13 Reasons Why
I što pametno reći nakon što sam pogledao ovo remek-djelo? Ovakav bingewatch mi se nikad nije dogodio, da u manje od 24 sata pogledam 12 sati materijala. Ali isplatilo se. Odkud krenuti? Zapravo prva stvar koja mi pada na pamet je da kad sljedeći put čujem nekog da kaže da tinejđeri nisu dovoljni zreli i da oni nemaju pravih problema poput 'odraslih' samo ću im ovu seriju pokazat. Pa da vidimo onda što će reći.
Priča prati Claya, 17-godišnjeg srednjoškolca koji dođe u posjed audio kazeta na kojima Hannah Baker, koja se prije par dana ubila, objašnjava 13 razloga koji su je doveli do toga da počini samoubojstvo. Tj. 13 ljudi koji su je doveli do toga. Clay je bio jedan od njezinih najboljih prijatelja. Bio je i zaljubljen u nju, ali nikad nije imao snage reći joj to. Serija ima zanimljiv oblik naracije, gdje mi vidimo kako je živjela Hannah dok slušamo zajedno za Clayom što ju je dovelo do toga da od sretne djevojke koju su svi voljeli dođe do toga da misli da je samo smetnja svima i da će joj najlakše biti ako se ubije.
Ono što me posebno oduševilo kod serije je snažna poruka koju šalje. Čak i mala, nenamjerna djela mogu uzrokovati nešto ogromno i nekome uništiti život. Ali zato mali znak pažnje i obzira isti može i spasiti. Zato pazite kako se ponašate prema drugima. Nikad ne znate u kakvom je stanju njihov život. Serija je isto tako fenomenalno složena i užasno misteriozna te vas tjera da gledate dalje i dalje jer želite znati što je bilo toliko užasno da ju je natjeralo na samoubojstvo.
Dva najbolja lika su definitvno i 2 glavna, Clay i Hannah te njihov odnos. Kako u prošlosti, tako i u sadašnjosti kada je ona mrtva. Nevjerojatna kemija. Njihova priča je užasno gorko slatka i nemojte se iznenaditi ako vas podsjeti na neku staru ljubav za kojom još i dan danas žalite. Pripremite se na emotional rollercoaster pred kraj, a ako će te biti užasno depresivni nakon što pogledate seriju, ne brinite, vjerojatno niste jedini. Jer sam i ja sad. No serija i nije toliko depresivan dok je gledate, makar je tu stalna borba između toga koliko je ovaj svijet usran, koliko su ljudi usrani i koliko ne brinu za druge, ali opet pokušava naći nešto dobro, neku nadu u tome svemu. Primjetit će te, svaka scena u flashbackovima, tj. s Hannom je uvijek vedra, ima taj naranđasti filter. Koliko god ju život sputavao, ona je stalno nalazila snage za ići dalje. Ona je bila ta vedra osoba i apsolutno je nepošteno što joj se dogodilo. Kasnije, u scenama kad je ona već umrla, sve su nekakve tmurne sa sivim filterom.
Što se tiče Claya, možda će te se i poistovjetiti s njim. Ja sam često uspio, možda zato što smo i u nekim stvarima slični. I njega vam je žao, zato što je izgubio ljubav svog života na prilično nepravedan način. Ona epizoda u kojoj je on jedan od razloga zašto se Hannah ubila je posebno emocionalna.
Gluma je briljantna, likovi su odlični, sa svim svojim prednostima i manama, soundtrack je apsolutno savršenstvo, adaptacija knjige je stvarno briljantno odrađena.
Teška serija s prekrasnom porukom. Apsolutno svi moraju pogledat.