- Uređivano
The Last of Us 2 diskusija (SPOILERI)
Samo za one koji su presli igru !!!

btw. Jedan me momenat malo izbacio iz realfilinga igre , a to je onaj dio iz prvog Gameplay trailera , kad je dosa onaj lik sa velikom sikirom , tribalo mu je 3 HS da padne ! Zasad sve ostalo je top
Nadao sam se da se u ovoj temi već vode krvave rasprave, a kad ono ničega.
Odgledao sam cijelu igru, mislio sam pogledati samo uvod prije nego je kupim, ali okorjeli binger u meni je bio jači.
Komentar na priču - :bljuv:
Nekim čudom nisam pokupio niti jedan spoiler do izlaska i nisam jedan od onih koji su revoltirani zato što je Joel umro, nego mi cijela priča nema apsoštrumpfno nikakvog smisla. Recimo RDR je to odradio vrhunski, čak i RDR2 koji mi nije baš sjeo. Mogli su umrijeti i Joel i Ellie, ali je priča morala biti puno bolja.
Joel i Tommy kao francuske sobarice namažu se vazelinom, spase Abby, odu s njom u bazu, još ovaj pita imate li četku za konja. "Ja sam Tommy, ovo je moj brat Joel, a ovo je Jackass.", daj me nemoj .ebat.
Pola igre se igra s Abby da se publika navede do zaključka: "A dobro, neka je ubila Joela, šu.ak je to i zaslužio.".
Vremenski skokovi su dosta teški za pratiti, pogotovo s dvije različite priče.
Obrat na kraju mi je toliko nelogičan da ne znam uopće što bih rekao. Za mjesec dana se vjerojatno neću sjećati o čemu se radilo u igri.
Znam da je igra trebala imati neku "pouku", a da pitamo 20 ljudi koja je pouka igra, dobili bi jedno 18 različitih odgovora.
Igru sigurno neću kupiti, niti odigrati, čak ni kada dođe na PS+.
Jedinicu sam odigrao dva puta+ Left Behind + pregledao walktrough jedno 3 puta jer mi je priča bila toliko dobra, a taman mi je PS3 otkazao poslušnost kad je izašla igra, a nisam kupovao novi.
Komentar na gameplay - :mali_bljuv:
ND stvarno kad ubaci novu mehaniku u igru onda je isforsira do iznemoglosti. Provlačenje kroz uske pukotine u zidovima, zaključana vrata pa se uđe kroz prozor ili rupu u zidu... Mislio sam da su kontejneri i ljestve vrhunac forsiranja, ali uspjeli su sami sebe nadmašiti.
Sukobi su toliko skriptirani da je to strašno, po tome ne vidim nikakav pomak u odnosu na TLoU. Opet od cijele kuće baš slučajno trojica neprijatelja idu pregledavati jednu sobu. Često se kreću tako da je stealth neupotrebljiv, jer se kreću paraleno kroz dvije sobe. Čim jednog stealthaš, ostali odmah kroz šesto čulo krenu prema toj lokaciji. Prođeš dionicu s 3, 4 neprijatelja, za 5 metara se stvori novih 5 pa ajmo sve ispočetka.
Uglavnom, jako repetitivan i naporan combat dio.
Matador Slažem se s tobom u svemu, a istovremenu se i ne slažem s tobom u tome svemu
Priča:
Meni je priča solidna, ali nije mi remek-djelo. Bio sam ljut kad su Joel-a ubili, htio sam im grkljene izvadit van, no kako kažeš, malo taj dio kad najebe nije nešto maestralno odrađen. Mislim da me više šokiralo kad sam vidio da su mu raznesli koljeno i mlatili ga golf palicom...Mislio sam si cijelo vrijeme, pa jebote, kak će sad dalje hodat i sve to Onda ga koknu i oke, očekivao sam sranje, a baš taj recept su napravili u prvom dijelo. Početak igre - jak emotivni efekt. Samo što su to tamo ipak bolje izveli i priča je bilo više fokusirana na meni zanimljivije stvari.
Ovdje su preforsali taj segment osvete, volio bih više ipak priče van toga. Joel je ispao šupak, ali više ni u to nisam siguran jer ostao mi je njegov dio priče nedojeban. Pobio ih je sve da ju spasi, ali što nisu više otkrili tu? Što je točno tu bilo njemu u glavi, gdje je taj dio? Toliko toga nedorečenoga.
Dio s Abby mi je užasan. Barem onaj početni kad na pol igre poslije kazališta kreneš opet Day 1 i kreneš od nule...Već tad sam slutio kak će se priča do kraja odviti i tako je i bilo. Užasno su zabrazdili s tim ajmo nazad pa u drugu perspektivu. Dio s Abby do skoro samoga kraja mi je totalno nepotreban u igri, teško se switcham na drugog lika, čak me i ne zanima njezin dio priče toliko da ga igram 15h. Likovi s njezine strane su mi li-la i nisam uopće nešto vezan za njih.
Gameplay:
Meni je skroz ok. Pucanje i razina detalja je fascinantna. Ima tih mana što veliš, ali opet, kad me ganjaju opkole me iz drugačijih kuteva i najeben samo tako. Stealth je ok do razine kad su u grupama, no ako si 3 metra udaljen dok gušiš nekoga, onda ne kuže ništ. Ima tu drloga svakako, ali ne mogu reć da nisam uživao, pa svaka igra ima svoje mane i di ćeš napravit savršenu igru za svačiji ukus. Još će to oni popatchirat, no ne očekujem neke drastične promjene. Treba probat na hard ili iznad, možda se nešto drastično i mijenja...
Zagonetke:
nepostojeće. Velik minus. Sve što si rekao, slažem se. Ne mogu kroz vrata, ajmo kroz prozor, baci štrik i deri. Volio bih da se mora razmišljat i da su zabavne, ali jednostavno nisu.
Ostalo:
Okoliš mi je prekrasan i polu-open world mi se svidio. Volio sam svugdje ugurat nos, i uopće mi to nije smetalo. Ono što mi je više razvodnilo priču, je jebena priča i dio s Abby.
Pouka:
Osveta je sranje i zbog nje sve izgubiš eventualno. Also, svi su šupci u igri
Ne može nitko reć da igra ne valja ili da ne zaslužuje 80+, to nema nikakvog smisla. Razina detalja je bolesna i sve igre mogu učiti kak će napravit igru po tom pitanju. Jebeni FF7R koristi iste assete kroz većinu igre i linearna je do bola, ovdje ima toliko lokacija predivnih i raznovrsnih da sam uživao.
Ups and downs u svakom slučaju, mora mi se još malo dojam slegnut.
Ja sam napisao sve što s tiče gameplaya, pa taj dio neću. Mene je s druge strane dio s Abby oduševio. Ne toliko nužno zbog nje, nego zbog druga dva lika. Priča je puno šira i opsežnija nego u jedinici i zapravo pokazuje da u svijetu u kojem se igra odvija nema junaka. Svi pokušavaju preživjeti s tim da mi je genijalno koliko je Ellie zapravo od junaka postala zaluđeni ubojica. Je li Ellie pozitivan lik u igri? Nisam siguran. Ona i Joel su ubili sve koje je Abby voljela. Sjebali su joj totalno život. Njoj je Joel ubio oca i tko se realno ne bi htio osvetiti takvoj osobi? Je li Joel zapravo sebična osoba što je pobio sve druge nevine ljudi da bi spasio Ellie? Jako teško za odlučiti što je moralno, a što nije.
Kad je Abby ubila Joela zamrzio sam je. Htio sam je ubiti što prije, i onda mi igra pokaže drugu stranu priče i medalje. Nije sve tako jednostavno. Na kraju je Abby itekako pozitivan ili negativan lik kao i Ellie. Abby je isto žrtvovala sve da spasi dvije osobe s kojima njena frakcije ratuje. Tu se vidi da je usprkos svemu zadržala ljudskost koju je Ellie s druge strane gotovo izgubila.
Ellie je na kraju ostala bez svega. I bez Dine i bez obitelji zbog svoje sebičnosti i žudnje za osvetom s tim da opet kažem - Joel i Ellie su razjebali drugima živote. I zato mi je tu ND ispao genijalan - mogli su samo igrati na sigurno i svi bi bili sretni. Ovako su pokazali još jednom da nema junaka u svijetu igre. Kako ćemo mi shvatiti igru i poruku ovisi o našem moralu i shvaćanju istog. Genijalno mi je kako je ND uveo nove likove i nije se fokusirao samo na dvoje ljudi. Meni osobno je Abby postala jednako draga ili mrska kao Ellie i radi se o dva snažno napisana lika koja zapravo nisu toliko različita. Teško mi je osuditi bilo koga kad je svijet igre nemilosrdan. Nema pobjednika.
Kao što sam rekao u reci - svaki novčić ili medalja ima dvije strane. I ovo je igra koja to tako lijepo pokaže. I dalje volim Ellie i Joela, ali jesu li oni junaci? Ne znam. Jesu li negativci? Ne znam. Je li Abby negativka što je ubila Joela? Teško.
foggy To da je ugrižena kažu za Ellie. je ju je onaj kliker koji je visio pokraj nje ugrizao za ruku pa su nju htjeli preventivno ubiti.
Jedine zagonetke su oni sefovi koji nemaju napisanu šifru, nego je šifra datum vjenčanja, WiFi password i sl.
Mogli su to stvarno puno bolje odraditi, baš mi igra ostavlja nekakav osjećaj praznine. Da je stand-alone nastavak još nekako, ovako mi se uopće ne uklapa ta priča. Skok kao u hrvatskim sapunicama.
Sad kad su mi se malo slegli dojmovi da napišem što mislim o ovom nastavku. Da se mene pita grafika na next generaciji konzola ne mora biti bolja od ovoga, koja je to razina detalja, fantastično nešto. Što se tiče priče, nisam znala koji su spojleri tako da mi je bilo totalno iznenađenje kad se je prvi put igralo sa Abby, tu sam nekako počela slutjeti da ćemo s njom češće igrati, i nije mi se to baš svidjelo na početku jer sam samo brinula o Ellie i Joelu. Moram priznati da do sad nisam igrala igru gdje se igra i sa "negativcima". Kada je Joel onako ubijen, sve sam ih htjela odmah pobiti, odurna mi je Abby bila. Naravno kako sam se bližila kraju igre i vidjela drugu stranu priče, razumijem zašto je htjela osvetu, ali taj dan Joel nije ubio samo njenog tatu, pobio je skoro cijelu bolnicu. I Abby dobro zna razlog zašto je on to napravio, zbog djevojčice koja mu je kao kćer. Da li je Joel negativac na kraju prvog dijela, je, pogotovo kada se gleda iz Abbyine perspektive. Ona je godinama htjela osvetu, i eto kuda je dovela ta želja za osvetom.
Baš mi je bilo grozno kad se Abby igra sa psima, a dobro znam što sam im radila kao Ellie, pogotovo kad se pronađe ubijena Alice.
Abby je u dva navrata mogla ubiti Tommy-a i Ellie, a pustila ih je i nekako mislim da Ellie ne bi imala milosti. Drugi put je mali Lev spasio stvar, on i njegova sestra su mi zapravo jedini pozitivni likovi u igri, ali takva je realnost u svijetu Last Of Us, ubij ili ćeš biti ubijen.
I kad mi je na kraju Ellie bila neprijatelj i dalje sam bila na njenoj strani.
Prvi nastavak mi je ipak draži, dinamika koji su Ellie i Joel imali mi vjerojatno nikada neće biti nadmašena.
Minus kod ove igre mi je možda malo previše igranja s Abby u prošlosti no sve u svemu ovo je fantastična igra.
hulahopka Da, previse Abby definitivno. Na kraju se i meni omilila ali uzasni su mi bili oni prvi chapteri kad snjom kreces.
Btw, nikog ne smeta sta su ubili par konja (ona scena kad eksplodira na ranim chapterima) i psi ubojice? Zast ubacuju to uopce, probavao sam uvijek pobjec dalje gdje ima pasa, bas mi je to tlaka kad moram jadnu zivotinju ubit...Odma 0/100
Ala citam sad komentare ljudi, masovni hejt za pricu, nitko ni ne objasnjava zasto im je prica smece, ali bitno da se hejta. Ne dira me, samo mi je sve jasnije da previse hejtera ima internet Ni ne shvacaju da su napravili takvu reklamu igri da to nisu istine
- Uređivano
foggy Zelja ljudi da igra faila je nenormalna , vise ni neznaju zasto je hejtaju ! Prvo su je mrzili radi lezbi , pa su je mrzili sta je Abby hulk2.0 ,onda nenormalni uvjeti rada u NDstudiju ,a sad je kao los story Sta je najgore “veliki youtuberi i influenceri “ skacu na taj hate train i jos vise bacaju benzina u vatru ! Rijetko ko se moze sad odkacit od tih misljenja po internetu i moze vidit igru neutralnim ocima .Mozes mi rec da nisi zadovoljan kamo ide prica igre , ali da je lose ispricana i da je igra losa to je cista glupost !
I sta se tice igranja sa Abby i ja sam naravno na pocetku mrzio igrat snjon , jer jbg. bila je badguy .Ali mislim kad krenem na newgame+ da cu imat totalno drkciji pogled na nju i igru
- Uređivano
escoban Pa to mi je tak zakon da mi je smeh Mozda nisu na razini sto se kvalitete price tice, mogu to shvatit uz razumne argumente i zdravu raspravu. Ljudi stvarno nemaju pametnijeg posla nego pokusavat bit dio hejt traina i zelit da nesto faila. Jel to zdravo? Imam previse igara na lageru i jedva cekam igrat sve od reda sta me zanima, di imat vremena za hejt ovakvih razmjera...
Nakon odigrane igre stvarno ne mogu reci da je igra bilo kakav flop. Jesu ljudi igrali flop igre? Jel itko igrao onog quiet mana? To je flop od igre
Ovdje je ulozeno truda i svijet koji su napravili je impresivan.
Inace, ne znam kak vi, ali kad nesto igras 15h na dan, malo mi zvuci blesavo da se radi o necem losem. Tko gura prelazak u 3 dana za nesto sto mu nevalja?
hulahopka Ti ljudi koji to kažu očito nemaju dovoljno zdravih kromosoma da ju uopće shvate. Ne želim nikog vrijeđat, ali priča je ispričana baš kako i treba biti, sad jel to kvalitetno na određenom levelu je drugi "problem". Sve što je igra ispričala je više manje jasno zašto je to tako ispričano.
E da, a zašto i kako je Abby nabildala te ručetine toliko? Ste skužili na kraju kad ona skupina u St. Barbari (onaj tip debeli) kaže za Abby da je u kampu, pa kaže, da to je ona s rukama poput mojih hahaha, a Ellie odmah skuži da tip stvarno ne laže Iako je izgubila abička masu, ošle ruke brzinom osvete
Ellie se velikim dijelom pretvorila u čudovište. Tek na samom kraju je pokazala malo ljudskosti i zapravo poštovanja. Zapravo su oba lika pokazali poštovanje jedna prema drugoj - jer prošle su i jedna i druga sličnu patnju. Prvo mi je ona scena gdje se mlate bila užasna, a onda vidiš da je objema dosta svega i da ne mogu više. Ellie je na kraju ostala sama - bez Joela, Dine, pa čak i mogućnosti sviranja gitare koju je vezala s Joelom. Okrutna je igra dosta. Igra je pokazala totalne transformacije likova i zato mi je draža od jedinice. Puno je šira slika svijeta i društva, i sve ima svoje posljedice. Ja znam da bi ljudi bili puno više oduševljeni da se samo nastavila priča i da su Joel i Ellie opet ubili na stotine ljudi i da su ostali zajedno, ali po meni ovo ima više smisla. Na kraju krajeva - opet se pojavila ta neka doza nade i ljudskosti u kompletnom kaosu. Abby je ubijala svoje da bi spasila do nedavno neprijatelje, Ellie je na kraju uspjela duboko negdje u sebi pronaći dio one nevine curice koja samo želi živjeti...i pustila je Abby. Samo što je s druge strane sve izgubila. Ako bude treći dio - očekujem da se Ellie i Abby udruže i pobiju sve. I na kraju umru i one, a Druckmann ode u penziju.