Nexus Ja to nisam ni rekao. Nije ni all digital kupovina dobra za igrače, ali eto ti kupuješ jel' da?
Zašto nije digitalna kupovina dobra? GOG ti omogućuje da lokalno skineš instalaciju i u TOS lijepo piše da svaka igra koju kupiš je tvoje vlasništvo, a ne posuđena licenca. Postoje prakse koje su loše i treba ih se kritizirati, postoje i one koje su dobre pa ih se treba pohvaliti.
Ili vidim da hvališ xCLOUD ili GamePass u kojemu plaćaš pretplatu, ali ničega nisi vlasnik niti imaš nekakvu vrijednost u svojem posjedu. Pogotovo u cloudu.
Ok? I zauzvrat dobivaš pristup velikoj količini igara za puno manju cijenu. Za nekoga tko želi isprobati puno toga ili si ne može priuštiti sve što želi, to predstavlja idealnu opciju. Ili pak ako nemaš puno vremena igrati pa odlučiš uzeti pretplatu jer radije jedan mjesec platiš 15€ za veću ponudu umjesto 60€ za jednu igru. Tebi možda nije vrijednost, ali nekima ona dolazi u obliku toga koliko su uložili i koliko su zabave dobili iz uloženog. Na to nadodaš achievemente i možeš si graditi svoj profil, nekima to bude zabavno, da se mogu hvaliti time što su odigrali. To što tebi nema vrijednost ne znači da drugima nema.
I da LOGIČNO je da Sony ili MS ili Valve sa Steamom žele zaraditi. Pa što vi mislite, da oni to rade jer vas sve vole i obožavaju? Ono "for gamers, by gamers" šema? Dajte.
Pa nemojte biti toliko naivni.
Ovo je čisto ignoriranje onoga što sam napisao. Naravno da žele što više zaraditi, ali svoje odluke kroje istraživanjem tržišta. Ako to tržište pokaže svojim novce averziju prema nekoj odluci, onda će se tome i prilagoditi. To što žele zaraditi čim više ne znači da bi se takve odluke trebale slijepo prihvatiti. Ako je nešto šupački potez onda ga se nema što opravdavati time da su oni "samo tvrtka to je biznis". Jebeš takav biznis. Kupci diktiraju biznis i da postoji savjesnog razmišljanja takvo što bi se riješilo bojkotiranjem proizvoda.
PS2MASTER Los odgovor. O tome smo raspravljali u nekoj drugoj temi. Lijepo sam ti rekao onda vremenska eksluziva može trajat godinama ili može postat doživotna. Ja sam zakinut za kompletnu igru, a ne za neki lik il dio igre. Titanfall je prvotno bio vremenska ekskluziva na Xbox One, da bi na kraju postao trajna.
Masteru, naravno da ti se čini da je loš odgovor kad ti se ne sviđa moj odgovor.
Ako je neka igra vremenska ekskluziva na konzoli, nećeš ju moći kupiti na drugoj konzoli, nećeš ju moći prednaručiti i znat ćeš da igra potencijalno može postati trajna ekskluziva.
Ako je sadržaj ekskluzivan na konzoli, to znači da isto košta na svim platformama, dio platforma je zakinut za određeni sadržaja, a plaćaju istu cijenu.
Nije isto i neće biti isto, koliko god ti pokušao to racionalizirati. Izjednačavaš igre koje nisu uopće dostupne za kupovinu na svim platformama sa sadržajem u igri koja se može kupiti na svim platformama. Da stvar bude gora, diranjem u sadržaj direktno utječeš na razvoj same igre i ugrožavaš kvalitetu iste. Zašto? Jer takvi potezi mogu doći do rezanja već gotovog sadržaja. Mogu dovesti do površnog sadržaja jer je lakše rezati takvo što, nego kompleksne i duboke mehanike ili isprepletene narativne elemente.
Očito nisi nisi shvatio što je Jim Ryan rekao. Vostalom, da nadodam, Jim je rekao da želi što bržu tranziciju sa PS4 na PS5. Zato i rade ovakve stvari. Još samo ostaje vidjet cijenu konzole. Logičan poslovni potez? Je. Dal time žele privuć više kupaca? Da. Isto radi i MS.
Može Jim reći da je jeo jaja na oko za doručak, to ne mijenja činjenicu da je ovakvo prčkanje po razvojnom ciklusu igre i zatiranje igrača od sadržaja šupački potez.
Radi isto, bogte. Jel PS Now postoji na vise platformi? Postoji. Eskluzivnost igara je puno teža nego ekluzivnost nekog lika. To više zvuči kao DLC, a ne cijela igra.
Game Pass u svom trenutnom obliku može pomesti pod s jednim PS Now koji kvalitetom nije ni blizu. Streaming u 720p i skidanje relativno aktualnih ovogeneracijskih ekskluziva samo na konzolu su prakse koje su na razini početka prošle generacije.
Ovo je već sramotno do koje razine seže fanbojizam prema Sonyju. Mogli bi reći da svakom kupovinom konzole sponzoriraju genocid nad djecom, i dalje bi se racionaliziralo da je to poslovna odluka i to jednostavno tako ide. Ma fuj. Zaslužujemo apsolutno sve gadosti industrije koje smo dobili, od mikrotransakcija pa do masakriranja igara. Svi oni koji brane ovakve prakse i podržavaju ih financiranjem su krivi za stanje današnjeg gaminga. Nikakve tvrtke, izdavači, developeri. Samo igrači.