Jessica Jones - ukratko, vrlo dobra prva sezona s pokojom manom. Prve dvije epizode su dosta spore i vjerojatno najlošije, s obzirom da se malo toga zapravo događa, fokus je na upoznavanju likova i prepričavanja šta se prethodno dogodilo. Ali nakon toga tempo malo ubrza i počnemo otkrivat više o Killgraveu, negativcu sezone sa sposobnošću kontrolirat druge ljude.
Odma da rečem, još imam pogledat Daredevila, ali zasad je ovo daleko Marvelov najbolji negativac i jedan od najboljih negativaca općenito. Prvu polovicu sezone ga vidimo samo na kratke trenutke ali je uvik u fokusu, upoznajemo ga kroz druge likove. I to mi se stvarno svidilo, bija je misteriozan, zastrašujuć, čisto zlo. Onda u drugoj polovici sezone puno češće na ekranu i osvaja svaku scenu u kojoj se pojavi. Pokazuje se i njegova ljudska strana, dodaje malo humora i puuno karizme, samo mi se jedan obrat u njegovim motivacijama nije svidija, ali izvedeno je puno bolje od očekivanog. Drugi likovi su više nego dovoljno dobri za potrebe prepričavanje priče, ali sami po sebi nisu pretjerano zanimljivi, čak ni sama Jessica.
Priča je dosta dobra, s više neočekivanih obrata i uvik prisutnih rupa u logici. Uglavnom se svode na Jessicine sposobnosti koje se ekstremno nekonzistentne. U jednom trenu je malo jača od prosječnog čovika, u drugom bi se mogla suočit s Cap Americom. I sama koreografija akcijskih scena je poprilično amaterska, ali akcija je ionako u skroz drugom planu. Ovde se više radi o psihološkoj borbi, šta me i privuklo seriji. I Killgraveove moći isto postanu zbrkane u zadnjih par epizoda, ali ništa šta pretjerano smeta. Kontrolu uma smo dosad vidili više puta, ali nikad demonstriranu na ovako zabavan i zanimljiv način. Iako je dosta mračna serija, ima pogođenu dozu humora i lighthearted trenutaka.
Kraj je pomalo zbrzan i antiklimaktičan, imam osjećaj ka da se moglo uravnotežit jer je bilo dosta već spomenutog praznog hoda na početku serije, a na kraju je tribalo malo usporit. U svakom slučaju, preporučujem seriju svima, čak i onima koji nisu fanovi Marvela ili stripovskih adaptacija općenito.
Također moram reć da nisam optimističan u vezi budućnosti ove serije. Prva sezona je ovako dobra samo zbog Killgravea i psihološkog aspekta kojeg nose njegove moći. Bez njega stvarno ne ostaje puno.
+ Fun fact za kraj: Killgrave je u stripovima rođen u Rijeci.