Odigrao i ja nekih sve skupa sat i pol. Nisam ništa previše za sada išao van glavnog questa tako da da, početak je baš nekako…dosadan. U ulozi rudara iskopaš neki artefakt, odjednom imaš viziju u stilu Odiseje u svemiru, pošalju te na planet New Atlantis te upoznaš tu frakciju Constellation koja još uvijek radi na otkrivanju svemira. I pošalju te dalje tražiti te artefakte kojih ima više i dio su nečega bitnog i odjednom si…istraživač. A bio si rudar. I dobiješ bez pitanja odmah sve moguće resurse🙃
Kužim razočarenje dijela publike oko ove igre - očekivali su svi da će veliku otvorenu mapa Elders Scrollsa / Fallouta zamijeniti beskonačno prostranstvo svemira, a kada ono zapravo tipični Bethesdin RPG kojeg su zbog limitacije enginea i obuzdavanja samog scopea zapravo dizajnirali kao igru iz doba Mass Effecta. Svaki planet je novi loading s manjom mapom, svaka baza koju istražuješ je opet novi loading kao dungeon, svaka orbita planeta je novi loading gdje se može odigrati eventualno neka svemirska bitka (i zapravo ne možeš putovati slobodno po svemiru, nego na mapi izabereš idući planet u sustavu, klikneš gumb travel, ide animacija / loading i opet nova mala mapa orbite idućeg planeta). Brod je zapravo mjesto gdje se družiš s companionima, nije to baš neko prijevozno sredstvo u pravom smislu te riječi.
Nije to sve svekupa loše zamišljeno naravno, zna Bethesda svoj posao u kontekstu igara u kojima su najbolji, samo treba baš obuzdati očekivanja.
Perfomanse na PC-u su onako…dosta veliko razočerenje. Igra mi ne izgleda baš nešto spektakularno, a na RTX 3070 u eksterijerima imam od 35-60 fps-a na medium postavkama grafike (uz uključen upscaling), ako to ugasim, zacementiranih 30. Interijeri su dosta bolji s nekih 50-70 fps-a, no opet, daleko od neke spektakularne grafike koja bi to opravdala. Čisto par screenshotova iz igre pa ono, ne znam je li to next-gen baš 🙃
I naravno, posjetio sam odmah naš 3. kamenčić od Sunca 😃