali osobno nije me ni briga jel isto ionako ne kupujem ih na izlasku zato sto ionako vrlo brzo padnu na pola...
darkfenix Pogledam kasnije video...ali uglavnom ako radiš za minimalac sigurno ti nije lako iskeširat 600kn za igru....a ako imaš 10000+ vjerujem da nije greda. Ukratko mislim da to dosta ovisi o primanjima osim ako nisi totalni ovisnik pa si u stanju ubit cijelu placu za igre.
A ima i tipova kao ja koji bi možda i platio igru 600kn ali se brzo sjeti da za taj novac moze kupiti 6 rabljenih ps4 igara
doctorfreak Ma nedam ni ja, sta ti je...to je ponudjena cijena, tko hoce odma igrat neka plati, ja odavno nemam tu potrebu hvala Bogu, zato kupujem kad padne cijena ili kao sto ti kazes rabljene.
- Uređivano
Mene iskreno zanima da li ima dovoljno zivota u ovom serijalu za neki manji reboot. Dvojku sam tamo 1996-97 kad li vec igrao, i znam da sam bio totalno impresioniran sa igrom, tj.koliko se moglo skocit visoko u zrak, pa cujes vjetar kako puse, i daje ti osjecas kao da si negdje u oblacima. Bilo bi fora vidjet sta se danas moze napravit sa ovom tehnologijom u ovakvoj igri
Jel imao tko iskustva sa onim adapterom av2hdmi? ima to gdje kod nas za kupiti?
Navodno dobro funkcionira na novim telkama