Ove ocjene na trecoj sezoni Expansea su me zaintrigirale, jel stvarno dobra serija ili?
Odnosno, ako mi je Battlestar Galactica bila dosadna, ima li nade da ce mi ovo biti dobro?
Battlestar Galactica je imala jedan ogroman problem - nitko nije znao kuda vodi serija. Zato je većina sezona napisana, eto tako, razmišljali su dvije do tri epizode unaprijed. The Expanse je po tom pitanju drukčiji jer ima već niz knjiga napisan kao predloške, a dok ih obradi će izaći i posljednje dvije te će imati čitavu priču serviranu za televizijsku adaptaciju.
Ovo je bolja serija od Galactice. Više je SF-asta, prizemljenija je što se pristupa tiče, ne bavi se mitološkim, religioznim i sličnim temama kao Galactica, već se bavi likovima koji se nalaze u neobjašnjivoj situaciji do čijeg objašnjenja pokušavaju doći čim prije jer nisu sigurni je li ta nepoznanica opasna ili korisna. Zbog toga više podsjeća na Star Trek, nego na Galacticu.
Pripremi se da će tu i tamo se desiti nešto klišejasto jer bez toga ne ide i što se rada kamere tiče, zna često podsjetiti na tipične kadrove koje viđaš u serijama jer je snimljena kao serija, a ne kao recimo Westworld ili Handmaid's Tale. No gluma je konstantno dobra te ponekad iznenadi, radnja je konzistentna te kad god se uspori radnja se ubrzo dogodi nešto da ju pogurne dalje i vizualno je apsolutno predivna. Možda po pristupu snimanja i režiji nije sam vrh televizije, ali po radnji i karakterizaciji je definitivno jedna od snažnijih te definitivno najbolja SF serija koja se trenutno emitira, a možda i ikada.
I da, ocjene su opravdane, vjeruj mi. ;)