Fico
Zašto nije digitalna kupovina dobra? GOG ti omogućuje da lokalno skineš instalaciju i u TOS lijepo piše da svaka igra koju kupiš je tvoje vlasništvo, a ne posuđena licenca.
GOG je iznimka i to sam već ponovio X puta. Za sve ostalo, moja konstatacija stoji.
Da li si vlasnik iti jedne Cloud igre? Nisi. To je sve što sam rekao. Da li će netko vidjeti u tome vrijednost ili ne, to nije argument. Činjenica je ta da plaćaš (postoji i primjer Google Stadije koji je smijeh gdje moraš prvo kupiti igru + platiti servis), ali toga nisi vlasnik. Da li je cijena fer ili ne, to će tržište procijeniti. Ja sam pobornik kupovine igara, a ne iznajmljivanja.
Kad smo kod ovog argumenta:
To što tebi nema vrijednost ne znači da drugima nema.
I s ovim smo praktički riješili ovu temu. Ovo se primjenjuje na sve.
To što TI ne vidiš benefit TEBI kao igrači na npr. PC platformi, ali Sony ili MS igrači vide na svojoj u obliku neke eksluzive poput vremenskih IP-eva, DLC-ova, nekih likova u jednoj igri (zadnja Marvelova igra i prosuta žuć), to je cijeli argument. I sam si ga zgotovio praktički.
Ja ne opravdavam nikakve politike niti me nije briga za njih. Nisam dioničar niti zarađujem od Sonya ni MS-a ni Valvea, ali vidim zašto postoje ekskluzivnosti, zašto se sve kompanije bore za ekskluzive i smatram da je to normalno. Oduvijek je tako bilo i to se neće promijeniti.
U svakoj industriji i proizvodima (možemo se zadržati u tehničkoj) postoji određena ekskluziva. Da li je to primjerice Apple CarPPlay koji se nalazi samo u specifičnim modelima automobila i posebnim dogovorima između npr. Ferrarija i Applea ili da li to ima veze s nekim aplikacijama ili servisima koji imaju određeni serijal filmova ili serija (HBO, Netflix, Disney itd) MORA postojati neka ekskluzivnost i nešto za što će se kupci hvatati.
Praviti se da je to neka novost ili šok je pomalo smiješno.
Zaslužujemo apsolutno sve gadosti industrije koje smo dobili, od mikrotransakcija pa do masakriranja igara. Svi oni koji brane ovakve prakse i podržavaju ih financiranjem su krivi za stanje današnjeg gaminga.
A što se to događa TOLIKO grozno u današnjem gamingu? Gaming nikada nije bio toliko mainstream koliko je danas, viđaš reklame svugdje za SVE platforme (čak i na HR televiziji, Sony i Nintendo), ljudi zarađuju IGRAJUĆI igre jer su sponzori došli u igru, nikad više portala i medija ne pokriva gaming industriju nego danas, tehnički i narativni napredak u igrama je nevjerojatan, diverzifikacija žanrova igara je NIKAD veća, IZBOR je nikad veći bilo to na PC-u gdje možeš biti samo na Steamu ili želiš biti na GOG-u, Epicu, Originu itd. što god.
Malo je smiješno govoriti o tome kako gameri "zaslužuju ovo što im se događaj"...što se to točno događa?
Ogroman boom industrije koji se dogodio u zadnjih 7-8 godina? Nikada zdravije platforme? PC puca od igrača, Nintendo je ultra popularan, PS i Xbox je bore na hardcore tržištu (dolazak GamePassa i PS Now servisa i njihov consumer friendly concept), pogledaj mobilnu industriju igara, indie devove, svi izbacuju igre...generalno za GAMERE nikad bolje doba.
A ti govori što želiš. Brojke ne lažu.