Automobili
- Uređivano
Raziel Znam, ali morao sam to napraviti svakako jer ako i kupujem drugi set te će onda biti za ljetne gume, a ove stock felge koje su došle s autom za zimske gume. Znači svakako sam morao ovo napraviti bar jednom i eto sjebali su ih odmah prvi put.
@elder8472 Jesi se žalio ili?
Nisam se zalio jer sam skopcao tek drugi dan kad sam auto prao.
I da sam se zalil bi mi rekli da sam to ja napravil, tako da nisam.
Kad tad treba i nove gume kupiti i montirati, tako da se ne može izbjeći rizik, samo smanjiti.
Ne možeš nikako dokazati da su ti oni oštetili felgu i možeš se .ebat'.
I sljedeći put ići kod drugog vulkanizera s nadom da ćeš naletiti na manje lošijeg od ovog.
- Uređivano
elder8472 Ja sam pokušao mailom mirno i civilizirano. Ako ne ide onda ću im barem napravit antireklamu na internetu.
A felge ću pokrpati i polakirati u crno kao što su trebale i biti od početka po mom ukusu.
Gume su položile ispit ako ništa drugo, ima jedan dio lošeg asfalta na putu do doma kad po mokrom dam gas gdje proklizavaju ljetne gume čak i s mojim nejakim atmosferskim benzincem. Danas sam na istom mjestu pokušao s novim zimskim gumama i fino su držale, a sve je bilo natopljeno od kiše. U biti zato i kupujem zimske gume jer snijeg se ne sjećam kad sam zadnje vidio u gradu.
Kupis onda dobre cjelogodisnje pa si miran
U tim uvjetima Zg zime gdje je najcesce mokro, hladno i slinavo su se meni pokazale bolje i od ljetnih i od zimskih. Ako ides cesto na put Gorski Kotar ili tako negdje gdje ima pravog snijega na cesti onda su zimske ipak bolji izbor.
moschus Nisam protiv cjelogodišnjih, ali se ne bi složio. Imam Michelin CrossClimate+ na Peugeotu, najbolje koje su se mogle tad kupiti i prilično skupe s obzirom na skromnu dimenziju od 14". Vozio sam ih u tom udarnom periodu od 10-3 mjeseca prošle i ove godine kad se moraju pokazati i ok su one. Svakako bolje od najgore plastične zimske gume, ali ne i bolje od top zimskih guma koje kupujem ja, ove godine Continental WinterContact TS870P. Moj stil vožnje bismo mogli nazvati sportskim i ofenzivnim, nisu mi cjelogodišnje ulijevale povjerenje u nekim dijelovima gdje je bitan grip. A Peugeot je još i samo 75 konja, zato sam i uzeo cjelogodišnje za njega, prođe možda 4-5K km godišnje. Za Mazdu koja ima 150 konja mi je ipak bitno da imam odvojene setove. Jbg, ja ak je autoput prazan stavljam 190 na tempomat i vozim se, bitna mi je sigurnost u tim trenucima.
Ja pak vozim kao djedica od 80 godina. Meni će cjelogodišnje, za koje je valjda suvišno i isticati da su kompromis između ljetnih i zimskih guma, biti savršene.
Zero ja sam prije 10-ak godina imao Sava cjelogodišnje i bio prezadovoljan. Doduše, na staroj Corsi, ali čuda su izvodile, penjao sam se bez problema do kuće na brijegu i po 20-ak cm snijega na cesti.
Sad se više ne usudim na težem autu, radije rotiram, ali ako se voziš po ravnini pretežito sumnjam da će biti problema. Ionako više nema snježnih oluja.
Ja sam cijelu godinu na zimskima, izdrže 4-5 godina pa ih zamijenim, opet za zimske. Vozim normalno, po propisima uključujući i ograničenja brzine. U životu nisam platio prometnu kaznu a vozim se tak trideset godina na privatnom. Na službenom mijenjam jer me šalju, uredno ljetne i zimske i vozim se jednako, po propisima i ne vidim razliku u gumama. Eventualno bi vidio da konačno padne snijeg u Zagrebu.
- Uređivano
Ne volim se igrati niti eskperimentisati sa gumama. Na fakultetu smo imali poseban ogranak vještačenja saobraćajnih nesreća uzrokovanih lošim/neadekvatnim gumama, i niste svjesni kakav negativan uticaj pogrešan odabir guma može proizvesti na određenom terenu.
Ljetne i zimske gume koriste poseban odabir specifikacije krutoće kaučuka, i sa razlogom su napravljene da služe za određeni kalendarski period koji im je namijenjen.
Raziel Slažem se, ali ne s ovim dijelom "kalendarski period".
Uredno sam do sada rotirao zimske/ljetne, ali mi je nelogično da se to određuje kalendarom.
U Zagrebu temperatura zadnja dva tjedna preko 10 stupnjeva, prije toga oko 20, isto tako će biti i 3. mjesecu, ali ne, trebalo bi imati zimske gume po kalendaru. A kad neki voze ljetne gume po ljeti, onda je mantra za zimske gume ubiješ s jednim poštenim kočenjem čim je temperatura iznad 7 stupnjeva.
To što ekipa godinama bez imalo beda vozi Ćelostone Dotrayal, a na tehničkom prolaze sa 100 kn u pepeljari, je druga stvar.
Neki dan vidio upicanjenog Civica, gume su mi po DOT-u skoro vršnjakinje, to je isto slučaj za promatranje.
Fenix Pa da, ovdje kid nas je uglavnom nizina, makar sam ja u blizini gorja i brdovitih terena, ali srećom ne bih trebao imati problema s tim. A i zime su uglavnom blage, da. TBH, više me donekle brine što imam dvostruki turbo, a vozim se uglavnom na kraće relacije. Ovo je sad upalo, ali za sljedeći auto uzimam benzinca ili hibrid, ali tko zna, možda do tada usavrše i EV.
Nije to brat nikakva mantra, otkako znam za sebe kalendarska godina se opravdano uvodila, i sluzila namjeni. U Novembru si imao zime, povremeni snijeg i niske temperatura, a ljetne gume su pravdala svojstva proljeca.
To sto Svijet odlazi u qrac i sto globalno zagrijavanje sve vise uzima maha, tema je za neki drugi put.
Btw. informirao sam se, ali čisto me zanimalo, kakva su vaša mišljenja o premium/class plus gorivu?
- Uređivano
Sjećam se da mi je auto dosta čudno radio, tj. baš trokirao nakon prvog paljenja kad sam prvi put natankao class plus (ne računam paljenje na benzinskoj, tamo je još radio sa starim gorivom), čak mi se i ugasio dok sam izlazio s parkinga. Bio sam inovativan sa psovkama u trom trenutku, jer mi je to baš bilo pred put.
"Italian tune up" je riješio stvar.
Tako da je definitivno drugačije od običnog goriva, ali još uvijek ne znam je li na bolje ili na lošije.
Oko potrošnje nisam baš na čisto, kao nešto manje troši, ali za vrijeme tih premium tankova sam vozio neke drugačije relacije nego inače pa je i to utjecalo na potrošnju. Ali ta manja potrošnja ne opravdava razliku u cijeni.
Zero Btw. informirao sam se, ali čisto me zanimalo, kakva su vaša mišljenja o premium/class plus gorivu?
Prodavanje magle za veliku većinu.
Ima li smisla trošiti novac na premium goriva? - Index.hr
"Da bi se taj potencijal iskoristio, potreban je poseban dizajn motora koji iskorištavaju veći omjer kompresije. Motori s većim omjerom kompresije su efikasniji i oni imaju koristi od premium goriva visokog oktanskog broja. Ali ta iskoristivost ovisi o dizajnu motora, a ne o samom gorivu. Jednostavno, motori koji nisu konstruirani da iskoriste premium goriva nemaju praktički nikakve koristi od njih, a to je većina automobila na našim cestama."