Tjedan dana se nije ništa kuhalo nit jelo.

Jedna lagana marendica jutros

Moja domaca panceta i materin kruv ispod peke

@member i @Miro ajde dajte mi recepturu za topinge sto mecete na pizzu, a da nije margerita i s pršutom. Treba mi nešto novo. Netko je od vas radio onu “bijelu” pizzu ako se ne varam. Može bilo sto samo da nisu one dvije gore spomenute. Tnx ❤️

Flipper Uh oh. 😅

Ajmo redom. Prvo sos od rajčica sada uvijek radim od cijelih rajčica koje gnječim rukom. Pripazim uvijek da su one duguljaste kao što su San Marzano ali ne ubivam se da baš njih nađem jer su skupe i rijetke, a razlika je minimalna. Onda u to uvaljam maslinovog ulja, malo soli i šečera, list dva bosiljka svježeg sitno nareznog ili trganog, to sve zamiješam i to mi je crveni sos.

Sad mi je najdraža klasika, talijanska margarita:

Po bazi prolijem crveni sos, prospem nariban grana padano, stavim tako peč jedno 3-4 minute, onda stavim mozzarellu (buffala ili obična), prospem preko svega još grana padane pečem tako još jedno 3 minute i onda za kraj stavim svježeg bosiljak i prolijem sve malo s maslinovim i vratim doslovno 20 sekundi samo da bosiljak pusti svoje ali da ne uvene.

Druga koju često napravim je jako slična, sos i bazu isto radim samo još stavim neke masline tamne i obavezno sa špicom jer su ove bez škovaca, umjesto mozzarelle stavim buratu i to pred sami kraj skupa s bosiljkom. Kad budeš gotov ostavi na kamenu da pizza ostane topla jer burata dosta hladi, ali je upravo i poanta taj toplo-hladni kontrast. Ako ti fali mesa, stavi i bresaolu skupa s bosiljkom i buratom pred kraj, dobro se slaže.

Te dvije najčešće radim. Kad mi dosade onda napravim klasika miješanu balkansku samo s ovim tijestom, znači sos, zamiješam goudu i cheddar, origano, gljive, kuhana šunka. Ili to samo margarita varijanta. Ali možeš s tom bazom margarite svašta valjat, razne vrste salama, pa tipa napravit američku pepperoni. Ja tu stavim od Lidla onaj paprikaš, jer mi je kulen prejak a zimska mi ima skroz drugačiji okus. U Metro sam bio našao baš peperoni salamu ali je više manje isti k kao taj Lidlov. Jedna od dražih na tu bazu mi je proć kozice malo na tavi da puste vodu, stavit češnjak praha po siru i sitno nareznog peršina, sve zalit s maslinovim uljem i na kraj stavit domaćeg pršuta. Iako zvuči možda čudno, jako dobro se ljubi.

Za te bijele sam eksperimentirao ali po bazi stavi ricottu, maslinovo ulje, dosta grana padane, mozzarella, scarmoza, dimljena mozzarella/burata i bosiljak. To bi bilo najbolje.

Flipper

Nikako odgovoriti malo guzva pa malo zaboravim.

Znaci ja ti vecinom idem na klasiku ali kad iden na nesto drugo to je ili ramstek pizza ili sa lignjma.

Na ramstek pizzu ide tisto na koje stavljas bešamel umak sir ramstek i gljive mozes i koji feferon ako volis ljuto i to je to meni jedna od drazih pizza.

A sto se tice ove sa lignjma ona je dobila nagradu pricali su kao najbolja ja balkanu i te neke fore a kao izmislija je ovaj pizzajol sto radi u toj pizzeriju u zadru. Onda san kod narudbe gledao sastrane kako je radi i doma kopirao. Znaci lignje malo stavim da se skuhaju ili frigaj da nebi ostale sirove i onda u njih stavim dosta cesnjaka i maslinovo ulje dosta to izmjesam i ide tisto pa šug pa stavis lignje sir i gljive i speces, onda dolazi ta njena tajna koja joj daje poseban okus koji nebi nikad pogodio da nisan vidio znaci kad se spece po pizzi zalijes vodu od kiselih krastavaca i dobijes perverziju.

U jebote sad skuzin da stvarno dugo to nisan sprema a jos i kamen iman

Cek da vidin iman li koju sliku

Malo zelenjave (varivo od poriluka) a da ne bude skroz very sad, malo se meseka našlo polak koje se kuhalo u tom varivu.

Malo odmor od mesa i jedna carbonara na brzinu ali nisan doma imao obraza odnosno guanciale pa san stavio svoju domacu pancetu i sir je isao sto san imao doma trapist i parmezan.

Samo treba paziti da se ne dobije kajgana nego umak i to je to

Nastavljam u istom revijalnom tonu.

Bažul čujspajz sa domaćom klobasom.

Nešto mi se slike čine čišće, da nisi upgrade mobitela napravio?

Ne, obrisal sam leću objektiva 😆

Šalim se, valjda zbog bolje kamere. Ovo sam slikal tabletom a one kaj izgledaju lošije starim samsung mobitlom.

Ta kobasica je vidjela i bolje dane.

A prijatelju rođendan zva me speci janje a kako da odbijen

A danas cemo malo avijacije

Ovaj kolač sam nazvao Silent Hill po drugom filmu.

Htio sam dobit ful spaljenu gornju teksturu a da se može i jest, odnosno, bilo bi najlakše ga peći dulje da izgori ali nije u tome onda štos i bacat u smeće kolač. Ovako je cijeli ukusan i mekan a izgleda ko spaljen do jaja.

Nakon svih ovih vaših slika na kraju sam i ja uzeo kamen. Prvi pokušaj nije najbolje uspio. Prekasno sam dodao mozzarellu pa se nije do kraja rastopila i puknuo sam si dio balona zraka dok sam ju razvlačio pa na lijevoj strani korica nije onako napuhnuta kao na ostatku, ali tijesto je stvarno super. Ogromna razlika od onog šta se može bez kamena napravit doma u pećnici.

Nisam ni imao svježeg bosiljka pa sam sušeni dodao u paradajz sa soli i maslinovim uljem samo baš fali malo kao ukras, ovako previše prazno izgleda.

Meni ovo izgleda vrhunski za prvi put. Nabavi bosiljak, da ipak posebnu notu i nije ga teško održavat, jako je zahvalan a dobro ga je i u šalše ubacit.

Btw. Jebena je ta lopatica. 😁

member

Hvala, ali nije to ni blizu ovih slika koje ste stavljali prije, treba vježbat.
      Za bosiljak znam, obično sam ga uzimao u plodinama za radit pesto, ali nisam neko vrijeme vidio za kupit. Nisam ni razmišljao da bi mogao posadit biljku pa imat kad mi treba.

Lopatica je o bambusa, uzeo za 7 eura skupa sa kamenom. Znao sam koliko sam spretan da ću prije zapalit kuhinju nego ugurat picu u pećnicu ako probam sa plehom ili nečim drugim 😃

ak igraš ono stolni tenis pa si spretan onda sa lopaticom, baš su full slične.

sanzo Ja uzmem onaj u pitariću pa ga održajem dok ga ne počupam, nekih 2 mjeseca cca. Ma vjeruj mi odlično je to za prvi put. Kakvi su moji prvi pokušaji bili… Ha-Ha-Ha

member

A za pesto ode cijela biljčica za dvije osobe, ali ima susjeda grm, ukrast ću joj par listova drugi put Ha-Ha-Ha