The Last Kingdom
Sezona 1
"The year is 872, and many of the separate kingdoms of what we now know as England have fallen to the invading Danes, leaving the great kingdom of Wessex standing alone and defiant under the command of King Alfred. Against this turbulent backdrop lives our hero, Uhtred. Born the son of a Saxon nobleman, he is captured by the Danes and raised as one of their own."
Naišao sam sasvim slučajno na ovu seriju dok sam švrljao IMDb-om i kako volim Vikinge i Game of Thrones ovo mi se činilo kao dobar izbor. Vidim nova serija, dobru ocjenu drži, ajmo pogledati. Dobio sam puno više nego što sam očekivao. Izvanredna serija koja izvrsno balansira temama osvete, pripadnosti, religije i povijesti tog prostora. Serija je rađena prema nizu romana Bernarda Cornwella te se u prvoj sezoni nalazi radnja prva dva romana. To je itekako vidljivo jer čitava sezona ima glavu i rep. Odlično je posložena u svojih 8 epizoda, a s obzirom da je tako malo epizoda, tempo je vrlo brz te se dosta toga dešava u čitavoj sezoni. Odgledao sam ju u 2 dana, jednostavno nisam mogao prestati. Odlični dramski trenuci isto kao i komični, no ono što me dojmilo je prikaz religije s obzirom na glavnog lika Uhtreda. Nitko nije prikazan kao svetac, pa tako nema ni vjere koja je 'bolja'. Atmosfera je u početku poznata onima koji gledaju Vikinge, mračan prikaz mračnog doba, no to se brzo zanemari jer serija ima svoju dušu. Pilot epizoda je IMO jedna od najboljih koje sam gledao, odličan uvod u čitav univerzum i unatoč kompliciranim (i ponekad sličnim) imenima brojnih likova, ubrzo se zapamte jer svaki lik ostavlja svoj utisak na neki način. Izvrsni prikazi bitaka.
Mračna, krvava te odlično ispričana priča prve sezone koju svakome preporučujem jer me apsolutno oduševila. Iskreno se nadam da će BBC obnoviti seriju za drugu sezonu iako vijesti o tome još nema. U svakom slučaju dajte barem šansu ovoj seriji, neće vas razočarati.