Solidna kartica, više za 1080p nego 1440p. I vidim da totalno nije problem staviti 16 GB na karticu nižeg srednjeg razreda, dok se s 5070 cigane na 12 GB kako bi ekipa išla barem na 5070 Ti.
NVIDIA, AMD i INTEL grafičke kartice
Kakav 1080p, 1440p monitori kreću od 150 eura.
A ono, da…teško je zanemariti onaj slideshow koji je i Nvidija pokazala kad je sve na max na 4K u usporedbi s DLSS+FG.
Može se danas na 1440p i s grafom od 300-350€ (polovnom), a za 500€ sve leti na 1440p.
- Uređivano
chono Instaliraš Stalkera 2 v1.0, baciš po ure i nakon njega ti je sve smooth
Velika zastupljenost 1080p monitora danas je zbog rekao bih FPS igara zbog očitih razloga, posebno na steamu.
1440p nebih rekao da je u toliko manjem postotku prema statistikama, i da se ne može igrati sa "budžet" karticama pri normalnim frejmovima, evo rekao bih da čak danas i GTX970 može uz upscalinge (nove gen zašto ne i uzeti za starije gen) pogurati igre današnjice preko laganih 60FPS.
A ne znam gdje je Intel zapeo, njih kao ni gaća u…
- Uređivano
Ovi još uvijek pokušavaju progurati 8 GB…u 2025.
I još malo o super stabilnim i ispoliranim driverima:
Zero Ma super što je pala cijena monitora i sve to, ali skoro 60% PC igrača je na 1080p i to s razlogom.
Kako ovo misliš? Meni ovo nikako nije jasno. Koji je to razlog? Osim toga da više od 80% Steam usera ima 3060 ili slabije kartice.
somethingwrong Pa to, cijena plus što za kompetitivni gaming ne trebaš ništa više od 1080p s velikim refreshom. S obzirom na usporen rast performansi i proizvodnog procesa, i dalje nije za očekivati da će 1080p tako brzo postati ono što je danas 720p, dakle skoro pa obsolete rezolucija koja je nekoć bila HD a danas se spominje gotovo isključivo u kontekstu lower bottom rezolucije u upscaleu na konzolama.
Zero Ovi još uvijek pokušavaju progurati 8 GB…u 2025.
Današnje AAA igre su gladne Vrama i zato 8gb kartice spadaju u 1080p segment, 5060 8gb i 5060 Ti 8gb nisu loše kartice vec im je sama cijena turbo loša, 5060 8gb bi trebala doci max 250 a 5060 Ti 8gb max 300 dollara, pogotovo uzevši u obzir da se radi o 128bit sabirnici…
Amd ce vjerovatno i u ovom segmentu ici agresivno niskom cijenom sa 9060 XT 8gb/16gb, slican potez kao i sa uspješnom 9070 XT…na kraju se za 1080p gaming sve svodi na uloženo/dobiveno, ako 9060 XT 8gb bude do 250$ prodavat ce se odlicno jer FSR 4 (9070 XT) je uzdigao mindshare za Radeon.
stitrek 5060 8gb i 5060 Ti 8gb nisu loše kartice vec im je sama cijena turbo loša
S obzirom na navedeno i ono što je prikazano u onom videu, a to je da se u modernim igrama s 8 GB vrti loše već u1080p (u Indiyju se i ruši), onda da, kartica je objektivno užasna kupnja. Ako već sad moraš stavljati medium detalje na 1080/1440, uključivati DLSS i FG da bi stvari normalno funkcionirale, onda se tek postavlja pitanje što očekivati u bližoj budućnosti. Svakom svoje, i ova roba će vjerujem naći svog kupca, ali 5060 Ti 16 GB je baš izraženo smisleniji izbor.
prayer Meni osobno je ugodnije biti zavaljen u stolcu i igrati s pola metra nego biti u fotelji i igrati s 3m udaljenosti. U ovom prvom slučaju stvarno mi ne treba više od 24", eventualno 27".
8gb je entry segment za 1080p AAA igre, jedini apsurd je taj što je 1060 6gb u svoje vrijeme bila solidna 1080p kartica sa dobrom cijenom a današnji nasljednik te kartice kaska u toj klasi a cijena je osjetno veca…da, igre su zahtjevnije ali su i chipovi uznapredivali, da li je pohlepa ili neproporcionalni tehnološki napredak pokazat ce Jacketmanova jaketa u 2026. Amd ima priliku biti racionalan i doživjeti Ryzen efekt sa Radeonom, 9070 XT je odlican uspjeh a 9060 XT je još brojniji segment po prosjeku igraca…
Zero Meni osobno je ugodnije biti zavaljen u stolcu i igrati s pola metra nego biti u fotelji i igrati s 3m udaljenosti. U ovom prvom slučaju stvarno mi ne treba više od 24", eventualno 27".
Pa apsolutno, ionako je prosječna udaljenost između monitora i očiju dužina jedne ruke. Sa te udaljenosti najbolje gledaš 24-27” što kažeš, ovisno o jačini računala.