f_i_c_o sanzo
Definitivno bi izazvalo mnogo podjela i polemike. Mišljenja sam kako bismo morali nešto žrtvovati da bi dobili igre što brže a engleski VA otpada najlakše. Čak ga niti ne moraju izbaciti, pa upravo je CLE počeo izdavati igre sa japanskim glasovima koje nakon nekog vremena patchaju i ubace engleske. Mislim da je to itekako dobar kompromis, kako za one koji jednostavno ne žele igrati sa japanskim glasovima, tako i za nas koji ne želimo čekati.
Nije sve tako crno bijelo kako se na prvu čini:
- osobno sam svjedočio ogromnoj prepirci na twitteru (ili nekom sajtu koji pratim (tko će ga znati)) upravo o tome treba li izbaciti engleske VA. Jako veliki broj ljudi je bio za eng VA čak i pod cijenu višegodišnjeg čekanja (što je samo po sebi suludo). Atelier Ryza ima samo japanske glasove pa se prodaje kao luda.
- Broj aktivnih igrača na Steamu na dan izlaska Kuro no Kiseki bio je 2000+, dok je za Kuro 2 bio tek jedva oko 600 (Kuro 1 je imao overlay, Kuro 2 nije). To jasno ukazuje na velik broj ljudi koji ne žele čekati.
Što se tiče kvalitete samih glasova i glume, tu nemam problema. Samo bih naglasio da su mi engleska Vita i Mariabell puno bolje od japanskih inačica. Nekako su živopisnije (posebno Mariabellin smijeh). Opet, vezano uz Kuro, Takaya Kuroda je Oathbreaker, uopće ne znam tko bi mu mogao parirati na zapadu. Uz njega bih spomenuo Lucreziju koja također zvuči baš specifično i ne mogu ju zamisliti ikako drugačije. Možda me iznenade, tko zna.
Kako god, sljedeća godina je ključna, ako izbace obje Kuro igre (znam, optimizam lv99) skidam im kapu jer će to biti dokaz da su se opametili. Ako ne, Bože moj, opet ću čitati nakaradni MTL ( 🙁 ).