Pogledalo se par serija od kraja prošle godine, pa da se malo raspišem:
Smiling Friends (1. sezona) - Animirana humoristična serija o agenciji čija je primarna djelatnost usrećiti ljude. Seriji me prvenstveno privukla ekipa koja stoji iza nje a sastoji se od web animatora koji su se proliferirali na Newgroundsu i kasnije na Youtubeu. Pilot mi je bio dobar, ali postajao sam ravnodušniji kako sam prolazio kroz sezonu. S perspektive humora Smiling Friends su mi slični Rick & Mortyju, a primijetio sam da mi takav tip ekscentričnog i apsurdnog humora nije toliko privlačan kao prije 10 godina. Valja istaknuti da su serije tonalne suprotnosti te da Smiling Friends imaju humaniju i vedriju notu. Najavljena je druga sezona pa ću vidjet kada izađe da li ću pogledati.
Love, Death & Robots (2. sezona) – Prvu sezonu sam pogledao dok je bila friška te mi je ostavila dojam solidne antologije pa me zanimalo kako će ispasti druga. Nakon što sam ih odgledao, mogu reći da mi je lošija od prve. Animacija mi je bila u redu ali većina epizoda su mi meh. Za treću sam čuo da je bolja pa će se eventualno pogledati
The Offer – Američka povijesno-biografska miniserija o snimanju filma Kum. The Offer bi se najlakše moglo opisati kao visokobudžetnu holivudsku dramu podijeljenu na deset nastavaka. Serija prikazuje kreativnost i trud filmaša te njihovu borbu s nadređenima, ljudima koji su se protivili filmu, međusobno i sa samima sobom . Plusevi kod Offera su mi visoka razine produkcije i prikazi različitih komponenti poput procesa stvaranja filma od konceptualne faze do samog snimanja te internih i eksternih igara moći. Negativne stvari bi mi bile površni prikazi nekih komponenti, uveličavanje Hollywooda i filmske industrije, uvođenje velikih zapreka u priči koje se riješe jednim potezom te sporedne radnje koje nemaju nikakvog značaja na glavnu priču te ne vode nigdje. Glumačka postava je solidna a najviše mi se ističu Matthew Goode kao šef studija Paramount i Juno Temple kao asistentica producenta Kuma. Iako je imala potencijala za nešto više, smatram da je serija imala cilj na zabavan i lako probavljiv način prikazati zavrzlame oko stvaranja jednog od najboljih filmova u povijesti te da je u tome uspjela.
Brassic (1. sezona) – Za Brassic sam prvi put čuo na forumu Sportneta gdje je ekipa hvalila seriju pa sam si ju stavio na popis za pogledat . Radi se o britanskoj dramedy seriji koja prati život i dogodovštine Vinnie O'Neilla, bipolarnog sitnog kriminalca, i njegovih prijatelja i poznanika u malom gradiću na sjeveru Engleske. Epizode se sastoje od humorističnih (najčešće u vidu ekscentričnih likova i neobičnih planova zarade) i dramskih (introspekcija te dijalozi o osobnim temama) elemenata te se nerijetko križaju. Ugodno me iznenadila efikasna tranzicija i balansiranje navedenih elemenata; tijek radnje u epizodama je gladak te mi ništa ne iskače kao da ne paše. Glumačka postava je sasvim u redu a najviše me iznenadio Dominic West (McNulty iz The Wire) u ulozi neprofesionalnog doktora opće prakse. Dobra mi je serija te budem pogledao ostale sezone.
Odd Taxi – Anime koji se vrti oko srednjovjekovnog tokijskog taksista koji stjecajem okolnosti biva povezan s nestankom srednjoškolke. Odd Taxiju su me privukle dvije stvari:
- Netipični pristup noirovskoj priči.
- Pomalo dječji art style s antropomorfiziranim životinjama što čini zanimljiv kontrast s pričom
Svidio mi se anime. Priča se sastoji od više komponenti koje su dobro povezane, dijalozi su miks seinfeldovskog tipa i realizma, likovi su kompleksniji nego što se čine na prvu te ima zanimljivih veza između njih. Soundtrack mi je solidan te mi je plus što je priča lijepo zaokružena u trinaest epizoda. Preporuka.