Meni je igra odlično počela (nisam vidio niti jedan spoiler). Malo upoznavanja kako to sve funkcionira u Jacksonu. Upoznavanje novih likova, odlazak na patrole itd. Zasmetala su me ta lezbijska sranja (ali ajde očekivano s obzirom na prvi dio), onda jedan azijac, Dina je valjda indijka, pa crnac, kasnije likovi koji su jednog spola, ali se osjećaju drukčije, meksikanac.. ukratko, užas. Pun mi k toga da u svakoj seriji i filmu mora biti jedan peder, jedan crnac jedan ovaj, jedan onaj... no dobro, mogu to prožvakat nekako, ali mi ND pada u očima. Dolazimo do eventa gdje Joel umire i ono, od lika koji u prvom dijelu nije vjerovao nikome osim Tess do lika koji će valjda 10 nepoznatih i naoružanih likova odvesti u onaj njihov grad da se resupply-aju. Da ne spominjem da je u prvom dijelu u onoj sceni kad su se vozili s autom nanjušio zamku na kilometar i pogazio onog lika. Pitaju ih što rade tu i ovi im kažu "just passing through", ozbiljno?? Joel iz prvog dijela to ne bi povjerovao, a nije ni Tommy od jučer. To se moglo uvjerljivije odradit na valjda 100 drugih načina. Ali ajde, nije mi drago da su ga ubili i radije bi da je išlo u nekom drugom smjeru gdje on ostaje živ, a umire npr. Tommy, no dobro, nadam se da je to "to" što je ljudima toliko zasmetalo i da dalje priča ima nekog smisla. Kad sam već tu kod Joel-ove smrti, Abby je tu isto užasno loše izvedena. Čovjek te spasi, ponudi ti da dođeš do njihovog grada da se resupply-aš i ti ga bez ikakvog pitanja mučiš i onda ubiješ. Ali ok, ako je lik takav onda ok i super bi to bilo da ona kasnije odjednom ne postane duša od čovjeka. Koliko sam skužio kroz igru, Abby je jedan od WLF-ovaca koji su ubili najviše Scarsa i sad odjednom ona zavoli ono dvoje i čak bi mi i bilo oke da ih je ostavila u onoj kućici i nastavila svojim putem, ali ne, ona je toliko dobra da je onda riskirala svoj život i vraćala se do te kućice pa se onda opet s njima vraćala do akvarijuma pa onda preko pola grada po lijekove.. really?? Kako se čovjek samo tako odjednom promijeni? Takav lik koji se može tako promijeniti ne bi Joel-a samo tako mučio i ubio. Prvo vidiš da je čovjek dobar jer te spasio, riskirao svoj život za tebe i još ti nudi pomoć u svom gradu. Drugo, nakon što si to vidio, pa valjda prije mučenja i ubijanja pitaš čovjeka zašto ti je ubio oca pa ti ovaj objasni kako su ga pištoljem ispratili iz bolnice kad je dostavio Ellie i kako ona uopće nije imala pojma da će ju operacija ubiti. Skužiš zašto je čovjek napravio to što je napravio. Užasno izvedeno. Dio s Ellie mi je bio dobar i zanimljiv i baš sam čekao da napokon dođe do Abby da vidim što će biti, ali dio s Abby užasno naporan, razvučen, nepotreban. Odi na jednu lokaciju, odi na drugu pa se vrati nazad, pa opet na drugu lokaciju pa na treću.. pun k mi je već bilo i nadao sam se da će igra više završit ili da ću se prebacit na Ellie. Toliko toga s Abby nema nikakvog smisla i samo je tu za razvlačenje igre što je nepotrebno jer igra traje 25-30h. Ne znam koliko sam igrao s njom, možda 10-15h i to za što, da mi kao ona postane good guy i da ju razumijem što je ubila Joel-a? Koliko je ona ubila očeva, mama, sinova, kćeri.. dok je tražila Joel-a? Borba u kojoj kontroliramo Abby protiv Ellie mi je bzvz. Kopirana borba protiv onog kanibala iz jedinice s time da joj je Abby, koja kad već izgleda kao terminator, trebala razbit lubanju kad ju je prvi put uhvatila. Nadao sam se da je kraj na farmi i ajde, to bi nekako prožvakao, ali da će Ellie ostaviti Dinu i dijete i otići gdje, u Calliforniju? Odakle uopće, koliko bi njoj trebalo da dođe tamo, kolika bi bila šansa da uopće preživi put pa onda i da se vrati nazad.. no dobro, otišla je, željna osvete bla bla i dođe do ove koja se osušila ko kulen i može ju ubit na valjda milijun načina i ona nju pusti.. ostaviš toliko toga, prevališ ko zna koliki puta, preživiš ko zna šta i na kraju ne napraviš to što si došla napravit. Ja ne znam tko je to pisao i da nitko od ljudi u ND-u nije rekao "pa nećemo valjda takvu glupu priču napisat". Neću reći da je na razini TWD-a, ali nije ni daleko. Tommy jedva krene u osvetu i ni ne želi povesti Ellie sa sobom, ali ju onda na farmi tjera da i ide lovit Abby ko zna koliko daleko. Ma daj molim te. Zadnja borba u moru valjda nije mogla biti gore izvedena. Užas. Nakenjao sam dosta toga jer mi je teško biti objektivan kod nečega što sam čekao 7 godina i očekivao nešto na razini prvog dijela za koji sam svima govorio da je GOAT od video igara i da moraju odigrati i onda dobijem ovakvu kenju. 7 godina za ovakvu kenju. Nadam se da trećeg dijela neće biti. Ne znam koju bi još rasu mogli ubaciti u treći dio, vjerojatno bi odvojili azijce da imamo i kineze i japance, korejce itd. ubacit prave tranvestite, ljude koji ne smatraju da su ženskog ili muškog spola...
Što se tiče gameplay-a, nemam nekih zamjerki. Uglavnom je to više manje isto kao u prvom dijelu što mi je i oke, ali da su mogli ubacit nekih novih mehanika.. mogli su. Što se tiče gameplay-a igri bi dao 9/10, a što se tiče ukupne igre nekih 5/10.