Odigrao sam igru.Evo dok pisem creditsi su zavrsili i na Tv-u mi stoji menu igre (onaj prozor i muzika).Danima vec dok sam na poslu 8h razmisljam kojim rijecima da napisem svoje dojmove i kako da sve obuhvatim.Pomalo me "panika" hvatala kako cu sve to sta mi je u glavi pretvorit u tekst i dovoljno je rec i da me prvi taj osjecaj panike uhvatio u djelu igre kad Joel zaspe dok Tess ne dode u onoj sobi kad vani pada kisa po noci a Ellie gleda kroz prozor.Svi znamo cega sve ima do kraja igre i mozete mislit kako se osjecam i koja sam sada tempirana bomba napunjena dojmovima emocijama.Trebao bih igrati igru i paralelno dok igram govoriti o tome sta osjecam svih 20h.
Neznam sta da napisem...mogu samo rec da ima puno dobrih igri ali rijetkih koje stvaraju knedlu u grlu.Davno prije mi je to bila Mafia i kasnije samo Half Life 2 Epizoda 2 i te dvije ige zavrsavaju na dramatican nacin dok The Last of Us pocinje tako i drzi te 20-ak sati sve do kraja.Sve zacinjeno opet top 3 najboljim ikad artom,dizajnom,voice actingom,animacijama,dijalozima,soundtrackom i atmosferom.Rijetke igre imaju atmosferu i to su vecinom one cija se tema proteze u apokalipsi (Fallout,Half Life,Metro..)ali ovdje su brutalno pogodili sa zombi apokalipsom ali 20godina kasnije cime su dobili zapravo nekakvu "idilu".Opustoseni gradovi ali zarasli prirodom i raslinjem..prizori koji u isto vrijeme pokazuju da zrak nikad cisci i zdraviji nije bio jer je covjek sprijecen da zagađuje,a opet u isto vrijeme je surovo i hladno.
Nema tu dovoljno mjesta da opisujem atmosferu,pojedine scene,likove i događaje.Pazljivo odabrane lokacije,izlasci,zalasci sunca,kisa po noci itd..Najvise me iznenadilo promjene godisnjih doba,ja sam ocekivao da se sve odvija u onom gradu.Odnos Joela i Ellie koji se mijenja od pocetka prema kraju.Kvragu igrali ste i znate kako mi je tesko..Napisao bi samo da mi je Ellie najdrazi lik u gamingu ikad i to je dovoljno.Ja sam inace emotivan tip a za tri dana ce biti vec 8 mjeseci da sam roditelj pa cu samo rec da me igra prodrmala i jace sam dozivio neke stvari.
Napisat cu samo nesto vezano za gameplay.Jasno je da ovu igru najbolju ikad cine ove stvari koje sam ranije spomenuo ali ova igra se i u specificnom gameplayu iskazuje.Kapa dole ND-u na hrabrosti ali ocito i samopouzdanju u svoje developerske sposobnosti da su se usudili stvorit i po 10-ak minuta radnje gdje hodas i nista se ne događa a uzivas vise nego ikad.I zapravo ponekad igracu nije ni omoguceno da potrci nego mora hodati.Ja sam igru odigrao hodajuci cjelo vrijeme.Nisam potrcao ni onda kada sam mogao i nisam se zasitio.Ovo je akcijska avantura ali meni je ovo bilo iskustvo kao da je neki zasebni zanr.Nema HUD-a,kamera samo do Joelove torbe i citava igra kao da je jedna velika cut scena ili quick time event.
Max Payne 3 je npr. cjelokupno "ozbiljna" igra odlicno izvedena u svemu posebno cut scenama ali kad dode red na gameplay natjera te u radnju da izvodis po pet bacanja po podu ili neznam ni ja sta.U Unchartedu ili TR-u izvodimo nemoguce akrobacije ili kolute po podu (sta nije lose,ipak su to samo igre) dok u ovoj igri nema ni prone,ni skakanja ni niceg sta bi scenu akcije i citavog gameplaya ucinilo da se odovoji od odnog filmskog osjecaja.Svaki stealth ili akcija su mi bili logicni i realni.Nema nekih eksploita ili radnji koji bi igraca naveli da misli "e skuzio sam kako je najlakse,to cu radit".Sve je nepredvidivo.Nevjerojatan je balans akcije i istrazivanja i praznog hoda,sve je spontano.
Bez obzira na tezinu,imas jednu sansu ako te zombie uhvati da ga odgurnes a ne da svaki put u skripcu pritisnes tipku i spasis kao sta je slucaj u drugim igrama.Nisan nikad nije miran i to mi se sviđa,a osjecaj napucavanja je tako dobar da se jos nisam odlucio koji mi je bolji između ove igre ili Max Payne-a 3.Krv,rane,razbijanje udova kod eksplozija granate i svi sitni detalji-nista im nije promaklo!!Isto tako uvijek sam mrzio igre gdje nemam metaka a ovdje sam se tako nauzivao u osjecaju da svaki metak prebrojim i iskoristim na najbolji moguci nacin.Obozavao sam kako napredujem pogledavajuci svako toliko na Joelov ruksak i opremu kojom raspolazem dizuci sebi moral da sam spreman za novi izazov i da cu zastitit Ellie sta god nas snađe.
Necu vise pisat jer svako toliko mi nesto padne na pamet i nebi nikad zavrsio a opet se osjecam kao da nisam izbacio sve iz sebe.Sta se tice nedostataka ja ih nevidim.Nisam imao niti jedan bug u igri!Ajde ako moram naci manu neka bude situacija kada neprijatelj u blizini prolazi a Ellie ili netko od mojih nebudu sakriveni pa ovaj uopce ne reagira na njih ali to je rijetko i mislim da je i namjerno napravljeno da nemoras zbog takve glupsti ponavljat checkpoint.Da je najbolja igra ikad nemoze se rec jer puno je razlicitih zanrova u gamingu pa se uspoređivat nemoze sve sa svime.Ali ako cemo gledati u onome sta je igra htjela biti i koliko je to iskoristeno onda je u tome najbolja.Ocjena 10/10 ove igre je puno teza od desetke neke druge igre.Niti jedna druga igra u svome zanru nije iskoristena koliko je The Last of Us u svome.Nemozes usporedit ovu igru i fifu npr. Ali fifa zeli biti nogomet i nek je nogomet za desetku (nije ali uzimam za primjer) ona nije toliko dobar nogomet kao sta je The Last of Us akcijska survival horor avantura i tako vrijedi za bilo koju drugu igru.
Isto tako neke druge igre sam odigrao i odigrat cu sigurno vise puta nego TLOU ali ovaj prvi prelazak i dojam nista nece nadmasiti.Za bozic zelim ljude u crnom da me zabljesnu onom bljeskalicom,izbrisu pamcenje i kazu mi da nisam odigrao The Last of Us i da ga moram prvi put odigrat.
EDIT: Sta mislite o zavrsetku igre? Jeli Joel napravio ono zato jer ju je zavolio skoro kao kcer ili zato jer je pametan i zna da biti covjek nije samo biti ziv nego vise od toga i da ostali nisu vrijedni njezinog zivota?
Isto tako mislim da onaj dio kad pricaju o snu kojeg je Ellie sanjala ima veze sa krajem.Sanjala je avion koji pada i kako ih je mogla svih spasit ali se probudila..ista stvar se dogodila i na kraju igre ..iz sna o spasavanju covjecanstva "probudio" ju je Joel.Dali je ispravno postupio? Ja mislim da dobro postupio.Kako god bilo, svijet je uzeo nesto Joelu (Sarah),pa je on uzeo nesto svijetu