sanzo Ja sam za igru znao još od psp verzije jer sam puno puta pročitao da je najbolji rpg za konzolu.

Da, da! Tu čuvenu PSP verziju sam igrao. Zahvalan sam samo kaj mi je stari komp uopće pokretao PPSSPP emulator (koji je, btw, meni najdraži emulator i radi VRHUNSKI) pa sam mogao igrati bez problema.

Prije nje sam ostavio dušu u Tactics Ogre i tražio sam nešto sa jednako kompleksom i politikom prožetom pričom (tada nisam nisam bio niti svjestan u što se zapravo upuštam). Početak dosadan ali nešto me vuklo dalje, toliko daleko da sam se zapravo zaljubio u igru. Interakcija između likova i prvoklasni dijalozi su me držali uz ekran. Priča se zakuhala i onda dođe onaj kraj… morao sam znati što će se dogoditi dalje. Dan kad je SC izašao jurio sam doma s posla da ga što prije skinem, igrao sam ga dugo u noć i sljedeći dan sam se jedva ustao. Ha-Ha-Ha

I to je to. Od SC-a sam zapravo postao baš pravi fan. Zadnja 2 chaptera su nešto apsolutno briljantno.

sanzo Čak sa onim starim, lošim prijevodima za Crossbell.

Been there, done that! Zero je imao ajme meni prijevod ali ipak nije bio toliko loš kao recimo prvo izdanje YS VIII (službeno, molit ću lijepo) ili pak onaj užas od MTL-a u Kuro 2. Azure je bio dobro preveden. Falilo je neke finoće u prijevodu, djelovao je sterilno ali gramatički relativno točno. Kad je Azure postao dostupan Zero sam riješio u 2 dana. Ponavljam, 40h u 2 dana (znam da nisam niti ravan @herc -u ali ipak sam ponosan). Nabavkom PS4 došao je red na Cold Steel a poslije toga novi PC.

Zapravo, za PC je kriv @f_i_c_o jer me onako ružno provocirao sa Hajimari screenshotovima. Hmm, sad kad razmislim, kupnja novog kompa radi ovih igara je možda i najluđa gaming stvar koju sam napravio.

sanzo Meni je priča kroz zadnja 2 Cold Steela i Reverie bila dosta veliki korak unatrag od kvalitete prvih 5 pa sam se malo ohladio.

Kuro ima izuzetno jaku priču. Mračnija, ozbiljnija i rekao bih povratak u Zero/Azure eru.

sanzo Ako kažeš da je Van odmah iza nje, bit će i Kuro poslastica.

Joj meni je Van urnebesan. Još u kombinaciji sa Aaronom… Općenito je Kuro ekipa puno bolja od Cold Steel ekipe, i na kraju prve igre izgledaju i ponašaju se kao veći frendovi od Reanove armije kroz svih 5 igara. Mislim da sam time dovoljno rekao.

A tek kad vidiš Ouroborosovce… kao pomahnitali tinejđeri na maturalcu u Španjolskoj. Ha-Ha-Ha

Nema do ovog serijala, taj spoj mračne i ozbiljne priče i nekih potpuno suludih scena je nešto posebno. Čak i kad ne naprave sve kako bismo mi željeli, igre su im zabavne do bola. Ah, jedva čekam Kai!!

Kad završim Cold Steel 1, jel moram odmah ići na Cold Steel 2 ili mogu na Daybreak. On me najviše zanima, a navodno je koliko sam pročitao smješten u Calvardu. Pitam iz perspektive priče i naracije.

Legendary_Hero

Tehnički, možeš ali na Trailse gledaj kao na serijal knjiga. Kako, recimo, ne bi krenuo ASOIAF od, ne znam, Oluje Mačeva, tako ne bi trebao ni Trailse krenuti od Daybreaka.

Falit će ti jako puno priče, konteksta, brdo pojmova, organizacija i na koji način funkcioniraju. Imat ćeš jako puno rupa, posebno od Daybreaka koji se poprilično specifično baca u koštac sa spomenutim stvarima. Cold Steel je, za mene barem, zadnja polazišna točka iako još uvijek vjerujem da je jedino ispravno početi sa Sky. Priča se gradi polako i, zapravo, ispočetka.

Najbolje je proći svih 5 igara smještenih u Ereboniji, to će ti koliko toliko izgraditi nekakav temelj za dalje.

Jel bitno onda Reverie odigrat ili da preskocim i krenem dalje?

Zadnje sam Crossbel odigrao, oba. Sad sam mislio na prvi sljedeci ali ako je nesto 2 koraka losije onda ce me ubit

A vec i Cold Steel 3 ima jako puno price vezane za starije nastavke. Falit ce ti konteksta za stvari o kojima likovi pricaju. Mozes skocit na daybreak, samo to je stvarno kao da pocnes citat serijal knjiga od 11. nastavka.

foggy

Reverie daje temelj za Kuro. Više je uvertira u Calvard negoli kraj Erebonije, barem za mene.

Iskreno, meni je Reverie nekoliko stepenica bolji od Cold Steel jer dovodi nekolicinu novih likova koji su mi u startu bili vrhunski i veliki su odmak od one dosadne, ustaljene formule Erebonijske pa čak i Crossbell ekipe. Da sam još jednom vidio jebenog Lloyda kako sa rukom na srcu doživljava orgazam pričajući o jebenom Crossbellu, razbio bi tv.

Ima jedna scena koja je ključna za stvari u Calvardu.

Realno možeš čak i bez toga, ali ovako daje puno snažniji kontekst.

Počeo sam sa Trails In The Sky,tražio sam igru sličnu Suikodenu i dobio sam kombinaciju istog i Grandie npr. Odmah čim sam počeo igru znao sam da je to to a najbolja stvar je bila sto sam je kasno otkrio pa sam mogao odmah da predjem na SC.

kabegami

f_i_c_o

Ok, onda ću nastaviti sa Cold Steel 2, 3 i 4. S kojom igrom/pod serijom igara da krenem poslije Cold Steela? Nemam priliku igrati stare nastavke, samo one koji su izašli na PS4/PS5.

Legendary_Hero

Poslije Cold Steel na Reverie a zatim na Kuro.

Iako bi ti Reverie mogao biti malko problematičniji zbog toga što ima jako puno Crossbella. Međutim, kako sam naveo gore, on je uvod u Kuro pa će ti dobro poslužiti.

kabegami Iskreno, meni je Reverie nekoliko stepenica bolji od Cold Steel jer dovodi nekolicinu novih likova koji su mi u startu bili vrhunski i veliki su odmak od one dosadne, ustaljene formule Erebonijske pa čak i Crossbell ekipe

Onda nemam brige. Meni je Cold Steel super sjeo, a ako je combat jos bolji + novi likovi i lokacije, moze, sign me up. Tesko je sve to sustici, jos kad traje prek 100h…

Legendary_Hero

Kuro je Daybreak.

Inače, stiže nam i Ys vs Trails in the Sky. Prvoklasna tabačina. Prešao sam PSP verziju ali opet će se igrati. 😃

Ovo je već treća potvrđena Trails igra za 2025., što mi zapravo daje nadu za mogući Kai na kraju godine. Ako NISA stvarno zakuca sa Kai na kraju, 2025. će bome biti godina Trailsa.

sanzo Sky1-> Sky2 -> Sky3 -> Zero -> Azure -> CS 1-4 -> Reverie -> Daybreak

-> Intenzivna (ako to sve prezivis u komadu)

mjesec kasnije

14 dana kasnije

Stigao mi je Daybreak 2 danas za ps4 ali mi se čini da igra koči u onim scenama kada likovi razgovaraju pa čak i kada se Van ono zatrči kroz grad primjetim blago sjeckanje.Ps upravo sam isprobao i prvi dio za ps4 i vidim da je prisutan isti problem,inače sam ga odigrao na PC-ju gdje je sve radilo savršeno a i grafika je bila mnogo bolja. Da li postoji neko rješenje da se nešto podesi pa da bude bolje ili je to to?Bas bezveze,nisu ni trebali puštati igru u prodaju ako nece raditi normalno.