Pogledalo se dosta u zadnje vrijeme. Malo me pustila volja za igrama i vratila se ona za serijama i filmovima pa idemo redom.
Stranger Things | Netflix
Puno sam puta spomenuo da me treća sezona razočarala. Kao neka zasebna serija, vjerojatno bi puno bolje legla, no atmosferom, "marvelizacijom" likova i žrtvovanjem dramskih i horor elemenata za kratkotrajni smješak komedije te veća minutaža jednom od najiritantnijih likova ikada napisanih, Erici, jednostavno su mi skoro pa ubili volju za četvrtom sezonom. Dok ona pati od događaja i pisanja svojeg prethodnika, četvrta je sezona ipak puno bolja i povratak prema dobrom starom Stranger Thingsu. Najveći je nedostatak rascjepkana radnja pri čemu samo jedna od tri ostaje konstantno zanimljiva, dok jedna od njih pati zbog treće sezone. Najveći je problem nedostatak "muda" da naprave nešto radikalnije po pitanju događaja u seriji. Šteta, s obzirom da se često nazire kvalitetno pisanje, a popraćeno je i kvalitetnim glumcima koji ovise o nekada dobro, a nekada loše napisanom dijalogu.
The Expanse | Amazon Prime Video
Ne znam što bih više rekao o najboljoj SF seriji ovog stoljeća, a potencijalno i svih vremena. Serija koja stoji rame uz rame s legendarnom sezonom Fireflyja i ostalim kultnim imenima poput Battlestar: Galactice, The Next Generationa i Deep Space Ninea. Šest sezona stalno rastuće kvalitete kulminiralo je skraćenom, ali jednako efektivnom sezonom koja ostavlja vrata otvorenima taman dovoljno da ostane nada i za prilagodbom preostalih knjiga, a da u isto vrijeme zaokružuje jednu smislenu cjelinu i čini kompletan paket. Jedina serija koja me svojim grandioznim worldbuildingom
podsjetila na Game of Thrones.
Kao netko tko je seriju pratio od njene prve sezone, posebno mi je draga, pogotovo nakon svega što se dogodilo nakon otkazivanja od strane SyFyja. Za svakog ljubitelja SF-a, ovo je obavezno štivo, a za one koji traže Mass Effect na većim ekranima, nema boljeg proizvoda od Expansea.
The Boys | Amazon Prime Video
Već sam malo detaljnije pisao u temi za treću sezonu, no ono što sam zapravo napravio je da sam ponovno pogledao prvu sezonu, koju sam gledao prije dvije i pol godine, i onda nastavio s prvim gledanjem druge i treće sezone. Jako sam zadovoljan pogledanim, serija je jako zabavna, dinamična i dijalozi su kvalitetno pisani, uvijek zabavni. Treća sezona je svojim krajem pokazala da bi serija mogla ući u ponavljajući obrazac događaja u sezoni, što me malo zabrinjava, ali i dalje je to tek prva malo veća greška, stoga je veselje za četvrtom sezonom i dalje itekako prisutno. Nadam se da neće biti više od pet sezona.
Invincible | Amazon Prime Video
Kako sam se ufurao u superheroje nakon The Boysa, odlučio sam nastaviti s hvaljenim Invincibleom. Djelomice zbog pozitivnih kritika, a djelomice zbog pozitivnih dojmova s foruma. Moram priznati, ostao sam oduševljen. Prva epizoda kreće sporije i pomalo klasično po pitanju superherojskih klišeja. Od dijaloga, motivacija pa do karaktera likova. To se sve mijenja do kraja epizode i kreće jedan fenomenalan niz epizoda koji konstantno drži pažnju. Posebno mi se svidjela glasovna gluma i grafički predivne i brutalne borbe dok u pozadini svira nabrijavajuća glazba. Priča je stvarno rasturila i na jako lijep način kombinira dramu i elemente komedije. Ogromna preporuka za ljubitelje superheroja, no posebice za one koji to nisu jer serija vrlo brzo odbacuje stereotipe žanra i ide svojim, poprilično osvježavajućim putem.
We Own This City | HBO Max
Kao veliki ljubitelj Žice i Generation Killa, ovo se moralo pogledati čim se vidjela najava. Moram priznati, Simon ponovno nije razočarao. Serija, temeljena na istinitim događajima, prati GTTF odjel policije u Baltimoreu i daje kritiku na policijski posao prije i nakon smrti Freddieja Graya. Bernthal u glavnoj ulozi rastura, a jedini problem je premali broj epizoda. Svega šest epizoda mi se ne čini dovoljno da se u potpunosti analizira cjelokupna situacija, što dovodi do ponekad forsiranih dijaloga u kojima Simon previše direktno daje kritiku američkog društva. Moguće da je jednostavno riječ o tome da je htio napraviti nešto direktnije, što svakako cijenim kao pokušaj, no suptilnost Žice je ono što ju je činilo legendarnom. Drugi problem je često skakanje radnje iz jednog u drugi vremenski period, a način na koji je to izvedeno me znalo zbuniti pa sam se nekad gubio u kronologiji događaja. Mislim da nije toliki problem samo skakanje, koliko mi nije sjelo da je svaki, od vrlo čestih skokova, izveden paralelno grafički privlačnim detaljima o događajima i dijalogom pa se ne može koncentrirati i na dijalog i na tekst i na datume.
Unatoč tome, vrlo kvalitetna serija koja služi kao kritika današnje Amerike, a posebice kompromitiranog policijskog sustava i daje kratak, ali pamtljiv pregled problematike SAD-a.