Kako mislis s ikonicama? Pa ima ikona na desktopu. Stavis sve sto zelis. Mozes ih i grupirat po zeljiFenix da to je ono sto su najavljivali o unificiranosti sustava. Win8.1 je bio uvod u sve ovo, a desetka nastavlja. Kada udes u store imas hrpu mob appova za download. Fora je sto se sve ponasa kao jedan OS.Sve je to super, ali ja ga nikad necu kupiti dok ne maknu metro. Ili da barem daju mogucnost promjene na klasican mobilni desktop, s ikonicama i widgetima. Iako je to mocan smartphone, ipak se nekako osjecam dummy i ograniceno s metroom.
Mobiteli (Android, iPhone) - općenito
Mislio sam na sucelje mobitela.
A sucelje se zapravo troslojno kao i na androidu. Imas lock screen sa pozadinom, imas glavni desktop sa ikonama po zelji i pozadinom i imas app dio sa svim instaliranim appovima.
Moram onda to malo prostudirati. Mislio sam da su i dalje plocice one.
https://youtu.be/-1rSzRsdsBUFenix da to je ono sto su najavljivali o unificiranosti sustava. Win8.1 je bio uvod u sve ovo, a desetka nastavlja. Kada udes u store imas hrpu mob appova za download. Fora je sto se sve ponasa kao jedan OS.Sve je to super, ali ja ga nikad necu kupiti dok ne maknu metro. Ili da barem daju mogucnost promjene na klasican mobilni desktop, s ikonicama i widgetima. Iako je to mocan smartphone, ipak se nekako osjecam dummy i ograniceno s metroom.
Ima i dalje metro pločica na bacanje.
Općenito meni je ovo mehh...jedina "cool" opcija je ovo spajanje na desktop.
Moram onda to malo prostudirati. Mislio sam da su i dalje plocice one.Pa da "tiles" ti i jesu zapravo desktop, jer možeš staviti pozadinu iza svega. Možeš ih grupirati u mape, primjerice imam jednu mapu unutar koje su mi stavljeni bookmarks i kada kliknes na nju otvara se instant podmeni sa svime sto je unutra. Lock screen znas sta je, a app screen se dobiva kada povučeš screen prema desno i imaš popis svih appova na mobitelu. Prednost Lumie je u tome što je doslovno negdje između iPhonea i Androida, tako da pruža određenu slobodu za razliku od iPhonea, a nije kaos kao Android.
Što se tiče Win10 nemam pojma kako izgleda, još čekam update za 930
Malo sam čačkao po S6 Edge + u SD-u i mobitel izgleda prejebeno,ali je ogromaaan. Kazu da se naviknes na velicinu ali ovo je stvarno veliko. Brijem da mi nebi stal u dzep (pogotovo u trenirke).
Chono7
Android kaos?
Po čemu?
Android kao OS je vrlo teško uspoređivat sa Win ili iOSom. Primjerice najbanalniji primjer instalacije i brisanja aplikacija ili samog korištenja mobitela. Cura ima Lumiu 535 već 2 godine i koristi ga neprestano uz stalno instaliranje i brisanje raznih appova i igara, a čistila ga nije nikad, samo IE cache je praznila. Mobitel uopće nije izgubio na brzini, jer winOS jednostavno ne pušta ostatke kao android. Android je "uredni kaos" kako ja volim zvati. Imao sam android godinama, programirao sam za takve mobitele i koristio vrhunske modele. Sve je super na početku, ali kasnije jednostavno se dođe do točke kada nešto počne štekat i ta točka dođe puno prije nego kod winOSa ili iOSa.
A onaj primjer višejezgrenosti koji seže još u doba S3 im stvarno nije trebao. Kao kupiš mobitel sa višejezgrenim CPUom, a sustav tehnički može koristit 2 jezgre, dok su threadovi bili u nekakvim začecima korištenja, pa je znalo i doći do degradacije kad ih se više simultano izvodi. Tek danas je počela nekakva prava podrška za multicore i to sa Androidom 5.
Android kao OS je vrlo teško uspoređivat sa Win ili iOSom. Primjerice najbanalniji primjer instalacije i brisanja aplikacija ili samog korištenja mobitela. Cura ima Lumiu 535 već 2 godine i koristi ga neprestano uz stalno instaliranje i brisanje raznih appova i igara, a čistila ga nije nikad, samo IE cache je praznila. Mobitel uopće nije izgubio na brzini, jer winOS jednostavno ne pušta ostatke kao android. Android je "uredni kaos" kako ja volim zvati. Imao sam android godinama, programirao sam za takve mobitele i koristio vrhunske modele. Sve je super na početku, ali kasnije jednostavno se dođe do točke kada nešto počne štekat i ta točka dođe puno prije nego kod winOSa ili iOSa.Upravo iz tih razloga sam se s androida prebacila na winOS i bila super zadovoljna brzinom svoje Lumie 520. No s vremenom kako su stizala nova ažuriranja, pogotovo ovaj update na 8.1. postala je užasna. To je ono, ne možeš na starom modelu imati fluidan novi softver. Dosta stvari winOS ima kao prednost, no velika većina mu fali. Znam samo da će mi sljedeći mobitel opet biti android.
A onaj primjer višejezgrenosti koji seže još u doba S3 im stvarno nije trebao. Kao kupiš mobitel sa višejezgrenim CPUom, a sustav tehnički može koristit 2 jezgre, dok su threadovi bili u nekakvim začecima korištenja, pa je znalo i doći do degradacije kad ih se više simultano izvodi. Tek danas je počela nekakva prava podrška za multicore i to sa Androidom 5.
Istina,512mb rama je postalo premalo za 8.1 update(da se razumijemo daleko je to od nekog groznog iskustva,jednostavno nije ultra fluidno kao prije),a ocekuje se i win 10..kak bu bilo vidjet cemo..al za nezahtjevnog korisnika(ćitaj ne djecu) wp je najbolji omjer ulozenog i dobiveno
Ne bi' se baš složio s ovim gore, imam doma i 520 i 720 i nakon prelaska na WP8.1 nije bilo nikakvih problema, evo sad je već godina dana od izlaska WP8.1...
Sve je bilo ok do nedavno kada se počeo stalno smrzavati, a UC gasiti iz čista mira. Živce mi ispije kad čitam nešto i odjednom se ugasi. Očistila ga od svega, appove koje ne koristim obrisala, ali nema poboljšanja. Baš me zanima kako će win 10 na njoj funcionirati.
A onaj primjer višejezgrenosti koji seže još u doba S3 im stvarno nije trebao. Kao kupiš mobitel sa višejezgrenim CPUom, a sustav tehnički može koristit 2 jezgre, dok su threadovi bili u nekakvim začecima korištenja, pa je znalo i doći do degradacije kad ih se više simultano izvodi. Tek danas je počela nekakva prava podrška za multicore i to sa Androidom 5.Koliko misliš da Android koristi multijezgrene procesore? Znam da iPhone konstantno koristi dvojezgrene procesore koji ubijaju sve ostale (pogotovo najnoviji A9) pa me čisto zanima da li Android stvarno koristi tih 8-jezgri (tj. 4 jezgre u Snapdragon modelima)?
A onaj primjer višejezgrenosti koji seže još u doba S3 im stvarno nije trebao. Kao kupiš mobitel sa višejezgrenim CPUom, a sustav tehnički može koristit 2 jezgre, dok su threadovi bili u nekakvim začecima korištenja, pa je znalo i doći do degradacije kad ih se više simultano izvodi. Tek danas je počela nekakva prava podrška za multicore i to sa Androidom 5.Ljudi su kupovali takve mobitele jer su čuli da ima više jezgri pa mora da brže radi. Ista stvar kao dok je u maloprodajne kanale došla 64-bitna arhitektura, a igre i ostatak softwarea ostali 32-bitni. Ljudi kupuju po 8-16 GB RAM-a, a realno igra ne može adresirati više od 4 GB RAM-a. A nije da ćeš istovremeno paliti adobe alate, pokrenuti rendanje videa i imati 50 otvorenih tabova u Chromeu.
Vezano uz temu, bio na Androidu pa na Windows Phoneu te si na kraju kupio iPhone. Uzevši u obzir sinergiju hardwarea i softwarea koji ima Apple, mislim da se više neću vraćati na druge platforme.
Danas kao sustav koristi, ali imaju probleme sa samim aplikacijama. Primjerice imas višedretvenu aplikaciju koja bi se trebala rasporediti po 8 ili 4 jezgrenom CPU, ali to na Adnroidu ne radi. Povremeno se izvodi po pojedinim jezgrama, ali ne onako kako se to izvodi na winOSu ili iOSu. Android danas je multicore i multithreaded OS, još samo fali da i appovi to postanu.A onaj primjer višejezgrenosti koji seže još u doba S3 im stvarno nije trebao. Kao kupiš mobitel sa višejezgrenim CPUom, a sustav tehnički može koristit 2 jezgre, dok su threadovi bili u nekakvim začecima korištenja, pa je znalo i doći do degradacije kad ih se više simultano izvodi. Tek danas je počela nekakva prava podrška za multicore i to sa Androidom 5.Koliko misliš da Android koristi multijezgrene procesore? Znam da iPhone konstantno koristi dvojezgrene procesore koji ubijaju sve ostale (pogotovo najnoviji A9) pa me čisto zanima da li Android stvarno koristi tih 8-jezgri (tj. 4 jezgre u Snapdragon modelima)?
Uglavnom,ono najbitnije kod smartphone OSa - aplikacije, i dalje ne koriste dobro visejezgrene procesore.
Imao sam sve 3 platforme, doduše WIN sam imao 1 dan i vratio nazad. Zamijenio sam ga za HTC Desire HD jer čim sam vidio one tilese i cjelokupan dizajn nije mi se svidjelo. Nakon toga je i moj tata koji se baš ne razumije u tehnologiju napravio istu stvar (jer smo dobili 2 ista mobitela, neka HTC s WIN-om, ne sjećam se više ni koji su modeli). Čim je i on to napravio znao sam koliko je sati. I sad kad gledam te mobitele s tim OS-om jednostavno mi se ne dopadaju uopće. Vjerujem da platforma ima svojih prednosti, ali draže su mi mane Androida od prednosti WIN-a. iOS sam imao u više navrata, ali da se zadržimo na mobitelima, imao sam iPhone 3G i 5S. iPhone je super, ali meni se ne sviđa što je statusni simbol kakav je i to me užasno odbija od iPhoneova. Doduše moj dobar dojam je zato što sam svaki odmah jailbreakao pa sam sam sebi naštimao mobitel kakav želim. Da nema te mogućnosti, mislim da bi dojmovi bili puno lošiji. Da ne pričam o tome kolko je toga preuzeto od Androida i da se na Androidu godinama recimo moglo upaliti WiFi odmah s "desktopa", a u iOS-u si morao uči u proklete postavke, a toliko su propagirali tu jednostavnost korištenja. Ali moram se složiti s kritikama za Androida. Kod Androida živcira činjenica da unatoč tome što uvijek kupim neki flagship, 2 godine je max trajanje. Primjerice ovaj One (M8) što trenutno imam, svakih par dana se tipkovnica ne želi podić kad kliknem u neki prozorčić za pisanje i onda moram restartati mobitel. Takvi skupocjeni mobiteli bi morali imati veću trajnost. Ni ne čudi da onda kad uzmeš neki low budget ili čak i mid range model da za par mjeseci već nema dovoljno memorije, mičeš aplikacije i slično. Meni tada to postaje neupotrebljivo.
Ja bi ih ovako poredao;
1. iOS - Nakon 3.5god na androidu, samo se mogu pitati gdje mi je bila pamet. Ima mana, bugova kao i svaki os, ali usporedba u radu samog sustava spram drugih je ne usporediva.
2. WinOS - Sve pohvale za sada. Lumia 535 sa mizernih 512MB rama na 8.1 sustavu radi boljen nego da ne pretjerujem, ali barem 90% uređaja na androidu.
Volio bih u budućnosti vidjeti i puno drugih proizvođaća na ovom operativnom sustavu
3. Android - Nikada više povratak na njega.
Prezahtjevan i nikada (ne)izbalansiran OS. Koristiti 8jezgrene procesore i 4GB radne memorije za neki normalni fluidni rad? Čisto bacanje resursa.
someone - radi se na tome i na dobrom su putu. Android 5 je vrlo pristojan OS, a pitanje je samo vremena kad će appovi (barem oni defaultni) biti optimizirani za multicore kako spada.
buz - moram onda napomenuti da nisi ni probao Win Phone kako treba. Ti HTCovi sa winOSom su najblaže receno bili smiješni. Ako ćeš stvarno probati WinPhone onda moraš imati Lumiu u ruci. Lumia je drugi svijet naspram HTCa, jednostavno uređaj vrti taj OS glatko i ugodno je radit na njemu.