Blebetaonica 2
Ne kažem da si u krivu i slažem se sa tim savjetom.
I uopće ne negiram svoju prekomjernu kilažu koja sigurno nije pogodovala zdravoj kralježnici, al kak sam rekal Buzu, ovo uklještenje je direktna posljedica nadobudnog spuštanja i dizanja aparata od 40-70 kg zadnjih par mjeseci
I nema teorije da to više ponovim.
Tuhy nisam ni mislio na kilazu, vec na cinjenicu da u trbuhu i ledima imas misice za koje tvoj mozak ni nezna da postoje. Onda odes dizat takve stvari, aktivira ti se disbalans u tijelu, mozak aktivira dominantne misice, preforsiraju se i ukljestis se. Nemas nikakve zastite za taj jadni zivac ili misic.
Tuhy Večina ljudi koja sa tipa 20 počinje radit na poslovima gdje se nešto diže ce u 30-tim ako ne i ranije imati problema s kralježnicom. To je neminovno i zagarantirano.
Naravno da poslodavci ne računaju na to jer postoje liječnici.
Da bi stvar bila gora nema pravog lijeka za oporavak osim vježbanja i skidanja kilaže kak je @chono reko.
Operacija je zadnja opcija i cak se ne preporuča mlađima jer rezultati mogu biti gori nego na početku.
Kao bivši fizioterapeut ti mogu reci da kreni vježbat cim ranije (al nemoj forsirat teretanu) i skidaj trbuh ako ne želiš s 40 biti polu invalid.
Leđni i trbušni mišići su must have i radi na posturi tj držanju, a znam da si pogrbljen jer si eto gamer koji ne vježba i ima bačvicu
I naravno odjebi dizanje bilo čega pa i pod cijenu otkaza.
doctorfreak upravo teretanu mora forsirat. Gym nije samo dizanje utega, gym je kardio, mobilnost, izometrija, pliometrija, izolacijske vjezbe za popravljanje posture…
Evo i bez da ga pitam, znam sa sigurnoscu da ima spustena ramena, zatvorena prsa, pogrbljena leda, izbacenu zdjelicu prema van.
- Uređivano
chono Nisi shvatio…htio sam mu rec neka ne diže odmah 30kila na leđa..nego da ide lagano postepeno pošto je u bolovima i živac u banani.
Ja bi čak na početku radio samo lagani kardio i vježbe istezanja.
doctorfreak pa normalno, ako ima iole dobrog trenera u gymu, dobit ce vjezbe za balans, jacanje propalih misica (moze ocekivati zestoke upale na njima), jacanje tetiva i unutarnje muskulature. Tek nakon toga ima temelje za gradnju misica ako ga zanima
@Tuhy nakon ovih kriminalnih savjeta moran regirati znaci imas problem sa ledima kad radis, sama logika kaze radi manje ali ne ovi gore ti daju savjet da vjezbas da hodas dugo bez ikakvog razloga kraj auta motora bicikle romobila howerborda da ti sam od sebe ides hodati. Dodes doma sa posla da bi igrao ne ides hodati bez razloga. Jos jedino gore bi bilo da su rekli da ides i trcati.
Ovaj @doctorfreak jos govori da je bivsi fizioterapeut, ako je bivsi zamisli koliko je samo losih savjeta dao za bespotrebno vjezbanje i trcanje.
Onda @chono on nije gamer jebiga ima pc i san znas da oni neznaju kako je to zavaliti se na kauc ili krevet i igrati on nezna da je igranje odmor, covik se slomije na sidialici i onda mora ici van prosetati na kraju misli da je setanje zdravo i da mu je od toga bolje a jednostavno rjesenje je kupi konzolu igraj zavaljen i nemoras setati.
Dakle stvar je vrlo jednostavna ti moras raditi manje a za raditi manje ili nikako najlakse je:
https://www.hdz.hr/pristupnica
Samo reci da san te ja posla i uzivaj u manje rada a od vjezbanja ces koristiti ruke kad budes uzimao hranu na skupovima
Gle, možeš ti imat i "višak" kila i bit sasvim ok zdravstveno (ne govorim o debljini koja te spriječava da živiš normalni život, to je nešto drugo). Teretana ti ne jamči da ćeš počet mršavit, ako ti je do skidanja kila samo moraš imat deficit unesenih i potrošenih kalorija, što nije lagano. Ako hoćeš definirat mišiće i pripremit tijelo za određena opterećenja, ideš u teretanu. Uzmi u obzir i genetiku.
Znaš se najbolje, opet, kičma se lakše oporavi ako je manje opterećenja, tako da ako ti smatraš da bi trebao smršaviti ili krenut u teretanu ili smršavit, onda kreni. Znam po sebi da ako mi netko sili i tupi nešto, gubim ikakvu potencijalnu volju za tim i neću napravit.
U svakom slučaju moram skinut 15-20 kila.
20 sam skinul prošle godine, samo kaj sam sad neko vrijeme stal… sjeb, jbga.
A slažem se da nebu niš od toga da me neko forsira jer radit išta preko kurca nebu dovelo do ničeg.
Inače, stao sinoć na noge, uspio se dić iz kreveta nakon dvije injekcije. Danas sam već maratonac naspram jučerašnjeg dana, makar i dalje isključivo polako hodanje, bez ikakvih naglih pokreta.
Ljudi dragi, najgorem neprijatelju ne bih poželio tak nešto kak mi je bilo jučer tokom većine dana. Nema šanse dignut se iz kreveta, svaki centimetarni pokret u bilo koju stranu je brutalan bol i doslovno rezanje u donjem dijelu leđa. Strašno nešto, ne ponovilo se i ne dogodilo se apsolutno nikom.
Gledaj, imao sam i ja slican problem ali sam ga dobio na drugaciji nacin. Saobracajna nesreca i diskus hernija. To o cemu ti govoris je upravo ono kroz sta sam ja prosao prije 3 godine. Ne znam sta da ti kazem ali bi najbolje bilo da uradis magnetni snimak donjeg dijela ledja jer ako ti ustanove diskus herniju, moras kompletno da promjenis nacin zivota. Disk pritisce zivac i zbog toga imas tolike bolove.
Našao sam, tj. sjetio sam se nedavno da mi u ladici već dugi niz godina stoje neke kovanice i novčanice čehoslovačke korune i poljskih zlota (ali onih starijih iz 70-ih, PLZ, ne ovi PLN koji su uvedeni u 90-ima). Ako se netko kuži u numizmatiku, jel to kaj vrijedi i jel bi to netko htio zamijenit za ove modernije valute? Jel bi uopće neke mjenjačnice/banke/HNB to mijenjale? Ili da jednostavno to nastavi skupljati prašinu u ladicama?
zontra Baci oko ovdje: https://www.kolekcionar.hr/predmeti/kovani-novac-121/
Ali naravno uzmi samo okvirnu vrijednost. Veliku vrijednost imaju rijetke kovanice u kombinaciji s mint stanjem i još moraš naći bedaka koji je spreman to platiti.
Mint teško da imaš tako stare, a za rijetkost bi trebalo negdje provjeriti, tako da nikad ne znaš, ali teško da ćeš baš obogatiti dovoljno za mirovinu s 25 godina s par kovanica.
Nisam numizmatičar pa me nemoj detaljnije pitati za procjenu, itd., ovo su osnove koje znam.
Numizmatičarima i vrijedi nešto ako nemaju jedan tj. fali im neki od novčića u kolekciji a ti imaš.
Realna vrijednost nije neka a imam i ja tih kovanica svakakvih. Imam jedan još iz austro-ugarske kojeg sam našao negdje vani na cesti davnih godina. Sve to će možda vrijedit jednom.
One kovanice ak se sjećaš koje i Matador spominje, one rijetke koje su bile i kod nas a izdavale su se povodom nečega, za recimo godišnjicu kazališta 100 g. od osnutka što navodim samo kao primjer i u limitiranom izdanju su ih iskovali i nema ih puno i takve će vrijediti.
Ja sam probao prodati kovanicu od 25 kn već duže, pa ne ide baš. Ona s puzlom i Peljeskim mostom recimo ima vrijednost, kao i jedna limitirana zlatna kovanica kune. Generalno ti je teže pogoditi što će biti rijetko, dok su na cijeni uglavnom čitavi setovi. Ništa drugačije nije ni sa stranim valutama.
Srećom imam i par pravih dukata, pa ako ikad dotaknem dno, imat će se za nuždu. Ali realno prije bih crko od gladi nego to prodavao.
Ali sjetio si me da bih trebao promijeniti koju stotinu kanadskih dolara i švicarskih franaka, prije nego se oni ne sjete mijenjati valutu.
Ova 25 kn s Pelješkim je sad trenutno na cijeni jer su je razvikali po svim mogućim medijima. Prije toga 90% ljudi u RH nije niti znalo da postoji kovanica od 25 kn.
Na ovom mom linku najskuplja kovanica od 25 kn vrijedi 50 €, što je razlika u cijeni od 140%, a opet kad pogledaš tih 50 € je u današnje vrijeme "nikakav" novac, a zaradio si nevjerojatnih 140% više od uloženog. To drugo da imaš 500 komada po 50 €.
- Uređivano
@Kaiserus he doesn't know.
StarFox_N mlad je čoek. Ako mu nije ekstremno sjebano operacija tog tipa povlači ostale stvari sa sobom. Ja imam nekakvu malu herniju pa me sjebalo usralo mi se u 4 mjeseca života. To sam saznao dugo nakon kad me počela bolit koljena pri bilo kakvom spuštanju. Na kraju sve od toga. Uradio onaj što ti stave elektrode u ruke i noge i prikaze gdje signal ide i u donjem dijelu leđa se prekida, odradio mag rez kičme i eto. Poslije više nisam imao problema nikakvih kad sam riješio neke stvari. A to što se tiče operacije pitao sam specijalistu i rekao je da se to može operirati ali nosi rizik i nus pojave koje u situacijama mogu biti mnogo gore, a u većini slučaja kao kod mene sve se može spriječit sa vježbama. Išao sam neko vrijeme na terapije i nisam od onda imao problema sa leđima.