maverick tvoj post je bio podrugljiv i sam to znaš
Ovaj sa samostanom? Možda bi kakav emoji uklonio ili bar umanjio taj dojam. Nije mi bio cilj sprdat se.
stitrek Što je izmišljeno? Isus je postojao prije Vatikana…najizvornije/cisto Krscanstvo je ono odma iza njega koje se sa bliskog istoka širilo prema Europi, zna se što je Rim kasnije postepeno izvodio…
U principu može bit sve. Pravih povjesnih dokaza za Isusovo postojanje ima, ali ne dovoljno da bi mogli išta tvrdit, a postoje dokazi koji upućuju da nikad ni nije postojao u smislu u kojem ga se danas opisuje.
A ako pričamo o događajima i čudima opisanima u samoj Bibliji, za to ne postoje nikakvi dokazi. Čak štoviše sami lik Isusa kao mesije je praktički preslikan od više starijih mesioničkih figura u koje su vjerovale puno starije religije od kršćanstva. Prouči Horusa iz Egipta čija se priča praktički 1:1 preklapa sa Isusom, a puno je starija.
Ovo za 18 godina Isusovog izbivanja se ne temelji na ničemu osim na činjenici da tih 18 godina nije apsolutno nigdje opisano.
To je samo nečija teza kojom se pokušava objasniti sličnost između budizma i Isusovih učenja. Nema veću težinu od nečije osobne interpretacije.
Sličnosti između religija postoje, to je sigurno. E sad, po onome kaj ja znam o religijama koje su nastale nakon kršćanstva, teško mi je povjerovati da je kršćanstvo i na koji način posebno ili bi ga trebalo izdvojiti kao veću istinu od svih ostalih religija kad je ono samo jednako inspirirano starijim religijama.
Kao što je islam baziran na kršćanstvu, tako je i kršćanstvo bazirano na nečem što je bilo prije i imamo dokaze koji upućuju na to. Ne samo za osnove kršćanstva kao što je Isus, nego i kasnije kad vidimo da se kršćanstvo samo prilagođavalo i mjenjalo po potrebi asimiliranjem poganskih običaja da bi se lakše pokrštavalo europska plemena.
To ukazuje da se radi o metodama kontrole ljudi. To je problem crkve i crkvene dogme, ne samog kršćanstva ili duhovnosti. Ja sam uvjeren da neke stvari koje se prenose generacijama i samim time su završile u religijskim knjigama, imaju temelje u istini ili nekim prošlim događanjima koja su natjerala ljude da ih zapišu.
Ali znajući da praktiči sve religije te poruke prošlih generacija samo pakiraju u novu ambalažu, sa svojim imenima i svojim figurama, ne vidim svrhu deklariranja i praćenja dogme.
Nitko od nas ne zna što se događalo prije 2024 godine, ali sam siguran da bi Vatikan izbacio spise iz arhive da one podupiru njihovu dogmu, što ukazuje da ono što skrivaju, vrlo vjerojatno radi upravo suprotno.
Zašto ne bi ojačao vjeru svojih vjernika i potencijalne nevjernike preobratio novim dokazima?
Na kraju dana, Isus je vjerojatno postojao i vjerojatno je učio to što je učio. Je li bio mesija i sin božji? Dokazi upućuju na to da nije.