krpa
Po meni Tommy nije na silu ubačen. On je nakon Joela, u Seattleu izgubio oko, jedva hoda, žena ga je ostavila, a zasigurno osjeća i krivicu zbog Jesseve smrti. Igra u više navrata prikazuje kako da su ljudi zapravo samo ljudi, i da ih emocije često tjeraju na iracionalne odluke.
Osobno sam igru više doživio kao priču o oprosti nego o osveti. Ubojstvom Joela, Abby Ellie nije uzela samo Joela, nego i šansu za oživljavanjem njihovog odnosa nakon što je Ellie godinama prezirala Joela zbog svega što se dogodilo u Salt Lake Cityu. Mislim da taj osjećaj krivnje proganja Ellie, što postane jasnije nakon zadnjeg flashbacka na trijemu. Abby za nju postaje opsesija, izvor boli i projekcija sveg lošega u njenom životu. Kada ju napokon pronađe u Santa Barbari onako jadnu i izmučenu, i dalje ne može preći preko svega i pustiti je, želi borbu s njom makar je osoba koju ona traži odavno mrtva. U trenutku kada utapa Abby, prvi puta u sjećanju vidi Joela a da nije masakriran i napokon uspjeva izaći iz faze bijesa i oprostiti samoj sebi. Mislim da je ovo zapravo sretan (koliko može bit) kraj za Ellie, ubojstvom Abby izgubila bi svu preostalu ljudskost, stoga mi nisu jasne kritike u stilu "nije ju ubila, sve je bilo za ništa".
Što se tiče Ellienog pohoda u Seattle, tu počinje njezino moralno previranje, pokušava biti beskrupulozna kao Joel, ali ne može protiv sebe. Prvi primjer je mučenje Nore, nakon kojeg po povratku u kazalište izgleda skroz uznemireno i slomljeno. Posebno mi je ostao urezan u pamćenju zapis u dnevnik tokom 3. dana u Seattleu kada ide prema aquariumu: "I begged you to stop, but you brought it on yourself". Očito je da na sve načine pokušava sama sebi opravdat svoj lov na Abby. Nakon što u aquariumu umjesto Abby naiđe na Mel i Owena, pokušava nad njima izvest Joelov trik sa unakrsnim ispitivanjem, ali gubi kontrolu i ubija ih, a nakon šta vidi da je Mel uz to bila i trudna doživljava napadaj panike. Uz ovakav kontekst ne bih baš rekao da je Ellie hladnokrvni ubojica, ali bez njega bi se to moglo lako zaključit suprotno (kao što je to vjerojatno zaključila Abby). Uz to je ironično da je Owen bio taj koji je odgovorio grupu od ubijanja Ellie i Tommya jer time ne bi bili ništa bolji od Joela.
Ma mogao bi do prekosutra tipkati, stvarno ima masa paralela između likova i detalja koji lako prelete preko glave kod prvog prolaska, baš čudo od igre!