Završio prekjučer jedinicu.
Baš je arhaična igra, ali ima i to svoj šarm. Manevriranje itemima je užas i to je definitivno najslabija karika igre. Art je predivan, spriteovi su dosta bazični. Još uvijek se lijepo igra. Efekti magija su mogli biti malo bolje dorađeni ali sve u svemu solidno iskustvo.
Skupio sam sve ostale likove, ali Pahn je otegao papke pa nisam mogao pokupiti Gremija… budem u nekom drugom pokušaju. Uživao sam u svakoj sekundi igranja i čudio sam se koliko sam toga zapravo zaboravio.
Nakon toga, odmah sam krenuo na dvojku. Kakav masterpiece. Priča baš surova i mračna. Spriteovi i animacije istih su na nekoj drugoj razini. Radi se o igri staroj gotovo trideset godina… ispred svog vremena.
Dodavanje više mjesta za rune stvarno produbljuje borbu i daje raznolikost likovima, kroz planiranje i strategiju. Uživam u svakom trenutku igre.
Jučer sam baš išao provjeriti Matilda glitch i… nema ga! Skoro 5 minuta sam pokušavao gurati vrata ali ništa. Sa suzom u oku sam otišao dalje… Ne sjećam se kada sam zadnji put na standardni način igrao dvojku. 
Danas lagano nastavljam i kako sada stvari stoje ne gine mi igranje petice nakon ovoga. A bome ne isključujem ni ponovno pokretanje Eiyuden-a. Treba mi oveća doza Suikodena, bez osude, molit ću.
Eh da, za kraj. Malko sam petljao po težinama, i ne vidim neku posebnu razliku između easy i normal. Neprijatelji svejedno nanose istu štetu, a šteta koju nanosimo njima nije nešto veća na easy. Jedino, probao sam i bossove na easy, i čini mi se da ne upotrebljavaju sve napade (zmija nije koristila magiju, a kostur nije koristio dah). Vratio sam na normal i nastavljam tako. Možda krenem i na hard kada jednom završim.
Znam da je tu prisutna i oveća doza nostalgije, ali ovaj serijal je tako poseban i tako mi je drago da je došao remaster. Grafički je baš onako kako ga se sjećam u glavi, priča je maestralna, a skupljanje likova zabavnije no ikada prije.