Zašto ne volim Suikoden 5? - Dugačak uvod od desetak sati u kojem gotovo ništa se ne događa. Iritantan gl. lik osim što je mute, time i pridodaje iritaciji kome konkurira samo Sarah iz Star Ocean 4. Loš dizajn, iritantne facijalne animacije, nezadovoljavajuć stil borbe. 3d grafika koja je unazađena u odnosu na Suikoden 3, pa čak i na Suikoden 4. Bland lokacije koje nemaju identitet i nisu pamtljive. Priča prosječna, nema ništa što bi mi pobudilo interes i osjećaj pažnje prema likovima kao što je to bilo u S1-S3.
Zašto mislim da je igra ipak dobar JRPG i solidan Suikoden? - Naracija i skripta su dobro napisane, baziraju se na radnji koja meni kao igraču ne odgovara i bila mi je dosadna, iako večini nije, razumijem zašto i to prihvaćam. Povratak na 6 party membera u borbi. Solidan cast likova i supporta u odnosu na S4. Missable character recruitment i time sensitive što tjera igrača na pažljivo igranje. New Game Plus koji daje na replay value. Brz i dobar combat koji pruža satisfakciju i fluidnost.
Osobna ljestvica kvalitete serijala;
S3>S2>S1>S5>S4
Suikoden Tierkreis nisam igrao.
Imam u planu ponovno odigrati Suikoden 5, pa kada to učinim možda mi se promjeni mišljenje, te ako bude definitivno napišem nove dojmove kako pozitivne tako i negativne, te cijeli osvrt i razliku novo stečenog dojma u odnosu na onaj koji sam stekao kada sam igru odigrao prvi puta, tj. kada je igra izašla.