Nedavno sam baš gledao na YT lika kako isprobava koji je apsolutni minimalni framerate kako bi se sa FG postigao kudikamo bolji bez artefakata i sličnog. Doduše radio je to s Losless Scalingom odnosno LSFG (3.0, čini mi se) i ispada da je 30 fpsa neki minimum minimuma ispod kojega su rezultati neprihvatljivi. Naravno, Nvidia, AMD ili Intel to možda do neke granice mogu poboljšati s vlastitim hardversko-softverskim rješenjima i ML, ali budimo realni, latenciju možeš poboljšavati samo do određene granice s ispodprosječnom hardverskom obradom. Kad vidim na tim karticama 128 bitni bus i 8 GB memorije (FG zahtijeva uvijek više rama u odnosu na osnovne zahtjeve u igri), samo zakolutam očima.

Mogu oni ušutkavati medije i forsirati svoje uvjete recenziranja sad kad su svjesni da im AI i podatkovni centri donose daleko više love, ali čemu to kad će se ionako srozati reputacija… što su se već potrudili s problemima koji svako malo isplivaju s 50 serijom. Korektnije bi bilo da otpišu low/mid segment prodaje nego da na ovaj način pokušavaju ljudima uvaliti poluproizvode.

Zero Korektnije bi bilo da otpišu low/mid segment prodaje nego da na ovaj način pokušavaju ljudima uvaliti poluproizvode.

Nije problem u 128bit 8gb low/mid segmentu vec u cijenama istih jer tržište uvijek postoji, 5060 (5050*) 128bit/8gb je Dlss/Fsr 1080p kartica i kao takva ne bi trebala doci više od 200€ a ne Msrp od 300€, valjda Amd RX 9060 XT 128bit/8gb nece ici preko 250€ Msrp…RX470 256bit/8gb je imala Msrp 180€…ali inflacijaaaaa😂🙃

stitrek Navodno 9060XT 8GB verziju nakon početne ture uopće neće praviti, samo 16 nakon toga.

Heat

S obzirom da je na 9060XT 8gb i 16gb verziji chip i sabirnica ista, logicnije je prodavati karticu sa 16gb a biti u cijenovnonu rangu sa konkurencijom koja ima 8gb.

Ako cijena bude dobra, 9060XT 16gb ce biti dosta popularna za 1080p kojoj nece nedostajati Vrama te ce pomaknuti prag da 8gb kartice za buducnost budu entry/office modeli koji su do sada imali 4gb (Rx 5500 - Rx 6400 - Rx 6500XT).

• Uređivano

stitrek Ne znam kako je na low detaljima, ali novi Doom s FG već na 1080p na ultra detaljima skače na preko 10 GB. Možda na karticama s 8 GB ne prelazi tu razinu na istim postavkama (low detalji su oko 7,5 GB), ali čim vidim te brojke i one testove/recenzije za recimo 5060Ti s 8 GB rekao bih da su te kartice zakurac već sad, lol.

Zero Te od 8gb kupiš djetetu kad ga želiš kazniti neka mu svaka igra crasha.

A kad su izbacili 3060 sa 12gb pa se ljudi smijali šta je to, eto ide vjerojatno bolje nego 3060Ti sa 8gb:

Arcer Da, tek sad ajmo reći u pravom smislu dolaze one prave next gen igre koje pokazuju koliko su zahtjevne po pitanju svake hardverske stavke. RT više ne možeš isključiti kompletno jer se devovi odlučuju da barem stave GI u igru, 32 GB je preporučeno za RAM, SSD pa makar onaj SATA se podrazumijeva osim ako ne želiš čekati par minuta na učitavanja, a ako uključiš FG i RT to je dodatni udarac na zauzeće RAM-a na grafičkoj…Kužim da će uvijek biti budžet gaminga i da se uvijek mogu igrati starije igre, detalji i rezolucija se mogu smanjivati do određene mjere, ali dati novce za novi proizvod koji se već danas muči u trenutnim naslovima da bi tu karticu morao mijenjati već za godinu-dvije je baš ono…promašena investicija. Kuži to i ekipa u Nvidiji, zato i forsiraju te priglupe zahtjeve medijima da tako nešto ne govore otvoreno.

stitrek ehh sad…i7 14700k je trenutno dostupan za 350€ dok 9800x3d je preko 500€ te uz to nova maticna….znam da je bilo drame oko rama, da neki rade samo na amdu a neki intelu, ak je i to dalje problem onda je i to dodatni trosak 🤣

a sve vise gledam uograde jer me svrbi novcanik te bih svakako htio zamjenit kuciste

Genesis

Istina da je u testu slabija kartica, ali ovo je smiješna razlika da bi plaćao za upgrade, IMO. Generalno pravilo je i inače da u istoj generaciji ne mijenjaš procesor, pogotovo kad si uzeo i5.

Zero a jel nisu novi intel procesori zakazali? jer ak moram dati tipa 700€ za novi proc i maticnu te 1000€ za grafu jel nije bolje onda lovit prebuilt pc?

Genesis Pa, realno i jesu. Al opet, ja bih se na tvom mjestu prije upitao "zašto trebam upgrade?". Znam da Intel ne daje dugoročnu podršku sa matičnima kao AMD i da vjerojatno imaš ograničen upgrade path, ali tebi realno ne treba upgrade procesora ako to radiš zbog igara. Radije bih u ovom slučaju utukao te novce u novu grafičku (makar ni za to nije pravo vrijeme) i kućište, ako već ne znaš što s njima. 😃

Prebuilt mi nikad nije bila dobra opcija, ne kažem da nema konfiguracija koje su jako primamljive i koje povremeno imaju sezonske popuste, ali sam si složiš što je najbolje za tebe i najčešće ćeš nešto i uštedjeti. Nije li oduvijek tako, baš zato jer i ti koji slažu moraju zaraditi neke novce?

Genesis a sve vise gledam uograde jer me svrbi novcanik te bih svakako htio zamjenit kuciste

Kao što smo ti Zero i ja spomenuli, nemaš potrebe raditi ikakav upgrade na LGA 1700 jer imaš dosta dobar procesor i graficku koja je u rangu sa istim.

Novce stavljaj sa strane i cekaj radije Zen 6-7 X3D i Rx 10000-11000 ili Rtx 6000-7000😁, trenutno kupiti novi procesor (pored tvog svježeg i5) bez snažnije graficke je bacanje novaca, pogotovo na Lga 1700 platformi.

Genesis Cijene vani su bolje nego ovdje i da, to za vrijeme kripto groznice i korone je bilo najbolje razdoblje za uzeti prebuilt zbog divljanja cijena pojedinih komponenti.

Nek ga stave u igre

Fsr4 podrska je slaba

revo Em je AMD u pitanju (mislim na tržišni udjel u diskretnim GPU-ima) em FSR 4 zahtijeva 9070 kartice. Ali dodati opciju FSR 4.0 (ili kasnije) u igre koje već podržavaju barem FSR 3.1 bi trebala biti skroz jednostavna radnja za devove.

Vani su i recenzije 5060 8 GB i da…najbolje se pretvarati da nikad nije ni izašla.

Zero

Da je 199€ (koliko i vrijedi), skroz solidna Dlss/Fsr 1080p kartica. Za istu cijenu kao i 5060 8gb (299€) prednost 9060XT 8gb je full 16X-Pcie5 i bolje performanse gpu chipa te sad ima i Fsr4/Redstone. Nvidia ima ogromni casual-mindshare i marketing, zato i nabijaju cijene.