Genesis
Very VERY nice si sve napravio.
Što se mene tiče, ja već dugo želim nabaviti CRT trinitron neki, ali to je skoro nemoguća misija iz dva razloga:
- Šansa da ću naći neki danas je skoro nemoguće iz dva slučaja, jedan je što većina trinitrona su danas s iskrivljenom slikom i to pod uslovom da rade nakon svih ovih godina, a drugi je da mi sve i naleti neki online, shipping bi me izišao bezobrazno skupo, jer takvi tv-ovi mogu biti teški i po 30kg, možda i više.
- Prostor, nažalost za te guzonje stvarno treba se imati prostora i da ne kažem, neki "odvojeni" gaming room, tj. retro gaming room nazovimo ga. I ovo što imam testira već limite.
Šteta je što nije tehnologija napredovala da postoji neki uređaj koji bi 1/1 replicirao CRT sliku. Znam da postoje retrotinkovi i šta već ne, ali to emuliranje nije to to još, plus davati 500 eura za takvo nešto nije prihvatljivo.
CRT i danas ima svojih prednosti, tek se pojavom oleda uspjela replicirati duboka crna boja, kakvu je CRT nudio prije 30 godina. Ali razvučen prikaz starih igara na tako velike uređaje jednostavno je butt ugly. Da ne spominjem da su artisti tada radili/crtali za tehnologiju svog vremena, Ne za rezolucije 3840 x 2160.
Moj idealni "canon" buduće neke, nazovimo inovacije (reimaginacije??) crt tehnologije bi bio da se prodaje tv dijagonale od 25-35" max, koji bi nudio prikaz identičan sony trinitronima, a koji bi ujedno bio tanak i lagan kao moderni LCD-ovi. Što je praktički nemoguće, jer tko bi to kupovao uopšte osim entuzijasta, a samim tim bi cijena bila astronomska.
Ovo su neki od prikaza o čemu govorim.
Naravno, mogu se emulirati te igre na pc-u, downsampleat i upaliti CRT-Royale filter i call it a day, štaviše, tako sam i SH1 prešao nedavno, ali imam gore na tavanu CRT neki malecki i jebeno stvarno izgleda kada se s originalnog uređaja pokrenu ps1 i ps2 igre, recimo emulirati Silent Hill 2 na 4k je, subjektivno, lošiji način za igrati nego na CRT-u.