TITANXIS
Zajebo si se. Gastritis je većinom od stresa ili uzrokovan shit prehranom.
Žučna kesa radi stresa, šoka ili tuge vrši povrat žučne kiseline u želudac i tanko crijevo. Manje od junk hrane ili teško probavljive. Uništava sluznicu želuca radi drugačijeg ph od želučane kiseline, žučna je zajebana.
I tu onda nije stvar u previše ŽELUČANE kiseline već PREMALO jer se ista rijedi odlazeći u jednjak ili tanko crijevo pošto želudac ne ostaje stisnut. Dosta puta tako razrijeđena ostaje plivati na gornjem dijelu želuca prema jednjaku. Pogotovo ako piješ alkohol ili vodu. Zato imamo ono što zovemo žgaravicu i zato pomažu gazirana blago alkalna pića poput donata ili sode. Kod kroničnih stanja sfinkter prema jednjaku je uništen.
Naravno sve to vodi i do oslabljenja želučane sluznice pa uz slabu kiselinu i lakše pokupiš helicobacter pilory. Helicobacter pilory ima 50% populacije, tkzv. bolest prljavih ruku. Kod nekih tj. zdravih ljudi ne uzrokuje simptome no i dalje su prijenosnici iste.
Zaraza helicobacter pilory vodi do visokog lučenja hormona prolaktina i kortizola koji opet nose svoje posljedice. U želucu i jednjaku uzrokuje čireve koji kasnije mogu preći u rak.
Imao sam kronični gastritis antralis, bio 5x na gastroskopiji. Sad se istraživanje promijenilo te doktori ne prepisuju toliko pantoprazola (inhibitor protonske pumpe) i ostalih blokatora želučane kiseline.
Uvijek se uzima komad želučane sluznice štipaljkom (malo zaboli) i nosi na analizu u laboratorij kako bi se eliminirala zaraza h. pilory. Tek tada, nakon rezultata testa dr. opće prakse pripisuje lijekove prema preporuci dr. specijaliste.
I za kraj, te probleme, općenito u probavnom traktu mogu uzrokovati paraziti. Gliste, metilji…
Nije sve crno bijelo, bitno je naći dobrog doktora.
Osobno sam se izliječio od tih tegoba, nisam pio niti pijem te tablete. Ljudi oko mene se šopaju tim blokatorima kiseline pošto se mnoge sad kupuju i bez recepta. Poslije se žale na nikakvu probavu i zatvor.
Logika😁
Ti smanjuješ lučenje ionako slabe kiseline, hrana ostaje u želucu i crijevima trunući lagano.