Nakon toliko odgađanja napokon odgledao Luthera. Baš mi je lijepo sjela promjena na malo britanske televizije. Naravno, odmah se već tu uočavaju razlike u odnosu na američku. Sve je nekako "prljavije" i usudio bi se reći realnije. Ne postoje neka uljepšavanja i bespotrebna drama već je pristup prilično "u glavu".
Sam format je standardno kriminalistički, znači nekoliko "manjih" slučajeva kroz sezonu i jedan veći, koji se proteže trajanjem čitave sezone. Taj "veći" slučaj uvijek je povezan direktno s Lutherom, a svaki put pred njega stavlja ogromne prepreke i situacije koji bi mu mogle ozbiljno narušiti karijeru, ali i čitav život.
Svaka sezona zanimljiva je na svoj način, postoje neke poveznice i stvari koje prate likove kroz trajanje čitave serije, a sama izvedba na visokoj je razini. Priča je uvijek zanimljiva, svaki slučaj prilično je poremećen i iz epizode u epizodu uspijeva iznenaditi. Bilo je nekih trenutaka u kojima su mi neki dijelovi ispali prilično zbrzani i odrađeni na pomalo aljkav način, ponajviše zato jer se tiču bitnih likova koji na kraju nisu dobili zasluženi tretman. Izuzev toga, i nemam neke zamjerke na samu priču i slučajeve.
Idris Elba kao Luther je genijalan, čovjek jede ulogu, svaka scenu drži praktički sam i apsolutni ga je užitak gledati. Ostatak postave također na razini, a posebno bi izdvojio još Ruth Wilson, Warrena Browna i Dermota Crowleyja. Četiri najveća lika, odlično pogođen svaki od njih.
Atmosfera je odlično pogođena, depresivna, povezana sa slučajevima i svijetom u kojem se sve to događa. Tmurnost Londona izvrsna je pozadina i za sam lik Luthera, tako da lokacija nije mogla biti bolje pogođena.
Ljubitelji kriminalističkih serija moraju dati ovoj seriji šansu, pogotovo ako volite malo mračnije i poremećenije slučajeve. Jedno baš lijepo osvježenje i iznenađenje od serije.
Vidim da je u planu i film uskoro, jedva čekam.