maverick Dvojku nisam jer sam se ufurao u njihove serijale tek prije nekih 5 godina. Igrao sam nešto Europe Universalis IV, no nisam se pronašao kao u Crusader Kingsu II. Znam da će zvučati čudno, ali jedan od najboljih načina da naučiš igrati Paradoxove igre je tako da koristiš šifre. Doveo si se u financijsko sranje jer nisi znao na što trošiš novac? Otvori konzolu, dodaj si nešto para i udri dalje. S vremenom bacaš sve manje šifri i kreneš igrati za pravo, da bi na kraju uključio i Ironman mod koji dopušta samo jedan jedini save file. Šifre su u ovoj igri u službi pomoćnih kotačića.
Inače, ako tražiš nešto pristupačnije (iako i dalje jednako kompleksno, samo je malo lakše ući u igru), Crusader Kings II ti je free-to-play od prije godinu dana. Ima 1001 ekspanziju koja se onda kupuje, no možda ti sjedne, a kad je besplatno, moram spomenuti. I nema mikrotransakcija, da ne bi bilo, samo je postala besplatna jer zarađuju na svim ekspanzijama koje su kroz godine izašle.
Ključna je razlika što Europa Universalis naginje na standardni ekspanzionizam u strateškim 4X igrama, dakle ciljaš čim više teritorija osvojiti i time gradiš svoj prestiž i postaješ učinkovitiji. Također, u EU je naglasak na vođenju države. Crusader Kings je zamišljen da vodiš svoju dinastiju prema slavi. Kontroliraš jednoga lika i njime donosiš odluke. Taj lik ima svoje osobine. Mogu biti poželjne, kao što je marljivost ili hrabrost, isto kao i nepoželjne, npr. lažljivac ili pohlepnik. Međutim, poželjno i nepoželjno može ovisiti i o tome što ciljaš. Ako si pohlepan, možda te vazali neće voljeti jer ćeš biti u većim prilikama da staviš nešto državnog novca u svoj kofer, no ako si dobar lažljivac, uspjet ćeš muljati pred vazalima koji će ti ostati vjerni i time ćeš bogatiti svoju dinastiju, no ujedno i držati vlast u zemlji jer jedine pobune koje mogu doći su ili religiozne ili seljačke, ali snaga vazala je na tvojoj strani.
Igra prestaje ili kada dođeš do 15. stoljeća ili kada ti umre vođa dinastije, bez da imaš nasljednika. Tako da moraš pronaći i dobar bračni spoj jer ne želiš da ti dijete slučajno ispadne imbecil, ili ne daj bože patuljak – što će dvor reći?! Upravo te osobine tu dolaze u obzir jer dijete može dobiti osobine s obje strane, kao i razviti vlastite kroz edukaciju. Pa se moraš brinuti da mu je učitelj kroz život dobar. U isto vrijeme moraš baratati intrigama oko dvora, trebaš li možda nečiju ženu oteti kako bi ga držao u svojoj šaci. Jer to možeš i to je stvarno korisna taktika.
Paradoxove 4X strategije su kao Dark Souls strategija. Nisu za svakoga i neće svatko imati strpljenja i živaca za igrati. Međutim, ako nekoga barem malo primi i postepeno krene hvatati konce, nudi se jedno vrlo jedinstveno iskustvo koja nagrađuje to strpljenje i želju da svladaš sve prepreke koje ti postavi.
Meni je CK2 stvorio nezaboravne trenutke. Bilo to unificiranje Britanije u jedno kraljevstvo ili obnavljanje Rimskog Carstva bizantskim prodorom ili izradom nikad viđenog koridora od Baltika do Crnog mora tako da sam krenuo kao mali ban Hrvatske i brakovima i riskantnim odlukama došao do nadmoći.
EDIT: Da nadodam, Total War je dosta jednostavnija igra od ovoga koja je kompleksnija od Paradoxovih u onom real-time segmentu kada vodiš vojsku na bojištu, toga u Paradoxovim igrama nema, no zato je taj world-map gameplay 100x kompleksniji i dublji u Paradoxovim igrama.