chono Instaliraš Stalkera 2 v1.0, baciš po ure i nakon njega ti je sve smooth 😀

Velika zastupljenost 1080p monitora danas je zbog rekao bih FPS igara zbog očitih razloga, posebno na steamu.

1440p nebih rekao da je u toliko manjem postotku prema statistikama, i da se ne može igrati sa "budžet" karticama pri normalnim frejmovima, evo rekao bih da čak danas i GTX970 može uz upscalinge (nove gen zašto ne i uzeti za starije gen) pogurati igre današnjice preko laganih 60FPS.

A ne znam gdje je Intel zapeo, njih kao ni gaća u…

Ovi još uvijek pokušavaju progurati 8 GB…u 2025.😂

I još malo o super stabilnim i ispoliranim driverima:

Zero Ma super što je pala cijena monitora i sve to, ali skoro 60% PC igrača je na 1080p i to s razlogom.

Kako ovo misliš? Meni ovo nikako nije jasno. Koji je to razlog? Osim toga da više od 80% Steam usera ima 3060 ili slabije kartice.

somethingwrong Pa to, cijena plus što za kompetitivni gaming ne trebaš ništa više od 1080p s velikim refreshom. S obzirom na usporen rast performansi i proizvodnog procesa, i dalje nije za očekivati da će 1080p tako brzo postati ono što je danas 720p, dakle skoro pa obsolete rezolucija koja je nekoć bila HD a danas se spominje gotovo isključivo u kontekstu lower bottom rezolucije u upscaleu na konzolama.

Zero

Više je do udaljenosti između očiju i monitora nego do ičega. U biti jednostavno je, ako imaš slabiji PC ili želiš više FPS-a uzmeš 24” tj. 1080p, a ako imaš jači PC uzmeš 27” ili više na 1440p ili nekim UW rezolucijama pa ti ujedno i samim time GPU i nema bottleneck.

Zero Ovi još uvijek pokušavaju progurati 8 GB…u 2025.😂

Današnje AAA igre su gladne Vrama i zato 8gb kartice spadaju u 1080p segment, 5060 8gb i 5060 Ti 8gb nisu loše kartice vec im je sama cijena turbo loša, 5060 8gb bi trebala doci max 250 a 5060 Ti 8gb max 300 dollara, pogotovo uzevši u obzir da se radi o 128bit sabirnici…

Amd ce vjerovatno i u ovom segmentu ici agresivno niskom cijenom sa 9060 XT 8gb/16gb, slican potez kao i sa uspješnom 9070 XT…na kraju se za 1080p gaming sve svodi na uloženo/dobiveno, ako 9060 XT 8gb bude do 250$ prodavat ce se odlicno jer FSR 4 (9070 XT) je uzdigao mindshare za Radeon.

stitrek 5060 8gb i 5060 Ti 8gb nisu loše kartice vec im je sama cijena turbo loša

S obzirom na navedeno i ono što je prikazano u onom videu, a to je da se u modernim igrama s 8 GB vrti loše već u1080p (u Indiyju se i ruši), onda da, kartica je objektivno užasna kupnja. Ako već sad moraš stavljati medium detalje na 1080/1440, uključivati DLSS i FG da bi stvari normalno funkcionirale, onda se tek postavlja pitanje što očekivati u bližoj budućnosti. Svakom svoje, i ova roba će vjerujem naći svog kupca, ali 5060 Ti 16 GB je baš izraženo smisleniji izbor.

prayer Meni osobno je ugodnije biti zavaljen u stolcu i igrati s pola metra nego biti u fotelji i igrati s 3m udaljenosti. U ovom prvom slučaju stvarno mi ne treba više od 24", eventualno 27".

Zero

8gb je entry segment za 1080p AAA igre, jedini apsurd je taj što je 1060 6gb u svoje vrijeme bila solidna 1080p kartica sa dobrom cijenom a današnji nasljednik te kartice kaska u toj klasi a cijena je osjetno veca…da, igre su zahtjevnije ali su i chipovi uznapredivali, da li je pohlepa ili neproporcionalni tehnološki napredak pokazat ce Jacketmanova jaketa u 2026. Amd ima priliku biti racionalan i doživjeti Ryzen efekt sa Radeonom, 9070 XT je odlican uspjeh a 9060 XT je još brojniji segment po prosjeku igraca…

Zero Meni osobno je ugodnije biti zavaljen u stolcu i igrati s pola metra nego biti u fotelji i igrati s 3m udaljenosti. U ovom prvom slučaju stvarno mi ne treba više od 24", eventualno 27".

Pa apsolutno, ionako je prosječna udaljenost između monitora i očiju dužina jedne ruke. Sa te udaljenosti najbolje gledaš 24-27” što kažeš, ovisno o jačini računala.

Zero U ovom prvom slučaju stvarno mi ne treba više od 24", eventualno 27".

Vjeruj mi, brzo se navikneš. Jednom kada otkriješ ultra wide monitore, nema natrag na staro. A probao sam.

Deadwalker imao UW monitor, rijeiso ga se…nakon par god kupio ponovo i sad mi stoji zapakiran u kutiji dobrih 5mj 🤣

Zero Meni osobno je ugodnije biti zavaljen u stolcu i igrati s pola metra nego biti u fotelji i igrati s 3m udaljenosti. U ovom prvom slučaju stvarno mi ne treba više od 24", eventualno 27".

Ja u istoj toj situaciji sad već ozbiljno razmišljam o 42" Ha-Ha-Ha

Zero ma kakav, nema do bar 32" ili 34" UW 3440x1440. Windows livada na toj veličini. Možeš na 5 prozora lipo raditi.
                Uzeo sam 27" sa novim kompom i bilo je baš malo. Je "navikneš" se, ali kad se navikneš na veći monitor ili još veći UW koji sam koristio dotad, nema nazad. Netko uzme dodatni monitor, ali meni je draže sve na istom
                A plejku igram na 85" i taman sa 2,5m -3m udaljenosti. Kino Ha-Ha-Ha

Dobro, ovo za 85" mi je puno lakše za razumjeti.Ha-Ha-Ha Ali ja se na te nestandardne rezolucije ne vraćam. Od black barsa na 22" monitoru s 16:10 omjerom još uvijek imam PTSP. Ubisoft je posebno "prednjačio" s nedostatkom podrške.

Baš fino rade na uništenju reputacije tvrtke koja redovito isporučuje dobre drivere (za koje se podrazumijeva da rade bez bugova) i koji su prošli dobar QA.

5 dana kasnije

Frend nedavno sebi uzeo 5070Ti i 9800X3D stime da si još nije nadogradio monitor pa je na 1080p. Testirali Cyberpunk i sa FG X4 je imao nekih 350 FPS-a sa PT i nekih 450 sa RT sa latencijom koja je primjetno manja nego što ima tipa Loseless Scaling. Da nisam išao gledati da li ima latencije jako teško bi skužio. Mislim da ću i ja uzeti 50xx seriju, doduše brijem da ću sačekati Super varijante ako ih budu. Nevjerojatne performanse kako god.

Sad je samo pitanje je li igrao sa DLSS, tj. je li to bilo full 1080p (lol) ili upscale.

Saga s driverima se nastavlja.