Fenix
Autorska prava fotografija i dizajna su realno kao slobodno sudačko uvjerenje. Nažalost ne postoje jasne smjernice ni u kojim normama, radilo se o pravilima EU ili zakonu RH, koja jasno određuju što je prekršaj. Koncept originalnosti je jako površan i problem je što prilikom ovakvih situacija će odluku donositi ljudi koji možda i pojma nemaju o umjetnosti. U nekom idealnom svijetu bi imao neke stručnjake koji bi proveli vještačenje i radili usporedbe, no mogu potvrditi da se to ne događa uvijek jer "aint nobody got time for that". Zbog toga imaš situaciju da bi recimo taj slučaj došao kod mene na stol i ja bi rekao radi se o kopiji, ili bi došao kod tebe na stol i ti bi rekao sve je ok. Onda dalje to žalbom može otići na više instance i tamo opet ovisi kod koga će to doći, no ajmo reći da su tu ipak šanse da će to netko stručan pregledati veće. Tj. jebeno bi morao pogledati, ali jel, kroejša.
Naveo sam fotografiju i dizajn, ali ajde kod dizajna ti možeš gledati i korišteni materijal i neke druge stvari koje znatno pomažu u otklanjaju problema. Kod fotografije je sranje. Ovdje imaš ozbiljan problem i javnog mnijenja jer bi ti se sigurno poteglo i pitanje da se netko "iz glave" sjetio da je vidio tako nešto već negdje drugdje. Pretraga za kopijom je trajala, koliko, 2 dana? Toliko brzo ne skuže ni kršenje audio copyrighta, a on je pak lagan za uočiti.
U dobrim sam odnosima s profesoricom iz autorskog s faksa (jer sam diplomirao kod nje, ne jer je jebem u kabinetu da otklonimo zabunu odmah), i ona mi je rekla da je ovdje stvar čak dosta jasna, i nadodala: "možda je trebao barem staviti kako kuna sere u toj pozi jer onda nemaš copyright issue nego satiru koja je pravno dopuštena". 😃