- Uređivano
Jeftin(ij)e grafičke kartice su prošlost, smatra šef Nvidie
herc EVGA je privatna kompanija njihov CEO slijedece godine ili vrlo skoro ide u mirovinu, a povlacenje iz biznisa je moguci nagovjestaj gasenja kompanije. Potez s Nvidijom je bila dobra poruka "ne mozete nas kupiti", te je jako odjeknulo industrijom. Izmedu ostalog dodatno je pogorsalo najavu 4000 serije i sad umjesto wow efekta, Nvidia ima iznimno los PR za ovu generaciju. Ovaj put jedva cekam odgovor AMDa, sto grafama sto cijenama istih
Meni je drago zapravo što sam se maknuo (barem privremeno) iz PC gaminga jer ovo financirati nema nikakvog smisla. Naravno, nitko te ne tjera da kupiš grafičku od 2 tisuće eura, no za mene su ovo promašeni proizvodi - umjesto da budu manji / barem istih proporcija i efikasniji, dobiješ doslovce ciglu koja grije više i troši više struje, igara zapravo i nema koje bi iskoristile tu sirovu snagu (ako ne računamo neoptimizirane proizvode poput Cyberpunka) i cijene su postavljene na način "ajmo oderati kupce jer to možemo". Što naravno imaju pravo jer svaka tvrtka sama procijeni koliko njihov proizvod vrijedi na tržištu, no svejedno, obit će im se o glavu taj pristup. Posebice ako AMD lansira vrlo konkuretne proizvode.
Po njegovoj izjavi bilo kakvo ulaganje u PC komponente više nema smisla jer će se cijena high-end gaming PC-a u narednih nekoliko godina udvostručiti. U prijevodu, PC gaming prestaje biti pristupačan za većinu publike jer eto, čipovi su sada za proizvodnju puno skuplji lol (ako je tako, onda svijet ima vrlo ozbiljan problem kojeg će strateške odluke na razini država morati riješiti)
Sve u svemu, baš očajno PR-ovsko prodavanje magle.
Maslanje Nvidije je počelo od vremena kada je izašla 970 grafa i cijela afera s memorijom u istoj.
To se moglo primijetiti ako ne nosiš zelene cvike.
Deadwalker sve na mjestu, ja sam iz tog razloga presao na ps5, pa jbt dao sam 4500kn al
ono…grafika nemoze biti bolja kao na pcu sa grafom od 2k eura, ali je opet dovoljno dobra jer toliko i ne obracam paznju kad igram, jednostavno mi nije logicno dati 2k eura za samo jednu komponentu, a gdje je sve ostalo
- Uređivano
Nexus serija 1000 salje pozdrave, kao jedan od najsavrsenijih i najdostupnijih proizvoda. Tako da ti teza pada u vodu…
@Deadwalker nije bas tako crno sveukupno, jer ovi proizvodi se ticu elitista i klijentele dubokog dzepa, a ne sveukupnog gamerskog puka na PCu. Ovu generaciju grafi mozes prakticki potpuno zanemariti i koristiti 3000 seriju koja je dostupna i jeftinija, a neces biti zakinut za apsolutno nista. Cak, naprotiv, imat ces jak gaming stroj i esenciju onoga sto PC kao platforma nudi.
Ovaj pokusaj Nvidije sa druge strane je "crn", jer prodavanje grafi zbog rtxa u starijim naslovima, igranje 300fps na 1440p kompetitivno i guranje 60+fpsa na 4K nije od presudne vaznosti za igrace. Trenutno stanje igara, stanje trenutnih konzola i njihove snage, granice proizvodnje koje smo dostigli i mali skokovi s obzirom na prethodnu generaciju, doslovno govore da je 4000 serija nepotrebna, preskupa i besmislena u ovom trenu.
seizure91 ne moras dati 2k eura za jednu komponentu. Kupis 3060 i igras na high i opet se postavis kao na ps5, igras i ne obracas pozornost na to.
- Uređivano
Vi uspoređujete grafičku karticu od 2000€ sa konzolom od "550€" lol. Znači takva grafička ide u ultra entuzijast računala koja guraju igre do mjere da će za takvo što trebati PS7 i XBOX Series žnj, grafička koja je dvije do tri generacije ispred current gen konzola i onda se čudite ko pura dreku zašto košta toliko. A između ostalog tko vas sili kupiti tako što kad će 4060 ili 4070 biti jednako jake kao top modeli prošle generacije po drastičnoj manjoj cijeni od 2000€.
Nvidia će uskoro postati prošlost
Ne razumijem tolike dame oko ovoga.
Onaj tko si može priuštit, taj će kupit i grafičku od 5000€, onaj tko nemože, neće i to je to.
oxi pa no, ne kuzim uopce poantu guranja 4080 ili 4090 u kontekst ps5 ili boxa. Moje pitanje bi bilo, treba li ti upgrade za 3060, 3070 i 3080 na 4080 ili 4090? Ne! I tu staje sva rasprava oko toga.
3060 je jaca od trenutnog gena konzola i ne treba ti nista vise, a pogotovo jer vecina igara stize kao U5
A i simpaticni su ovi postovi oko ps5 od 4500kn i sa TVom od 15k
ja imam 1070 i dok ne odem na 4k nema smisa kupovati. I jos dan danas radi kao da je nova… a to sto kaze @chono je istina. 4500 konzola 15k tv. Mi dobijemo za te iste pare sad pc i 4k monitor. Dodje ti na isto. 3000 serija nikad jeftinija.
A za drugu stvar sto chono kaze. Znaci 87 godina prica da ceka novu seriju amda a znamo i mi a i srbi na kosovu da chono ne bu kupio amd nikad :-D jbga tako je
- Uređivano
Nedaj Boze spomenuti nesto u vezi konzole, za neku usporedbu, odmah se svi uz*ebu. Ali misljenje je kao supak, svatko ga ima
- Uređivano
seizure91 pa ako ces usporedivati onda usporeduj isti rang proizvoda. Mid end grafe sa konzolama. Znaci 3060 i eventualno kada se objavi 4060…
Osim toga ti si masio temu, ne mi
@fensisuperstar jebote, gledam da ce me upgrade 6 core cpu i mbo doci 2300kn, a sa 3070 sam miran do penzije
Nek on smatra kaj hoče ali da neka bolja grafulja košta ko čitav preostali hardver je total bez smisla. Njihova proizvodnja je toliko masovna bez obzira na sadašnju krizu i navodno nedostatak sirovina u što i ne vjerujem toliko, sve je to politika. Kinezi su dokazali koliko grafička može bit jeftina i sav taj gadgetski produkt i svi pomalo zadovoljni.
To ionak oni slažu svuda po svijetu a plaćeni brendovi trljaju ruke. Nezasitni lopovi a isto ide i proizvođačima procesora Intel i AMD. .Uništili su preostalu konkurenciju i stvorili si dobro trgovačko okružje da mogu radit što žele. Imamo skuplju i jeftiniju paletu procesora a sredine nema više.
- Uređivano
Ova spominjanja TV-a kao preduvjeta za konzolu su mi urnebesna.
TV se kupuje da se ima TV, a ne zbog plejke. TV sam imao oduvijek i TV ima svaki stan, svaki čovjek. Kupuje se za sport, za nogomet, za formulu, za serije, za filmove, za sve. TV je meni bitniji od namještaja .
Prava muška dnevna soba ionako ima samo vrhunski TV i fotelju/kauč. Ostalo ni ne treba.