Moto GP
Fenomenalna utrka jutros. Vinales rasturio. Cudo bi radio da mu prilagode Yamahu.
ZoNTrA pogledaj moto 3 utrku ako mozes, koji kaos bio xD xD xD xD
viper89 - upravo krecem s MOTO 3 utrkom, kroz 2 sata pogledam sve 3 utrke pa javim dojmove ;)
Stvarno je bila kaoticna MOTO 3 utrka, toliko padova i bliskih dodira, da ne govorim o tome da su u zadnji krug 15-orica vozaca usla u razmaku od 5 metara. MOTO 2 je isto bila iznadprosjecna, borbi je bilo na sve strane.
Sto se tice GP-a, drago mi je zbog Yamahe, to ce im valjda biti motivacija za dalje jer zadnjih godinu i pol su uzasni. Vinalesu ce ovo, vjerujem jako podignuti samopouzdanje. Pa ja sam od njega ocekivao novog Marqueza, ali stvarno se pogubio u zadnje vrijeme (kao i sama Yamaha). Jest da je sve rijeseno, ali nadam se da ce biti jos odlicnih utrka na zadnje dvije staze, ipak 2 prvenstva jos nisu odlucena.
Dobar race. Rossi imao odlican pace, steta sto je tako zavrsilo.
Ljudi, nemojte zaboraviti, MOTO GP sezona pocinje tjedan dana ranije nego F1, tako da je VN Katara vec ovaj vikend.
nema fanova al da nastavimo i ove godine
Ducati Team 2020
https://www.motogp.com/en/news/2020/01/23/ducati-team-unveil-2020-bikes/322439
- Uređivano
Volio bi rec da moze netko ali jednostavno marc je nedodirljiv. Ja se fakat nadam da Dovi moze potegnut ove godine, vjerujem da je gigi jos za ducati spremio poneko iznenadjenje. svakako me zanima sto moze alex ali za rookie godinu ne ocekujem puno jer on nije na razini ko marc.
Najvise me interesiraju yamaha pogotovo vinales i quartararo. On i morbideli su imali dosta dobru sezonu na petronasu, a sad ce dobiti factory yamahe ko iz glavnog tima - quartararo je pogotovo nabrijan i jebeno vozi bit ce tu svasta sa njegove strane al jednostavno jos nema to iskustvo da bi dobio jednog marqueza kako smo vidjeli prosle godine. Da ce imat pobjede konacno to svakako al ne ocekujem sad cudo. Vise me zanima Vinales, taj covjek ubija samo nikako da se stopi s tom yamahom, pogotovo po pitanju top speeda. Ostaje nam vidjeti nadolazece testove sa 2020 motorima i koliko snage mogu razviti. Kad vinales udje u formu onda rastura samo jebiga trebaju ponajvise njemu prilagodit motocikl. Takodjer me zanima sta ce napraviti pol espargaro s novim modelom KTM-a. Uglavnom ceka nas zanimljiva sezona, pogotovo jer je raspored promjenjen i imamo novu stazu u finskoj na ljeto.
Jako neočekivan start sezone sa Bastianinijevom pobjedom. Naslabiji Ducati te KTM i Honda (ali ne Marquezova) na podiju. Suzuki još nije na razini, Yamaha je jako iza, glavni Ducatiji se nisu iskazali, ali se čini da je Aprilia napravila korak naprijed. Ako se ovako nastavi, mogli bi imati ludo dobru sezonu.
Moto 3 je isto bila zanimljiva utrka. Žao mi je Sasakija, imao čistu pobjedu u rukama dok mu se nije raspao onaj oklop motocikla. Neki od favorita poput Masije pali, Foggia isto dobro izvukao s obzirom da je zadnji startao i morao 2 kaznena kruga odvoziti. Garcia je gotovo pobijedio, a za Mignoa ne znam što reći, kao neki vječiti talent, ali nikako da napravi iskorak. Je li ova pobjeda znak da će se napokon boriti za prvenstvo?
Moto 2 najmanje pratim, ali je lijepo je vidjeti Viettija i Caneta na vrhu koji su donedavno bili još u Moto3. I zanima me kakav će Acosta biti, možda čak i veći talent od Marqueza. Osvojio je bodove na prvoj utrci, ništa spektakularno, ali očekujem dobre rezultate od njega.
Quartararo rastura od kad smo se vratili u Europu i to u Yamahi koja po meni i nije najbolji motocikl. Stvarno šteta što Marquez ima svaku moguću ozljedu jer je ovo više manje 3. godina za redom koju će propustiti. Baš bih rado vidio okršaje ove dvojice u borbi za naslov, ali i općenito na utrkama. Nešto kao 2019., ali tad je Quartararo bio još premlad.
I btw, prebizarna greška Espargara danas (a i on vozi fantastično ove sezone, čini se da će on jedini biti konkurencija Quartararu za naslov).
Nakon prve utrke sezone, mozemo zakljuciti 2 stvari: lijepo sto Marquez napokon opet ima konkurentan motocikl, valjda ce ga zaobici padovi i ozljede. I Acosta je novi Marquez. Kakav talenat je decko, a nema jos ni 20 godina. Gas Gas je jedna od najslabijih ekipa, a dobar dio utrke se borio za postolje. Sljedece godine mora u tvornicki KTM umjesto Millera i zajedno sa odlicnim Binderom ce imati najbolju vozacku postavu po meni.
Bagnaia isto odlicno krenuo sezonu, nece me iznenadati ako ce imati 3peat ove godine. Kad Ducati funkcionira, covjek je gotovo bezgresan.
Za sve koji prate F1, ako vam postaje dosadna, svakako pratite MotoGP. Ducati je dosta dominantan, ali nisu predaleko KTM i Aprilia. Japanci zato zadnjih godina uzasni, valjda ce se i oni vratiti na stare staze slave.
Prednost EU proizvođaca je u tome sto više eksperimentiraju i kemijaju sa svojim motociklima, od aero paketa do drugih ekstremnih rješenja, naravno i po pitanju podesavanja elektronike su malo ispred Honde i Yamahe.
Yamaha ima problem sto koristi inline 4 crossplane mašinu (preširoka radilica) koji nema maksimalnu snagu na razini V4, V4 ima duplo užu radilicu i u konfiguraciji od 90° je odlicno izbalansiran, Ducati uz to ima i Desmodromski razvod ventila (manji otpor na visokim rpm) za razliku od pneumatskih kod konkurencije. EU V4 mašine idu preko 19k rpm dok Yamaha ima velike probleme sa razvojem snage te probleme iznad 18k rpm, tu i je nedostatak od nekih 20KS te slabija krivulja razvoja snage naspram V4.
WSBK je zadnjih par godina puno zanimljiviji od MotoGP-a, više je prelaženja i manja je razlika između prvih 10. Naspram MotoGP-a na istim stazama zaostaju samo 1-2 sekunde sto je odlicno za cestovne modificirane motocikle.