Gotov sa Person of Interest.
Teško je opisat moj doživljaj ove serije. Već sam spomenija da sam počea pratit tek pred kraj druge sezone i čini mi se da sam doša taman na vrhunac serije. Treća sezona di se isprepliće nekoliko različitih organizacija čije vođe nisu čisto dobri ni loši, njihova međusobna dinamika i mjenjanje strana, twistovi, davanje Root veće uloge i evolucija njenog lika, sve je to rezultiralo jednom stvarno zanimljivom sezonom s odličnim finalom. I zadivilo me koliko hrabrosti ljudi iza serije imaju se minjanjem formule, eksperimentiranjem, dodavanjem i uzimanjem likova. A nekoliko njih su startali ka negativci i to poprilično antipatični, da bi se na kraju pokazala njihova druga strana zbog koje bi ih čak i zavolija.
Četvrta sezona se svela na The Machine vs. Samaritan i tu je falilo kompleksnosti ali je i dalje dobro funkcioniralo. Ima dosta dobrih epizode i dvi jednostavno vrhunske (11. i 20.), ali je pred sam kraj ipak postalo malo zamorno. Nada sam se da će peta sezona opet uvest neko osvježenje, ali do toga nažalost nije došlo. I peta sezona ima svojih momenata, ali mi je uglavnom prezbrzana i jednostavno dosta slabija od prethodne dvi. Znam da su imali samo 13 epizoda, ali s pravim fokusom moglo se to iskoristit kako triba.
Mislim da mi je najviše smetalo
kako su ubili Root, vjerojatno najboljeg lika u seriji. Već sam to zna a i nagovještaja je bilo i previše od početka te epizode, ali opet je sama scena nekako nedostojna takvog lika i dosta brzo se prišlo priko toga. Nada sam se da će bar u zadnjoj epizodi bit primjereno odavanje počasti, ali opet ništa. Ali bilo je tu i drugih zamjerki, najviše šta se tiče njenog forsiranog dijaloga pred smrt u kojem se ipak naša jedan citat koji se iskupija za sve ostalo.
I iako su nekoliko epizoda prije zadnje bile dosta razočaravajuće, poprilično sam zadovoljan samim finalom. Jedina zamjerka je ka i u prethodnom spojleru:
Falila je nekakva scena odavanja počasti Reeseu i Root, ali barem je njegova zadnja scena dostojna lika. I dok bi za Root preferira happy ever after kraj sa Shaw, za Reesea je ovo IMO bija najbolji mogući završetak. Jako mi je drago šta su zadržali Amy Acker za kraj, u kakvom god obliku. Samo mi je neopisivo ža šta sam si spojla ko umire, mislim da bi mi zadnja sezona bila puno bolja i napetija da nisam zna. A ko mi je kriv kad sam budala.
Ali da, uglavnom sam zadovoljan sa načinom na koji je završilo, dosta emotivno, lipo odrađeno. O seriji sve skupa i dalje ne znam šta bi reka. Ima baš puuno glupih i forsiranih momenata, bilo da se radi o akciji, dijalozima ili samom plotu. Toliko da ponekad graniči s parodijom i možda mi čak ulazi u guilty pleasure kategoriju. Ali isto tako se svako malo nađe neki moment genijalnosti, neka interesantna i inteligentna ideja ili scena di pojedini lik zablista. I osim nekih dosadnjikavih case of the week epizoda, uvik je zabavna i ima srca. Stvarno ima srca i ža mi je šta je završila, koliko god me znala iživcirat s rezolucijama problema i forsiranim kul momentima.
Sad se mislim bi li počea ispočetka da pogledam propušteno, ali čujem da u prve dvi sezone ima dosta tih case of the week epizoda, čega nisam fan. I nema Shaw i Root pa to jednostavno nije to. Dok je Root još polako prelazila u pozitivce i stjecala povjerenje tima mi je bila najdraža faza serije. Vidit ću još, ali svakako mi treba neka serija da sad ispuni prazninu koju je POI ostavila.
E i za kraj evo jedan stvarno dobar fan-made alternativni kraj na koji sam naiša:
https://www.youtube.com/watch?v=C92qbGn1_k4
Pogotovo zadnja minuta videa, iznenađujuće dobro osmišljeno.