Nakon prospavane noći napokon mogu i nešto smisleno napisati...
Stvarno odlična utrka, rekao bih da bi bila savršena da smo imali nešto više pretjecanja u prvoj polovici i u borbi za prvo mjesto. No nema veze, uz Italiju i Tursku ćemo je pamtiti kao najbolje ove godine, vrijedne gledanja više puta.
Za Pereza mi je istinski drago, uvijek mi je bio simpatičan, ali ove godine se pokazao kao prava vozačina i možda čak i najbolji vozač ove godine po mom izboru. Vozi nevjerojatno, pogotovo zadnjih par mjeseci kad mu ovisi budućnost. On je uvijek taj koji je best of the rest i iskorištava greške ove vodeće trojke. I zbog toga je zaslužio pobjedu. I to kakvu. Na početku utrke udaren straga, pada na zadnje mjesto, nema čak ni najbolji bolid i pobjeđuje. Ne znam jel itko ikad u povijesti F1 došao od zadnjeg do prvog mjesta, ali stvarno fantastičan uspjeh. Istina, pomogao mu kaos Mercedesa, ali i bez toga bi došao do postolja što opet govori puno o njegovoj vožnji. On jednostavno mora imati mjesto na gridu za 2021., ali i ako ga nitko ne uzme, siguran sam da se vraća 2022. No osim Pereza još je jedan vozač danas zaslužio pobjedu, a to je Russell. Znamo da Mercedes ima najbolji bolid, ali kakvu je brzinu i staloženost pokazao, definitivno je materijal za budućeg prvaka. Ova predstava nikako ne umanjuje uspjehe Hamiltona, i dalje smatram da je jedan od najboljih, nego samo pokazuje koliko je Russell odličan vozač. Hamiltonu je jedino izbio par milijuna u pregovorima sa Totom. Hamilton se od prošlog utorka ujutro apsolutno nigdje nije oglasio na društvenim mrežama što je skoro 7 dana tako da ne znam šta je sa njime. Ne želim mu ništa loše, ali nadam se da će ipak Russell dobiti priliku i u Abu Dhabiju i da tamo neće biti problema pa da pobjedi fair and square. Zaslužujemo Hamiltona i Russella sljedeće godine u Mercedesu i pravu borbu, ali sigurno to neće dopustiti.
Što se tiče same utrke, odmah je bombastično krenulo. Perez briljantan start, kao i Russell. Bottas po običaju loše, a i Vertstappen je razočaravajuće krenuo. LeClerc malo preambiciozan i morao je očekivati da ga Perez možda i neće vidjeti. Nažalost ipak njegova greška. No i Verstappen si je sam kriv za odustajanje, stvarno početnička greška. Istina da ga je sudar ove dvojice malo dekoncentrirao, ali mogao je malo prikočit, a ne se skucat u zid. 6. sezona je već u F1, ovakve stvari mu se ne bi trebale događati. LeClerc i Verstappen su za mene trenutno najbolji vozači na gridu što se tiče sirove brzine (mislim da je i Russell tu, ali premali uzorak je). Hamilton ima tu nekakvu vozačku inteligenciju višu od njih i čovjek je takoreći bezgrešan, ali ono svi su tu negdje i nijanse bi odlučivale da svi imaju jednake bolide. No kako god, nakon odustajanja dvojca koji je mogao daleko, naravno da se Sainz nađe na 3. poziciji, čovjek isto vozi fenomenalno i zato mi je drago da će baš on voziti Ferrari sljedeće godine. Uz Pereza, Ricciarda i Gaslya najbolji vozač iz tzv F1.5.
No nakon toga prvog kruga Russell više manje kontrolirao utrku, iza su svi bili blizu, ali kažem baš je nedostajalo više borbe između 3. i 8. mjesta. Po meni isto dosta loša taktika Sainza, Ricciarda i 2 Taurija koji su se osudili na 2 ulaska u boks pošto su prešli na Medium umjesto na Hard. Da nisu, oni bi kod onog SC-a imali svježe gume i vrlo vjerojatno bi lagano prešli Pereza, Ocona i Strolla, no Perez je na kraju sa starim Hard gumama toliko dobro vozio da bi možda on svejedno pobjedio. Kasnije je došao i taj SC i famozni Mercovog boks. Baš su ko Ferrari izgledali. Ovo im se rijetko događa (jedino mi Njemačka 2019. pada na pamet), ali kad se dogodi onda imamo klasik. Sjebali su i Russella, a pogotovo Bottasa (jer je morao čak 30 sekundi duže biti u boks i onda zadnjih 20 krugova voziti na starom Hardu jer su mu taj isti Hard ponovno namontirali nakon što su mu ga prvotno maknuli. Jest da je loše vozio, ali je opet imao puno nesreće). Nakon odlaska SC-a Perez je briljatno vozio, kao i Russell. I stvarno šteta što je Russellu pukla guma jer smo ostali zakinuti za odličnu borbu za pobjedu zadnjih par krugova. Ja iskreno mislim da Russell ne bi došao lagano do pobjede bez puknuća gume jer je čovjek bio na novom Mediumu, a Perez na starom Hardu i svejedno je bio samo 3,4 desetinke brži. Dok bi dostigao Pereza već bi dosta gume potrošio. A čisto sumnjam da bi Perez jeftino prodao kožu. Bila bi to odlična borba. U Monzi nam je falilo par krugova, a ovdje puknuće gume. Inače bi imali briljatne borbe za pobjedu. Što se tiče ostalih, Ocon je pametno vozio, iskoristio neke stvari i dobrom vožnjom stigao do 2. mjesta. S obzirom koliko je i on nesreće imao, ovo će mu dignuti samopouzdanje. A i 13. osvajač postolja ove godine što je izjednaćavanje sa 2012. Stroll definitivno nije na razini nekih vozača, ali mora mu se priznati da se uvijek snađe u kaotičnim utrkama i iskoristi to na najbolji mogući način. Za ove iza sam već rekao, Sainz, Ricci, Tauri... svi oni su se mogli boriti za postolja/pobjedu da su imali drugačiju strategiju. No lako je biti general poslije bitke. Merc je stvarno sve uprskao, baš užasan vikend za njih. Od čistog 1-2 na kraju 8-9. Možda i najgori njihov rezultat u hibridnoj eri ako se ne gledaju utrke gdje su imali odustajanja. Tko zna, možda im nedosaje ta Hamiltonova aura i autoritet jer onda se čine kao nepogrešivi stroj. No neću se žalit, treba iskoristiti svaki njihov slabiji vikend jer su onda utrke odlične. Ostatak više manje očekivano.
Bottasa poslat u slabiju momčad jer nije za Mercedes. Ako Hamilton treba osvojit 8. naslov neka ga onda bar osvoji uz tešku muku protiv Russella. Jer mnogi bi onda to pamtili i ne bi više uopće dolazilo u pitanje jel jedan od najboljih, nego bi možda postao GOAT. No to ionako nije bitno, uživajmo samo u briljatnim vozačima. Za kraj od Abu Dhabija ne očekujem mnogo, ali definitivno bi mi bilo drago da i to Russell odvozi u Mercedesu.