wooddiebone da li su ga službeno ukinuli ne znam, no ove godine nije izašao novi model već se Z Fold 3 reklamirao kao model s S-Penom, S tim da S-Pen ne dolazi s njim u paketu već s coverom. Također, već sad S21 Ultra podržava S-Pen, a i S22 bi trebao imati integrirani S-Pen pa će vjerojatno to biti najbliže Note modelu.
Mobiteli (Android, iPhone) - općenito
JoelDrake U pravu si, Ultra model ne pitanju. A gle, ako će funkcionalnost ista biti kao na Noteu samo će se drugačije zvati, onda podržavam. Ova opcija na Z Foldu s S-Penom može proći no ipak se kuži žlijeb na ekranu gdje je preklop, pogotovo kod preciznijeg crtanja. Tako da sam svakak za opciju S-Pena i normalnog mobitela.
Vjerojatno će ići na taj scenarij gdje će Ultra verzija biti zapravo Note.
Ja se samo nadam da će zadržat ovaj uglati dizajn, a ne da ima radijus ko S serija.
wooddiebone mislim da nažalost neće biti uglatog dizajna jer se slažem s tobom da je taj dizajn ljepši, rekao bih i praktičniji za Note.
- Uređivano
opaaaa
TL ; DR
Prednja kamera od pixela tare iphone po podu u brutalnom smackdownu, ali mu prednja kamera saka qrac i video je kurac i košta 100 eura manje od iphonea.
Mnogo stvari Pixel zaostaje za Iphone-om.
Prednja i zadnja kamera imaju jako loše snimanje videa. Jedino wide shot je pogodak.
Slikanje portreta je katastrofa, edge detection katastrofa. Noćno fotografisanje je lutrija. Dugo shutter bude otvoren, prelako se dobije blurry slika itd. itd.
Dnevno fotografisanje je fantastično btw.
Evo i ovdje detaljna komparacija.
Sony Xperia Pro I službeno vani, cijena 1800 EUR
https://www.smartphonehrvatska.com/2021/10/26/sony-xperia-pro-i-sluzbeno-vani-cijena-1800-eura/
- Uređivano
Raziel ali dobro radi se o mobitelu koji kosta 400€ manje, taj pro model ce se lose provesti jer ce se tesko u tom segmentu boriti protiv konkurencije. obicni model bi mogao biti veliki hit za 599$ u americi, u europi je 649€.
u njemackoj je pogotovo privlacan jer tko ga do 27.10. uzme dobije i bose 700 sluske(nekih 200-250€) cime ovaj mobitel u toj preorder akciji ulazi duboko u cjenovni teritorij kineskih poluproizvoda poput realme-a.
ibor4you Sony Xperia Pro I službeno vani, cijena 1800 EUR
hej to je 700 manje nego prvi koji su izdali prosle godine, pozitivan pomak
ibor4you pa ako fotoaparat bude stvarno vrhunski, onda bi čak i mogao imati svoju publiku. To je cijena negdje u rangu Z Fold 3 što znači da su već probijene granice "normalnih" cijena za mobitele te će proizvođači početi smišljati sve i svašta nebi li nabili cijenu. Imao sam prije par Sonyjevih mobitela i bio sam zadovoljan.
Koliko sam vidio, kamera je brutalna i cijeli mobitel je genijalan.
Sony mobiteli
Dajte ljudi, uozbiljite se.
- Uređivano
Picek pa ako fotoaparat bude stvarno vrhunski, onda bi čak i mogao imati svoju publiku
Nema te mobilne kamere na Svijetu koja svojom kvalitetom (ma kolika god ona vrhunska bila) može opravdati cijenu od 1800 eura.
I ne pričam o Sonyu, već globalno o proizvođačima mobilnih uređaja koji postave astronomske cijene, a kvalitetu kamere u prvi fokus kupovine. I ja sad treba da pretpostavim da cijena od 1500+ eura treba da opravda uređaj zadanih hardverskih kapaciteta, kao i kamere u prvom planu? Nema šanse.
Ta ista publika koja daje velike cifre da bi se zadovoljila mobilnom kamerom, i jeste razlog zbog kojih ćemo za 5 godina telefone plaćati i po 3000 eura.
Edit:
Jel mi može neko objasniti šta znači Pro oznaka na mobilnim uređajima?
Nekako mi besmisleno kamere od 12MP označavati kao Pro kamere. Pro kamere su Nikoni, Sony Alpha serije itd. Itd.
Isto važi i za konvencionalne hardverske komponente koji dijele svi mobilni uređaji zadanog cjenovnog ranga. Šta ima Pro u tome?
Foldable uređaji su potpuno drugačiji svijet mobilnih telefona, koji imaju svoju kategoriju tržišta u kome nameću svoje cijene i uslove.
Ne bi ih ja svrstavao u isti koš sa ostalim mobilnim uređajima.
Experimentalni prikaz budućnosti mobilnog Svijeta koji ljudi kupuju više iz znatiželje, nego potrebe.
Megapixeli nemaju veze sa kvalitetom fotića.
Veličina senzora je najbitnija stvar za kvalitetu slike, a optika za oštrinu.
Ništa Samsungu ne znači novi 200MP senzor kad ne mogu dobit tu oštrinu kroz leću kamere.
I guranjem tolko pixela na tak malu površinu se gubi dosta u smislu low-light sposobnosti kamere.
Uvijek je bolje imati malo velikih pixela nego puno malih jer veći pixel prikuplja više svijetla.
PRO oznaka danas ne znači ništa osim više, jače, skuplje.
Jedina Pro stvar na iPhone 13 Pro je Lidar.
Jedino se on ima real-life primjene u profesionalnom okruženju.
ne treba se previse zivcirati sa cijenom ovog sonyja, to je bas niche uredjaj koji ce se proizvesti u par tisuca primjeraka, zapravo sluzi vise kao accessorie za alpha uredjaje. prvi je kostao cak 2500$ a nije imao cak ni tu ogromnu lecu koju ovaj pro-I ima. pro-I bas ima nekoliko stvari koje su jedinstvene ali isto tako ne trebaju 99,9% ljudi koji kupuju mobitele.
istina je da su cijene isle gore ali isto tako manje vise sve kompanije imaju neke modele koji su stvarno bang for buck i ne zaostaju previse za pravim flagshipovima tu mislim na iPhone SE, pixel 6, galaxy FE linija(ako se nastavi), op nord i xiaomi t.