Automobili
Zero A mislim da ti to nije najbolja metoda koliko sam čitao. Navodno je bolja ona gdje filter stave u neku vrstu mikrovalne peći i onda to skure na 700-900 stupnjeva nekih par sati da sve te mikro naslage izgore. Kažu da je rezultat ravan novome, koliko može biti s obzirom da je i to potrošni dio, jel. To je nekih 100 eura, makar mislim da to ne uključuje montažu/demontažu. Naravno, ako ne radi regen onda džabe i čišćenje, bolje to skinuti i vratiti kad dođe tehnički (ako uopće treba).
Meni su rekli na zadnjem servisu da je DPF ok, ali kontam da je samo pitanje kada neće biti s obzirom na skoro 200 tisuća u kotačima i uglavnom malu dnevnu kilometražu uz povremena duža putovanja. Isto i za EGR. Idući tjedan idem to malo "propuhati" pa da vidimo.
evo da se nadovežem na priču. Prošli tjedan sam dao BMW na provjeru i regenerira se DPF uredno. Nažalost i dalje voli popit ulje nakon svakih 3 kile kilometara., iako tvornički ti motori bi mogli izdržat 20000-30000km bez nadolijevanja. Navodno rješenje bi moglo biti da kod iduće izmjene saspeš neki aditiv, al na žalost, ne znam mu ime, koji bi pročistio karike motora i na taj način produljio trajanje ulja u motoru.
E sad, danas sam išao po auto, i kad je ugrijan, odnosno kada je ulje na 100 stupnjeva, počne se događati da prilikom zaustavljanja zavibrira i to vibriranje se nastavilo u leru. Nije bilo ni do DPF-a jer je čist, niti do EGR ventila koji radi i koji je čist. Ispalo je da klapna gasa varira otvaranje od 5 stupnjeva (što je standard za ler) i 90 stupnjeva što je valjda neki polugas. Odnosno, ne zna se pozicionirati. Ilitiga greška - Throttle angle position error
Kad se klapna isključi, auto automatski u leru počne ravnomjerno raditi. Sad nam je majstor dao drugu, identičnu od frenda koji je imao višak i sad radi normalno i kad je uključena. Nema vibracija i motor odnosno gas radi uglađeno. Dakako, pravi test će bit ovih tjedan dana pošto idem na more pa ćemo vidjeti. Ako je to to, i ako ne bude više ništa, konačno smo našli uljeza i to je to. Generalno nema nikakvih drugih grešaka.
Sta je ovo na Lukoilu samo premium gorivo, jesam ja neku vijest o tome propustio ili?
Je. I meni su ga metnuli tamo na Radničkoj.
- Uređivano
yakuza_stinger Navodno rješenje bi moglo biti da kod iduće izmjene saspeš neki aditiv,
Aditiv za dizne, imaš raznih proizvođača, meni lično najbolji je ovaj.
Košta nekih 20ak eura, sipaš ga na 50ak litara goriva, i voziš do same rezerve, tj. dok ne potrošiš to gorivo sa aditivom. Ponoviš proces na svakih 5000 pređenih kilometara.
Preporuka svakom ko brine o svom vozilu.
@"Brijac"#p5171
Imaš i obično najčešće ti je na agregatu skroz do ulaza, kažu da je isplativije koristit premium gorivo jer kao manje trošiš a oni su i snizili cijenu premium goriva.
Ugl jedu govna.
Raziel da, prije ce biti ovo sto buz govori. Al to cemo tek vidjet u 12 mj. Ako to uspije, to je to. Sve rijeseno i ima da traje jos bar 150000-200000 km i onda na otpad
Koliko sam ja vidio, zapravo je sasvim "normalno" da BMW-i sagorijevaju ulje, pogotovo ako se prakticira tzv. buzova vožnja. Ona ofenzivna i sportska, jel.
yakuza_stinger Jel ovo - https://www.liqui-moly.hr/proizvodi/cera-tec/ ?
Malo istražujem o aditivima za ulje (trebat će i meni s obzirom da je đubre opet upalilo lampicu, lol). Liqui Moly sa molibdenovim disulfidom (MoS2) je proslavilo njih još za vrijeme WW2 dok su Švabe radili taj aditiv za tenkove i zrakoplove i taj je kao osnovni dodatak koji se preporučuje koristiti kad kanta počne raditi probleme s povećenom potrošnjom ulja, ali ovaj na bazi keramike je napredniji i trebao bi nuditi zaštitu i do 50 000 km.
Zero moglo bi bit, nisam siguran koje je ime točno rekao. Čim ga pitam, saznam. Interesira me hoće li imati efekta.
Iako realno, i nije neka tlaka natočit litru ulja svakih cca 3000km. S obzirom da maksimalno troši 4 - 5 litara dizela po AC, a u gradu do 7, to je neki trade off s kojim se stvarno da živjeti.
Ali mene više zanima može li se to otklonit. Ne vjerujem da je motor tvornički takav da jede ulje. Ne vjerujem da BMW radi baš takav fušeraj s motorm kojeg valjda proizvode u milijunskim primjercima.
Stavio sam taj aditiv danas pa ćemo vidjeti kakav efekt ima na duže staze.
Vrijeme je za upgrade, Audi A4 od danas ima novog vlasnika a ja se i dalje premišljam dali da idem sa Passatom ili Arteonom. Oboje 2020 godina, servisirani u ovlaštenom servisu, 70k km s ok opremom i bez ulaganja. Arteon je skuplji oko 8k eura i objektivno bolji auto no mene Passat baš privlači. Odluke odluke…
- Uređivano
Meni osobno je Arteon daleko najljepši VW ikad. U biti, vjerojatno jedini VW koji mi se sviđao osim nekad davno Corrado.
Fakat mi je žao kaj se gasi kao model. Koliko košta sada takav auto? Jesu kaj pale cijene u zadnje vrijeme?
Nisam gledao novo, 3 godine star TDI oko 32+k sa nešto opreme. I to mi je malo zajeb, jer za passata nebi trebao dizati pozajmicu od 3-4k eura.
Čuj, s Audija na VW i upgrade.: p Kako to da se nosi zadržao na Audiju, zbog današnjih cijena ili? Ipak Audi slovi za nešto bolji VW. I meni je Arteon zanimljiviji, ali Passat je na svakom koraku i vjerojatno je jeftiniji i za održavanje osim cijenom.
Zero Audi je star 9 godina, i taman su krenuli klasični sitni popravci svako malo, a djelovi skupi. Ovo su više manje nove aute s kojima sam miran narednih 6-7 godina. Arteonu je plus što mi je atraktivniji iz vani i iznutra i ima više opreme, a minus što ima puno struje(ako se ikad desi kakav kvar…) i što je nešto manje od trećinu skuplji. Što reći o VW nisam nikad bio veliki fan, a sad mi se ukazala dobra prilika, služeni servis ims doslovno na svakom koraku i nije problem doći do polovnih djelova.
Audi je Audi, no ovo je sad objektivno bolja, isplativija opcika i dugoročno pametnije ulaganje.
Čuvaj se Arteonove elektronike na dulje staze. Kad ode u bananu, ni božićno drvce mu nije ravno. A za Passata ne znam. Rekao bih da je klasično uredan.