Tuhy Na koji način? Ozbiljno pitam jer evo, nije mi najjasnije i nikad nisam razmišljal u tom smjeru.
Pripremi se, budem se malo raspisao.
Za mene osobno ima nekoliko razloga, neki ce ljudima mozda biti previse, ali mislim da ima i neceg razumnog sto se moze koristiti kao generalizirani primjer. Najbolje je poceti od najjednostavnijeg aspekta, a to je da aplikacije, koliko god male, zauzimaju prostor koji se mozda zeli iskoristiti za nesto drugo. Medutim, veci problem je kada se neke od tih aplikacija ne mogu ni prisilno zaustaviti, sto znaci da stalno trose RAM, bateriju, CPU i sl.
Prednost u svemu tome je nacin rada Androida i iOS-a te svih slicnih varijanti. Rade po principu sandboxa, sto znaci da svaka aplikacija u principu zna samo za sebe, sto znaci da svaka aplikacija ima iskljucivo dopustenja koja mu korisnik eksplicitno dopusti prilikom prvog pokretanja aplikacije. Naravno, to ne znaci da ne postoji nacin da se oko tih dopustenja ubaci nesto sto koristi previse resursa ili predstavlja potencijalnu sigurnosnu prijetnju, o cemu cu malo kasnije.
Drugi problem je nesto o cemu se zadnjih godina sve vise spominje unutar EU, a to je kontrola nad vlastitim podacima. Osim prodaje trecim stranama, podaci koji se nalaze na mobitelu obicno jos preciznije definiraju korisnika. Uzmi za primjer da odredenoj aplikaciji koja ima mogucnost slanja slika, ujedno treba i pristup galeriji. Ako ga dobije, ima pristup citavoj galeriji i svemu sto se u njoj nalazi.
Treci problem je, meni osobno, najveci u citavoj prici. Aplikacije rade developeri. Developeri su ljudi. Ljudi rade greske. Greske vode do exploitova. Ljudi nadu exploitove i koriste ih kako bi maliciozno koristili neku aplikaciju. Uzmi u obzir sto se sve veze uz mobitel. Aplikacije za dvofaktorsku autorizaciju, Gmail koji je vecini ljudi glavni mail, Keksevi i Revolutovi, gotovo svaki bitan aspekt zivota digitaliziran je u obliku mobilnog uredaja. Evo i najnoviji primjer, Zaba ukida fizicke tokene i prelazi se u potpunosti na mobilno bankarstvo.
Cim vise softvera, to vise potencijala za problemima, neki su veci, neki manji. Zbog toga volim imati cim vecu kontrolu nad digitalijom. Tako znam da ako dode do veceg zajeba, bar sebe mogu gristi sto sam sjebao, a ne da se dogodilo jer nisam uopce bio u mogucnosti.