The Last of Us
I tako ponovo naisao ja na ovu igru ma reko kupit cu i natjerati se preci jer sam prvi puta odustao zbog banalnih razloga i Kako Sam samo tada pogrijesio. Igru sam odlucio odmah krenuti na najvecoj dostupnoj tezini kao pravi survajvor, ali i zato sto znam sta dns znaci normal tezina u svijetu gejminga koja je zamijenjena sa nekadasnjom easy tezinom, a i gore. I mogu reci da sam ginuo, ne previse i vecinom svojom krivnjom, ali jesam. Puno je teza od npr uncharted 2 ili sam ja vremenom okrzljavio i postao amer. Na grafiku i zvuk ne treba previse trositi rijeci jer su za ps3 standarde u samom vrhu. Samo sam dva puta naisao na bug sto je zanemarivo. Zvuk je u najmanju ruku maestralan pogotovo voicover i uzitak je igrati sa slusalicama u kasnim nocnim satima. Stvarno znaju biti jezivi clikersi. Gameplay je malo usporen i to je ono sto me na prvu odbijalo, ali sada kad sam znao sta me ceka i imajuci to od prije na umu sasvim sam se brzo prilagodio, a i pridonosi realnosti ta tromost. Na posljedku Joel nije Nathan, a tako se covjek vise i fokusira na stealth koji je odlicno izveden i maksimalni dozivljaj kvare nasi suputnici koji trckaraju na sve strane, a nekim cudom ih niti clikersi cuju niti haunteri vide,ali ok pokusajmo to zaboraviti. Ugl gameplay je raznovrstan i inace volim vise napucavanja, ali ovdje mi zacudo nije falilo, a sve to mogu zahvaliti onome sto najvise krasi ovo remek djelo. Ne atmosfera koja je bogovska vec prica koja rastura. Ako Hideo Kojima nije sa ovoga svijeta onda momci iz ND - a koji su pisali scenarij i pricu nisu iz ove galaksije. Bez 30 minutnih animacija nakon svakih 20 minuta gameplaya i kompliciranja, a svaka sekunda cutscene vristi emocijama, prekrasnim voice actingom i napetoscu. Ne sjecam se kada Sam toliko bio u iscekivanju nove cutscene i kada sam se ovoliko uzivio u pricu neke igre. Odnos izmedju Joel i Ellie je nesto do sada nevidjeno i neispricano u gamingu svijetu, a i sire. Cak i dok igras Ellie cesto nesta ispitiva Joel ili pak vrse dijaloge koji su zanimljiviji i emocijonalniji nego u vecini igara koji se prikazuju putem animacija pa ih u drugim igrama nerijetko prekidam. Prica je puna obrata i neocekivanih dogadja. Taman kada pomislis da ne moze bolje igra te iznenadi. Kraj je ostavio mjesta za nastavak koji ce zasigurno doci i malo sam bio paf, jednostavno sam htio jos. I to je upravo on a dobra strana kvalitetne igre. Kada zelis jos, a ne kada mislis u sebi '' hvala bogu pa je Kraj vise. ''Ajmo reci ovako - Ovo je najbolje ispricana prica u postapokalipticnon svijetu ili zombie like svijetu na svim medijima. Tocka.
Da nebi bilo sve tako savrseno imam par zamjerki koje i nisu toliko vane tj. krucijalne. Pa ovako: Igru sam igrao kao sto sam spomenio na najtezem dostupnom, plus toga igrao sam vrlo polako, zavirivao u skoro svaki kutak, istrazivao, craftao i nerjetko zastao I divio se vizualima, a igra svejedno nije potrajala duze od 14 i kusur sati. Open ako usporedimo sa npr. the orderom ovo je i vise nego pristojno, ali moglo je duze. Nznm valjda se cuvalo za nastavak. Takodjer ne mogu a da ne spomenem lojtre i ponavljanje iste procedure u par navrata, no bilo bi ok da je takav slucaj samo sa ljestvama, ali kada u jednadzbu ubacimo paljenje generatora, premjestanje dasaka, te plivanja sa paletom i sve to u vise navrata dolazimo do zakljucka da je momcima ponestalo inspiracije ili vremena te nisu znali kako bi poslozili level dizajn da bude vise razlicitih varijacija i nacina prelaska odredjenih prepreka i dionica vec se svaki puta svodi na onih par primjera gore. Meni su tokom igranja pale neke od ideja na pamet, tj jednu sam posudio od dragog Kojime Sana iz mgs2 kada npr Emma nije znala plivati Raiden ju je nosio na ledjima plivajucu. Nisu mu bile potrebne vrazije palete koje zapravo ne by ni izdrzale tezinu Ellie vec bi odavno propala u vodu, al ajd. No jednostavno Joelu je lakse traziti palete, zaranjati u dubine i izvoditi kerefeke umjesto da ju naprti na ledja i prepliva tu dijonicu. Dakle tu ima Puno mjesta za napredak ako dodje do sljedecega nastavka.
Takodjer headshot treba biti headshot, a ne da mi protivnik prezivi tesko zaradjeni i skupljeni metak, moju preciznost i vjezbu gadjanja gamadi koja nas pokusava lisiti zivota, tocno u sred ociju...
To je manje vise sve sta se tice nazovimo tako nedostataka koji i nisu bog zna kakvi i lako se daju ispraviti u buducem nastavku.
Igra je u svakom slucaju remek djelo i morao bi je svatko tko se naziva gejmerom odigrati. Ako pak nema ps3 ili 4 barem da posudi ili preko ps now.
I za kraj! Da! Ovo nije najbolja Naughty Dogg igra! Ovo je moguce najbolja igra ikada i igdje! Svaka im cast...