Ajme meni haha.
Iduće je, kupite mob ali procesor i ekran posebno.
Uradi sam princip, ko lego kockice.

Ovo me podsjeća na Volkswagen, gdje auto bez opreme nema basic stvari, ono čudim se da dolazi na kotačima.

ja mislin da sljedeći iphone neče imati niti usb c nego sve bežićno, da mi ide nakurac bome ide.
Je iman doma stvarno pun k punjača ali neki su sporiji i znaći orginal fast punjač bude i po 400kn ma super ma divno mob bez punjača za 10000kn ono vrh.
Isto tako koristim i slušalice koje dolaze uz mob a sad če biti evo ti kurac slušalice su ti dodatnih 1500kn

Miro
    Apple 20W punjač košta 220 kn. Kakvih 400?

Isto tako, ne vjerujem da će se all wireless iPhone još dogoditi. Treba proći vremena da bi se to provuklo. Nije još tržište spremno.

Nexus
      Ne pričam o sporim punjačima
      samsungov 45W je bio 399kn kad je izašao

20W i ispod je sporo jebiga

Miro
        20W Apple punjač za iPhone je sasvim u redu. Napuni 50% za 30 min.

Možeš ti kupiti i punjač od 65W i priključiti na iphone, ali on će ti puniti na 20W jer je tako baterija optimizirana. Tako da je sve to bacanje novca, ako ideš iznad s 30-40W jer ne dobiješ ništa.

S druge strane, korisno je uzeti USB C punjač od 65W ako ćeš koristiti za punjenje mobitela, laptopa, tableta all in one. To onda nije puno s obzirom da ćeš imati punjač za sve.

Nexus
          U redu je kad je mob u kurcu pa ne podrzava vise ali sljedeci kad bude podrzavati 50W stvarno mislis da ce biti ispod 400kn.

Miro
            Teško da mogu podržavati više od 30-33W, max realnih 40W s JEDNOM baterijom. Toplina je najveći problem.

Zato je OnePlus s 8T modelom omogućio punjenje od 65W (brutalno), ali morali su staviti dvije baterije da bi to postigli, zbog termalnog učinka. I naravno punjač dolazi u kutiji od 65W koji puni ostale uređaje do 45W

Ne vidim kako bi se Apple, Samsung i slični zajebavali s tim, a njihova publika nisu entuzijasti.

Evo npr. Note 10 je imao kao 45W punjenje, ali Note 20 je ograničen na 25W. Ne vidim da će itko od njih ići na nešto više od 30W s trenutnom tehnologijom.

Primjera radi, na AliExpresu SADA se može kupiti GaN USB C punjač od 65W za 160 kn kojeg možeš koristiti za više manje sve uređaje.

Link
            https://a.aliexpress.com/_mrkDW4N

Galij nitrat je nova tehnologija koja će sada dolaziti u punjačima zbog učinkovitosti i isporuke snage u manjem pakiranju.

Nexus
              Dobro ima ali ima ovo ima ono
              Ali apple nikad nece prodavati nista jeftino a ni onda nema tog boga da im punjac od 50W bude ispod 400kn.
              Samsug isto bude mrvicu jeftiniji i jedino ako se negdi uvati popoust more se proci jeftinije.

Poanta je da govna izbacuju i to onda papreno naplacuju, a cijena mobitela ce ici samo gori

Miro
                A gledaj ko želi neka kupuje punjače od 400-500 kn.

Oni računaju da ako korisnik plati 10 tisuća za mobitel, onda može i 400-500 kn za punjač 😉

Isto tako npr. Apple zna da njegovi korisnici nisu opsjednuti brojkama i performansama. Zato će i držati mobitele po 4-5 godina, a ovaj punjač će držati valjda 10 godina.

Ja imam 15W punjač, ali brzo punjenje sam isključio u opcijama jer ionako nije dobro za vijek baterije. Svejedno napuni 50% baterije za nekih 45-60 minuta, a punim mob kad je već negdje na 40% i obično do nekih 80%. Sve ima svoje pluseve i minuse, ali generalno tehnologija punjenja i kapaciteta baterija je napredovala.

Zero
                  Neće štetiti bateriji, ako je baterija dizajnirana za takve napore. To je kao i kada ekipa kaže da start-stop sistem u autima šteti alternatoru pa to isključe... neće štetiti jer je alternator tj. starter dizajniran da izdrži takve napore. Možeš to isključiti samo ako ti je iritantno.

Tako da ne moraš to isključivati. Pogotovo na malih 15W snage. Sve su zaštite tu napravljene. Jedino što se broji tj. što šteti bateriji su ciklusi. Npr pražnjenje do 5-10% pa punjenje do kraja na 95-100% i ti baterija gubi svoj kapacitet. Ako staviš puniti na 20-25% o napuniš do nekih 85-90 pa čak i 100% neće toliko naštetiti koliko drastično pražnjenje i punjenje.

Nexus To je ok s tvoje strane što se trudiš pojasniti zašto ne bih trebao brinuti, ali ja sam tu tematiku već obradio (deveta stavka je o brzom punjenju) - https://www.google.com/amp/s/ffa.hr/gaming-kultura/focus/punite-li-baterije-na-ispravan-nacin/1838/amp/

Čak i da minimalno šteti u razini par posto ili manje godišnje, meni je to dovoljan razlog da isključujem brzo punjenje. Da, dobar dio ljudi mijenja mob nakon 1-2 godine i boli ih briga hoće li se zbog brzog punjenja degradirati i baterija prije nego što bi trebala, ali ja nisam među njima. Zašto bi ostavili uopće tu opciju isključivanja ako nema nikakvu svrhu, uz sav napredak te tehnologije? Svako veće zagrijavanje baterije (pogotovo tijekom ljeta) je i veći stres za bateriju i dugoročno lošije rješenje od običnog punjenja.

Meni to ne predstavlja problem, jer je ionako dignuta i ona prosječna snaga punjenja, pa današnji mob obično napuniš za sat-dva ionako. Da sam stalno u pokretu, to bi mi možda bilo bitno. Svakom svoje, jel.

Zero
                      To je ipak bilo prije 5 godina. Dosta je napredovala tehnologija baterije i punjenja iste. Evo primjerice, OnePlus uopće ne nudi opciju sporog punjenja. Mislim, možeš vjerojatno staviti na sporiji punjač, ali zbilja nema velike potrebe.

Nexus Pa da, kad proizvođač napravi izbor umjesto korisnika i makne tu opciju (koja je softverska), stvari su barem jednostavnije. Slično kao i s trendom micanja punjača.🤣

Što se tice brzog punjenja tehnologija baterija i punjenja se toliko razvila da je efekt na degradaciju baterije minimalan pa skoro i neprimjetan. Najveća degradacija baterije kod brzih punjaca je od 80% pa do 100% gdje baterija vise ne moze "prozvakati" toliku voltazu punjaca pa zato i svi proizvodaci mobitela stavljaju hardversko-softverske kombinacije u punjace/kontolere/baterije da je najbrza faza punjenja od 0% do 50%, onda krece sporije punjenje do 80% te od 80% onda krece najsporije punjenje bas kako bi se sprjecili negativni efekti punjenja na bateriju.

Samsungov PR opet na djelu:

Znači, nova serija je grozna. Jedino je dobar S21 ultra, ali koštat će duplo više od Xiaomija Mi 11, a tu su negdje.

Obične S21 i S21+ su koma. Plastika otraga. Punjenje od 25W... Znači, Xiaomi i Realme će ih pojesti. Da ne govorim o Pocu i OnePlusu. Lanjski 8 pro je bolji (i jeftiniji) od novog S21+.