doctorfreak Mislim da nitko u stvari ne zna pravu istinu s tim prikupljanjem podataka, koliko samo različitih aplikacija imam na računalima..nebi me čudilo da znaju sve o meni. Da ne pričamo o tome da je i google i facebook i druge vece korporacije vec bile po sudovima zbog ovakvih stvari. A gdje su ostale manje i upitne kompanije.
Zapravo se poprilično jasno zna kakvi se podaci sve prikupljaju. Na koji ih način obrađuju i što s njima rade je druga priča. Kada god stisneš I agree tijekom ili nakon neke instalacije, pristaješ na Terms of Agreement u kojima jasno stoji koje su podatke u mogućnosti prikupljati. Na temelju toga su nastale stranice poput Terms of Service; Didn't Read koje rade pregled rada aplikacije i ocjenjuju njenu privatnost.
Da ne govorim o primjerima tipa telegram aplikacije…gdje je tipa korisnik sve obrisao…uništio uređaje..a fbi dođe do svih podataka. Bojim se da se puno toga svejedno sprema na oblake…možda i hardcore kriptirano, sakriveno…kako god…ali bojim se da nitko više nije 100% anoniman. Pa k vragu i sam ISP provider ima sve spremljeno.
Telegram po defaultu ne koristi E2EE (End-to-End Encryption) zbog čega se može doći do svih poruka i medija koje se nalaze u nekom chatu. Mnogi to ne znaju ili znaju, ali im se ne da prebaciti razgovor u Secret Chat opciju koja zatim koristi E2EE. Međutim, Telegram koristi svoju enkripciju, što stavlja upitnik nad kvalitetu te enkripcije. U svakom slučaju, postoji E2EE opcija koju jako puno ljudi ne koristi.
Mnogi, primjerice, koriste WhatsApp tako da rade backup poruka i slika na oblak. Iako ima E2EE implementaciju, jako se puno metapodataka može izvući, što je opet još jedan znak da je bolje pomalo se micati od WhatsAppa s obzirom na firmu koja stoji iza aplikacije.
Ako netko cilja na privatnost u razgovorima, najpraktičniji prelazak bio bi na Signal koji potpunu kontrolu daje korisniku, otvorenog je koda i ima klijentsku enkripciju koja omogućuje da oni u niti jednom trenutku ne mogu pohraniti sadržaj poruke na svojim serverima (jednostavno je nemoguće zbog načina na koji je aplikacija napravljena). Postoji još alternativa poput Threeme, švicarska aplikacija za razgovor koja se jednokratno plaća, a temelji se na Matrixu – sve popularnijem sigurnosnom komunikacijskom protokolu. Interesantna je jedna od Matrixovih implementacija zvana Element koja je zapravo aplikacija poput Slacka ili Discorda te koristi E2EE, a moguće ju je i self-hostati. Prosječno tehnološki pismena osoba može jako puno toga saznati i učiniti po pitanju vlastite privatnosti na internetu.
Imaš pravo da ISP ima uvid u to što radiš s prometom, no ne znam jesi li upoznat s korištenjem DNS-a preko HTTPS-a? Treba dvije minute da se postavi (može na razini rutera, operacijskog sustava ili preglednika). Time efektivno možeš otežati praćenje korisnika čak i ISP-u. Ne možeš u potpunosti eliminirati, ali je svakako bolje nego ne korištenje enkripcije. Jedan od primjera DNS-a preko HTTPS-a je švicarski Quad9.
Mada je meni to sve manje bitno…nemam šta skrivati..ne bavim se kriminalom niti ilegalnim stvarima…kaj ce vidjet? da sam gledao golotinju?Znat gdje radim i kaj sam naručio preko weba? Who cares…
Ovo je vrlo opasno stajalište. Kao da kažeš da nemaš ništa za reći pa te nije briga za slobodu govora. Ovime se postavlja ideja da ako nešto skrivaš, onda mora da si kriv za nešto. Ako ne skrivaš ništa, onda nisi kriv za nešto. Međutim, zapitaj se sljedećih nekoliko pitanja. Bi li dopustio bilo kome da ti njuška po mobitelu? Ja osobno ne bih. Ne zato što sam nešto skrivio, nego zato što moji razgovori s drugim ljudima nisu tuđa briga niti imaju što znati o njima van onoga što ja eksplicitno odlučim podijeliti. Štoviše, ovo se pitanje može primijeniti i na druge teme. Bi li ostavio ključ stana odmah ispred vrata i dopustio bilo kome da uzme ključ i uđe, samo na temelju toga da su obećali da neće ništa loše napraviti? Tehnologija, a posebice mobiteli, postali su neizostavan dio svakodnevnice koji koristimo za neke nebitne, ali i neke vrlo bitne stvari. Zbog toga bismo trebali firme tretirati s puno više strogoće po pitanju toga što si dopuštaju. Na kraju krajeva, to je samo još jedna skupina stranaca.
No maknimo se s osobnog doživljaja. Takvim se stavom oduzima od ideje da zviždači imaju platforme na kojima mogu pouzdano komunicirati. Gube se i platforme za prijavu obiteljskog nasilja. Privatnost je puno veći koncept od nas samih. Zahvaća jako puno aspekata života, čak i one koje možda nikada nećemo iskusiti, ali drugi hoće. Stoga je bitno i boriti se za pravo na privatnost. Kako za naše dobro, tako i za dobro drugih.
Također, nije poanta u potpunoj anonimnosti. Najbliže što se tome može doći je korištenje određenih Linux distribucija, self-hostanje mnogih aplikacija i korištenje VPN-a i TOR-a. To je samo po sebi vrlo rigorozan, vremenski zahtjevan i opsežan posao koji nije praktičan i ujedno nije potreba svake osobe na svijetu. Ideja je da imaš čim veću kontrolu nad svojim podacima i onome što izlažeš drugima. Neke aplikacije uzimaju podatke koji su u potpunosti nepotrebni za funkcioniranje same aplikacije, već se radi o prikupljanju informacija i njihovoj prodaji. Na kraju krajeva, svaka besplatna aplikacija mora na neki način zaraditi. To se najčešće radi telemetrijom koja podrazumijeva prikupljanje apsurdno specifičnih podataka.
A oglasi..neznam kako vi ali nikad baš nikad nisam kupio ništa oglašeno…ali vjerujem da ima puno osoba na koje to ima utjecaj.
To je u redu reći, no oglasi podsvjesno oblikuju naš način razmišljanja. Oglasi nisu ništa drugo nego naša okolina, a okolina nas oblikuje, bili mi toga svjesni ili ne.