Blebetaonica 2
Vrh
- Uređivano
ovo treba tetovirati @Fico u kad se napije. bez kvačica + loša gramatika.
fensisuperstar Zastava BiH naopako
fensisuperstar Skoro k'o dutch rudder...
Brijac znam dvoje iz mog sela i vjerojatno ih ima još. U procedurama su
A što se tiče kovanice, lika su napali zbog politike i klikova, ali pravno je sve u redu (moralno nije). Taman je promijenio sliku životinje koliko treba da bude ok. Nešto što rade apsolutno svi, samo oni iskusniji dizajneri to naprave u većoj mjeri. Ako nije rodijacka veza (a stvarno mislim da nije, s obzirom na spotlight javnosti koji je unaprijed određen), po meni je izbor legitiman i aplaudiram mu na snalažljivosti. Snašao se unutar uvjeta natječaja koje je odredio netko drugi.
S druge strane, ukupno gledano mi ima puno boljih dizajnova i da sam u komisiji odabrao bi nešto drugo. Ali da je loše, nije. Niti je naučna fantastika napravit takvu kovanicu kad ti je 90% toga već unaprijed definirano uvjetima natječaja.
Fenix ali pravno je sve u redu
Actually, nije. Fotografije mogu biti zaštićene autorskim pravom, pod uvjetom da zadovoljavaju zakonske uvjete, među kojima je najvažniji originalnost. No, kako ne postoji jasno pravilo prema kojemu se procjenjuje originalnost djela, takva pitanja se u konačnici moraju rješavati od slučaja do slučaja. Prema rješenjima iz prava Europske unije, koja su primjenjiva u Republici Hrvatskoj, fotografija se smatra originalnom ako odražava osobnost svog autora, te ako je autor pri njenoj izradi izrazio svoju kreativnost, na način da je napravio određene slobodne i kreativne odluke koje imaju za posljedicu njegov osobni doprinos fotografiji. Kreativni doprinos autora se može očitovati primjerice u izboru pozadine, smještaju fotografiranog objekta, osvjetljenju, izboru kadra i kuta snimanja, što sve pridonosi stvaranju određene atmosfere u fotografiji. To sve imaš u ovoj slici, a promjene na kovanici su doslovno nikakve. Mogao je samo mirrorat sliku npr. promijenit kut slike i pomaknut kunu koji centimetar i riješena stvar. Ovako, na ozbiljnom sudu, nema šanse da bi rekli da izrada kovanice ne povrijeđuje prava autora, koji ista stiče samim činom fotografiranja.
Mislio sam da su micanje pozadine i malo iskrivljeni rep dovoljni da se dobije na sudu. Jer kad staviš sliku preko slike uz transparency ne poklapa se doslovno 1 kroz 1.
Da. Ja bi isto rekao da nije koristio fotografiju. Jebote kuna je kuna, baš najbezličnija životinja. Da je obrisao ovu granu, kurca bi tko skužio.
Glupa su bila pravila natječaja. Pazi ti to, idejno rješenje. Zato su se i javili pretežno klinci s beskonačno vremena.
Uvijek je za bilo što takvo trebalo izvedbeno rješenje i tehnički crtež. Da su tražili full tehnički crtež po struci, crtan nalivperom, nitko be bi mogao imati plagijat jer sve treba crtati od nule. Onda bi se zapravo javili stručni ljudi, dipl. dizajneri i likovni umjetnici.
Autorska prava fotografija i dizajna su realno kao slobodno sudačko uvjerenje. Nažalost ne postoje jasne smjernice ni u kojim normama, radilo se o pravilima EU ili zakonu RH, koja jasno određuju što je prekršaj. Koncept originalnosti je jako površan i problem je što prilikom ovakvih situacija će odluku donositi ljudi koji možda i pojma nemaju o umjetnosti. U nekom idealnom svijetu bi imao neke stručnjake koji bi proveli vještačenje i radili usporedbe, no mogu potvrditi da se to ne događa uvijek jer "aint nobody got time for that". Zbog toga imaš situaciju da bi recimo taj slučaj došao kod mene na stol i ja bi rekao radi se o kopiji, ili bi došao kod tebe na stol i ti bi rekao sve je ok. Onda dalje to žalbom može otići na više instance i tamo opet ovisi kod koga će to doći, no ajmo reći da su tu ipak šanse da će to netko stručan pregledati veće. Tj. jebeno bi morao pogledati, ali jel, kroejša.
Naveo sam fotografiju i dizajn, ali ajde kod dizajna ti možeš gledati i korišteni materijal i neke druge stvari koje znatno pomažu u otklanjaju problema. Kod fotografije je sranje. Ovdje imaš ozbiljan problem i javnog mnijenja jer bi ti se sigurno poteglo i pitanje da se netko "iz glave" sjetio da je vidio tako nešto već negdje drugdje. Pretraga za kopijom je trajala, koliko, 2 dana? Toliko brzo ne skuže ni kršenje audio copyrighta, a on je pak lagan za uočiti.
U dobrim sam odnosima s profesoricom iz autorskog s faksa (jer sam diplomirao kod nje, ne jer je jebem u kabinetu da otklonimo zabunu odmah), i ona mi je rekla da je ovdje stvar čak dosta jasna, i nadodala: "možda je trebao barem staviti kako kuna sere u toj pozi jer onda nemaš copyright issue nego satiru koja je pravno dopuštena".
Al zatrese proli mi kafu...
Već sam mislio da je cirkus Zagreb-Petrinja pošto je bilo skoro iste jačine kod mene.