Napokon sam završio svoju šetnjicu apokaliptičnom pustinjom i brojka se zaustavila na približno 110 sati ( viper89 :). Prešao sam sve main questove, sve sporedne questove, ne uključujući radiant questove (iako ih je često vrlo teško razlikovati) te sam istražio oko 90% mape. O negativnim stvarima igre kao i stvarima koje su me razočarale bi mogao napisati dvije strane, no opet, igru napuštam prilično zadovoljan. Štoviše, nakon toliko vremena uopće nisam osjetio zamor igrom već sam se morao natjerati da je dovršim kako bi vrijeme mogao posvetiti drugim igrama.
Šta je to što me toliko privuklo? Ponajviše istraživanje. Koliko god Bethesdi mogu prigovoriti na razvodnjavanju RPG elemenata, lijenim side questovima i nedostatku većih gradova, toliko moram priznati da su ponovno uspjeli napraviti svijet koji je zanimljiv za istraživanje. U igri ima stotinjak lokacija od kojih je svaka jedinstvena na svoj način, odnosno sadrži neku pozadinsku priču o ljudima koji su se tamo zatekli kada su pale bombe ili koji su temo pronašli utočište i tu se da naći zanimljivih pričica ukoliko vam se da pregledati terminale i ručno pisane poruke. Često sam se našao u situaciji da sam, prateći neki quest, odlutao od mission markera kako bi samo otkrio neku lokaciju koja mi se nazirala na radaru da bi me potom ista toliko privukla, samim dizajnom ili misc zadatkom, da bi njenim istraživanjem potpuno zaboravio na prvotni quest. To mi se dogodilo nebrojeno puta zbog čega je i moje vrijeme provedeno u igri iznad očekivanoga, te je upravo to istraživanje glavni adut igre. Stvarno šteta što u igri nema više naseljenih lokacija, odnosno što neke sporedne naseljene lokacije nisu bolje odrađene u smislu sporednih questova ili uvođenja novih frakcija. Tu mislim na neiskorištenost lokacija kao što su Concord, Bunker Hill, Vault 81, Atom Cats i nekih drugih koji bi u Obsidianovoj verziji sigurno bili frakcije sa svojim questlineom.
Dodao bih da je borba dosta unaprijeđena i fluidnija nego prije, a s promjenama u VATS-u i obnavljanju zdravlja, zahtjevnija je nego u prijašnjim nastavcima. Igrao sam na very hard i umro sam više puta nego u F3 i F zajedno, najviše zbog legendary neprijatelja koji imaju bolestan DPS, a još k tome ne koriste cover nego trče na melee udaljenost kako bi vas gađali snajperom!!! No i uz navedeno, igra je prilično lagana zbog izobilja municije i healing itema koji se nađu samo površnim lootanjem. Vjerojatno su i u Bethesdi bili toliko zadovoljni borbom da su sve questove odlučili napraviti po „ubij sve“ shemi. Također je šteta što su RPG elemente razvodnili iz borbe zbog casual publike, jer bi time ista sigurno bila zahtjevnija. Ovako lik LVL 5 bez zvjezdica i LVL 55 s pet zvjezdica u heavy weapons, jednako dobro koriste Minigun, dok se RPG elementi samo naziru prebacivanjem u VATS.
Iako sam rekao da neću o negativnostima, samo ću spomenuti jednu stvar. Dosta je bilo trošenja vremena na ovo go*no od gamebryo enginea! Bethesda za novu igru, bilo da se radilo o Scrollsima ili Falloutu, mora krenuti ispočetka ili kupiti neki gotovi engine, jer ovo više nije dostojno vremena u kojem se nalazimo. Ne patim za grafikom i igra, u određenim segmentima, uopće ne izgleda loše no objektivno engine je krš. Niti je lijep, niti je procesorski/memorijski ne zahtjevan, uz to ima previše učitavanja koja su preduga te je sklon pucanju i bugovima, ma užas. Bar para imaju, a ako baš žele škrtariti neka Obsidianu daju da naprave sljedeći izometrijski turned-based među-nastavak za nas hardcore fanove. Zapravo bi volio vidjeti bilo kakav Fallout nastavak izrađen od strane Obliviona, no sumnjam da bi se opet upustili u vezu s Bethesdom nakon onog metacritic incidenta s New Vegasom. No, krenuo sam na negativno, a tako nikad neću završiti post.
Summa summarum, stvarno sam uživao igrajući Fallout 4 te, koliko god sam razočaran s igrom kao pravim nastavkom voljene RPG fanšize, toliko sam zadovoljan Falloutom 4 kao zabavnom i adiktivnom igrom. Bolje je zvučalo u mojoj glavi. :
Da na kraju dodam neku brojčanu vrijednost igri...evo 8/10 nuka cola.